GT

GT World Challenge Sprint: Emil Frey Racing wint Race 2 op Zandvoort met drie Lamborghini’s in top vier en Breukers pakt punten

2
Dankzij Costa en Siedler won Emil Frey Racing beide races op Zandvoort.


Albert Costa en Norbert Siedler (Emil Frey Racing) kregen de zege in de tweede race van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS op Circuit Zandvoort in de schoot geworpen na een uitvalbeurt voor Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (AKKA ASP). Met hun auto's op de eerste, tweede en vierde plek was het een prachtig resultaat voor Emil Frey Racing. Ricardo Feller en Alex Fontana wonnen voor het Zwitserse team ook in de Silver Cup. Nederlander Rik Breukers (Madpanda Motorsport) pakte punten met een vijfde positie in die klasse. In de Pro-Am Cup was er slechts één team met een probleemloze race.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR


1
Marciello leidde een veld van 26 auto's richting de Tarzanbocht.

Marciello zette zijn Mercedes-AMG op pole positie voor Race 2. Dries Vanthoor (Team WRT) ving de race aan op de voorste rij naast Marciello, maar de Belg viel terug naar de vijfde positie, nadat hij was ingehaald door Christian Engelhart (Dinamic Motorsport), Costa en Silver Cup-leider Pierre-Alexandre Jean (CMR). Vanthoor pakte P4 terug van Jean en de laatstgenoemde moest vervolgens proberen Maro Engel (Toksport WRT) achter zich te houden. De Bentley van de Fransman gleed de grindbak in voor de Arie Luyendijkbocht. Jean viel terug naar P10 algemeen en verloor de leiding in de Silver Cup aan Fontana.

Engel op zijn beurt kon Jean nog maar nauwelijks ontwijken. Door een slechte exit uit de bocht verloor hij twee plekken aan Jules Gounon (AKKA ASP) en Christopher Haase (Saintéloc Racing). Engel kwam daarna in contact met Haase op het rechte stuk en de Duitser viel uit met een kapotte band. Breukers kwalificeerde zich als zeventiende algemeen en vijfde in de Silver Cup. De Nederlander schoof drie plekken op in zijn stint, voordat Ezequiel Pérez Companc achter het stuur kroop. Marciello lag bijna twintig seconden voor Engelhart, toen de pitstraat openging voor de verplichte rijderswissels.

Boguslavskiy nam de auto van Marciello over, maar zij vielen uit met een probleem aan de alternator. Nadat Adrien de Leener was ingestapt in de Porsche van Engelhart vielen zij ook uit. Zij hadden een probleem met het stuursysteem. Siedler kreeg de leiding in handen met minder dan twintig minuten te gaan. Vanthoors teamgenoot Charles Weerts lag tweede, maar verloor een plek aan Feller na een drive-through penalty voor te snel rijden in de pitstraat.

Costa en Siedler wonnen de tweede race op Circuit Zandvoort. De Lamborghini's van Emil Frey Racing finishten eerste, tweede en vierde. Feller en Fontana wonnen dus in de Silver Cup. Jean en Ulysse De Pauw kwamen als tweede over de streep in die klasse voor Frank Bird en Ryuichiro Tomita (Team WRT) die nog net Benjamin Hites en David Perel (Rinaldi Racing) en Breukers en Pérez Companc achter zich konden houden.

  4
Baumann en Pierburg haalden voordeel uit de problemen voor hun concurrenten in de Pro-Am Cup.


Dominik Baumann en Valentin Pierburg (SPS automotive performance) pakten de zege in de Pro-Am Cup na drama voor hun concurrenten. Jonny Adam (Garage 59) had in die klasse de pole positie, maar spinde in de openingsfase. Vervolgens nam Andrea Bertolini (AF Corse) de leiding, maar die kwam in contact met de andere Ferrari van Chris Froggatt (SKY – Tempesta Racing) en de Italiaan spinde ook.

  3
Feller is nu de algemene leider in het kampioenschap na P2 voor hem en Fontana. Ook won het Zwitserse duo in de Silver Cup.


Silver Cup-coureur Feller is nu de algemene leider in de puntenstand van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS. De Zwitser ligt slechts een halve punt voor op Belgisch duo Vanthoor en Weerts en op teamgenoot Fontana. De volgende ronde van het kampioenschap is alweer over twee weken op Misano World Circuit Marco Simoncelli.

  5 Breukers pakte vandaag tien punten in de Silver Cup.

Rik Breukers

"De race van gisteren verliep niet zo goed", vertelde Breukers na de uitvalbeurt in Race 1. "Mijn teamgenoot [Ezequiel Pérez Companc] werd in eerste instantie er een beetje afgeduwd door een Bentley. Hij zat zelf wel aan de buitenkant, dus wie daar dan fout was, kunnen we niet zo goed zeggen. Toen hebben we een paar plekken verloren en toen bij de pit entry remde de auto [van Konsta Lappalainen] die voor hem zat, erg vroeg en dat verraste hem. Daardoor klapte hij daar bovenop. Ik stapte toen in de auto en er zat heel veel schade aan, dus ik ging kijken of we er wel of niet mee konden rijden, maar ik ben meteen weer naar binnengekomen, want er was niet mee te rijden. Dus ik heb eigenlijk niet eens een rondje kunnen rijden en dat rondje dat ik reed, was met een beschadigde auto. De race van gisteren was absoluut eentje om te vergeten."

De Nederlander finishte in Race 2 als vijfde in de Silver Cup en dat leverde hem en Pérez Companc tien punten op. Ze liggen nu zevende in de tussenstand van dat kampioenschap in de GT World Challenge Europe Sprint Cup.

"Vandaag was een lastige race, maar we hebben wel mooi punten gescoord. Vanochtend in de kwalificatie waren de condities erg lastig met een half natte baan. Wij besloten om drie keer binnen te komen, waardoor ik eigenlijk steeds te weinig tijd had om mijn banden goed op temperatuur te krijgen en er geen beter resultaat in zat dan zevende in de klasse. Toen zijn wij dus de race begonnen op de zevende plek in de klasse en zestiende algemeen. Uiteindelijk kwam ik op een iets betere plek binnen. Bij de pitstop hebben we weer een paar posities gewonnen en uiteindelijk zijn we vijfde in de klasse gefinisht en negende overall. Onze pace was erg sterk, dus daar waren we heel tevreden over. Het is alleen heel lastig om in te halen [op Zandvoort] en om dan in een uur nog meer posities te winnen, is gewoon heel moeilijk. We zijn wel blij met het resultaat, maar er zat meer potentie in, als je naar het hele weekend kijkt."


UITSLAG RACE 2


Stand rijders overall:
1. Charles Weerts 65
2. Ricardo Feller 56.5
3. Alex Fontana 56
4. Raffaele Marciello 55,5
5. Earl Bamber / Mathieu Jaminet 33
6. Jules Counon 32
7. Klaus Bachler / Christian Engelhart 31
8. Timur Boguslavskiy 28.5
9. Albert Costa 28.5
10. Daniel Juncadella 27
23. Rik Breukers 8,5Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet