GT

GT4 European Series: Winst voor equipe Pla/Beaubelique achter de safety car

start-gt4-r2


De tweede GT4 European Series race was niet zo heftig als de eerste race vanochtend. De race werd echter wel afgevlagd achter de safety car. Groot geluk voor equipe Pla/Beaubelique die in de slotfase kostbare tijd verloor op hun achtervolgers, maar gered werden door allereerst een Full Course Yellow en een safety car. Equipe Michal/Guilvert werd tweede voor het duo Evrard/Buret. Een fraaie zesde plaats en derde podiumplaats voor GT4 nieuwkomers Olivier Hart met Luca Bosco. De podiumgangers van vanochtend Nabuurs/Rappange kwamen niet verder dan een teleurstellende 18de plaats.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Jim Pla in de #87 Mercedes-AMG, die hij deelt met Jean-Luc Beaubelique, zorgde voor zijn eerste poleposition in de kwalificatie voor de startopstelling voor de tweede race op zondagmiddag. Olivier Hart moest vanaf een achtste plaats vertrekken met zijn Selleslagh Racing Team Mercedes. Jop Rappange met de V8 Racing Chevrolet Camaro vertrok vanaf de dertiende plaats.

Na de start bleef de Fransman Pla, na een prima start koploper voor Gregory Guilvert en Charlie Fagg met de United Motorsport McLaren. Geen voorspoedige start voor Olivier Hart die in de beginfase een paar plaatsen verloor en flinke beuken moest ondergaan opgaan Hunzerug van de andere Nederlander Jop Rappange. Hart junior herpakte zich prima en veroverde een plaats terug ten koste van Tom Canning in de Mirage Racing Aston Martin. Jop Rappange had het moeilijk in het gedrang en moest een paar plaatsen inleveren en zakte terug naar een 16de plaats.

Door het gehele veld werd er om elke meter gestreden. Vooral in het midden en achterveld werden er nogal wat inhaalacties uitgevoerd. Dat kon niet gezegd worden in de top tien waar er geen positiewisselingen plaats vonden. Aan de kop ging Jim Pla steeds sneller en breidde zijn voorsprong uit op Guilvert, die een beetje in niemandsland reed. Koploper Pla ging als één van de laatste rijders naar binnen om het stuur over te geven aan de mindere snelle rijder Jean-Luc Beaubelique. Ook Olivier Hart kwam laat binnen voor zijn wissel met Luca Bosco.

Na alle rijderswissels halverwege bleef de AKKA ASP Mercedes-AMG van Beaubelique koploper met een flinke voorsprong van bijna 18 seconden op Fabien Michal die Guilvert had vervangen. Flinke strijd om de derde plaats en de koppositie in de Silver klasse, tussen de AKKA Mercedes van Paul Evrard en een zelfde wagen met Lluc Ibanez achter het stuur. Nieuwkomer Luca Bosco reed rond op een zesde plaats. Thijmen Nabuurs, die Rappange had afgelost bleef hangen rond de 18de plaats.

Met nog een kwartier te racen was de voorsprong van koploper Beaubelique inmiddels al teruggelopen naar 11 seconden op Fabien Michal. Was de voorsprong die Jim Pla had opgebouwd van 18 seconden genoeg voor een overwinning?

Met nog acht minuten zorgde Eric Clement voor een Full Course Yellow. De Fransman spinde in Bocht 9 en reed daarna de grindbak in om zich vast te graven. Ook aan de binnenkant van de Hans Ernst-bocht moest er een wagen worden weggesleept. De FCY werd vervangen door een safety car periode met nog twee minuten te gaan.


finish-race-2


Een finish achter de safety car werd het grote geluk voor Beaubelique, die in de slotfase ook nog met een kapotte splitter rondreed. Equipe Pla/ Beaubelique wonnen een beetje gelukkig de wedstrijd en hun Pro-Am klasse. Tweede werd Fabien Michal die zonder FCY nog heel veel kans had gehad om te winnen. De derde algemene podiumplaats was er voor equipe Butet/Evrard. Luca Bosco samen met Olivier Hart reden naar een verdienstelijke zesde plaats algemeen en een derde podiumplaats in hun Pro-Am klasse. Nabuurs/Rappange eindigden op een 18de plaats.

UITSLAG RACE 2Stand Silver
1. Stephane Lemeret / Antoine Potty 106
2. Bailey Voisin / Charlie Fagg 95
3. Lluc Ibanez / Xavier Lloveras 61
4. Konstantin Lachenauer / César Gazeau 57
5. Thijmen Nabuurs / Jop Rappange 42

Stand Pro-Am
1. Fabien Michal / Gregory Guilvert 136
2. Jim Pla / Jean-Luc Beaubelique 86
3. Max Busnelli / Ivan Jacoma 78
4. Luca Bosco 69
5. Berkay Besler / Cem Bolukbasi 44
8. Olivier Hart 33

Stand AM
1. Michael Blanchemain / Christophe Hamon 108
2. Andrea Benezet / Wilfried Cazalbon 89
3. Massimiliano Tresoldi / Paolo Meloni 70
4. Nicolas Gomar / Eric Herr 69
5. Mauro Ricci / Benjamin Ricci 61

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet