DTM

DTM: Kelvin van der Linde wint op verjaardag

210620 DTM R1 KvdL Finish
Kelvin van der Linde behaalt zijn eerste DTM-overwinning

Nadat zijn jongere broer Sheldon van der Linde vorig jaar in Assen zijn eerste DTM-overwinning binnenhaalde, was het nu Kelvin van der Linde die zijn eerste winst in de serie pakte. In de zondagsrace op Monza leidde hij – afgezien van de verplichte pitstops – van start tot finish en bekroonde daarmee zijn 25e verjaardag in stijl. Achter Van der Linde in de Abt-Audi eindigde Nico Müller met de Rosberg-Audi op de tweede plaats, Lucas Auer kwam met de Winward-Mercedes als derde over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: DTM/Jürgen Tap

De pole-position was al voor Kelvin van der Linde. Met de Abt-Audi kwam de Zuid-Afrikaan tot een tijd van 1:46,604 minuten. Een tijdlang had zijn jongere broer Sheldon in de ROWE-BMW de tweede plaats in handen, waarmee beide broers samen op de eerste startrij zouden hebben gestaan, maar in de slotfase van de kwalificatie veroverde Liam Lawson, winnaar van de zaterdagsrace, de tweede startplek. Zo startte Sheldon van der Linde als derde, voor Nico Müller in de Rosberg-Audi en de Belg Esteban Muth, die als vijfde in de T3-Lamborghini zijn sterke kwalificatieresultaat van gisteren wist te herhalen. Daarachter volgde een Mercedes-kwintet met Vincent Abril, Lucas Auer, Maximilian Götz, Daniel Juncadella en Philip Ellis.

210620 DTM R2 KvdL Quali
Blijdschap bij Van der Linde met zijn eerste pole-position

Aan het begin van de race pakte Kelvin van der Linde de kop, voor Lawson, terwijl Müller de derde plaats van Sheldon van der Linde veroverde. In de tweede ronde passeerde Müller ook Lawson, maar de Nieuw Zeelander verdedigde, waarop een mooie strijd ontstond, waarin zich ook Sheldon van der Linde en Esteban Muth mengden. Sheldon van der Linde pakte de tweede plaats, maar raakte die bij het ingaan van de Parabolica weer kwijt aan Müller. In de derde ronde ging Van der Linde er weer voorbij, zodat de beide broers achter elkaar op de eerste twee plaatsen reden. Verderop ging Lawson in het duel met Muth geheel zelfstandig in de rondte en viel terug tot aan de staart van het veld. Vincent Abril, tot dan toe de beste Mercedes-rijder, moest door het gras om de spinnende Ferrari te ontwijken en viel eveneens ver terug. Zo luidde de volgorde: de twee Van der Lindes voor Müller, Muth, Auer, Ellis, Wittmann.

210620 R2 Startfase
Startfase met de beide Van der Lindes en Lawson

In de vijfde ronde maakten de eerste rijders al hun pitstops, onder wie Auer. Twee ronden later stopte Müller, in de achtste ronde Sheldon van der Linde en in de negende ronde Kelvin van der Linde en Muth. Terwijl de jongere Van der Linde en Muth tijdens hun stops tijd verloren, kwam Kelvin van der Linde als virtueel leider weer de baan op, gevolgd door Müller en Auer, die duidelijk van zijn 'undercut' geprofiteerd had.

Terwijl de volgorde in de top drie tot aan het einde zo bleef, was het vijf ronden lange duel tussen Mike Rockenfeller in de Abt-Audi en Esteban Muth in de T3-Lamborghini een van de hoogtepunten van het raceweekeinde. De twee streden op het scherpst van de snede, waarbij Rockenfeller uiteindelijk aan het langste eind trok. Kelvin van der Linde werd na 28 ronden als winnaar afgevlagd en bezorgde het Abt-team daarmee het tweede succes van de dag na de – geschonken – zege in de Formule E in Mexico. Van der Linde werd na het succes van Lawson gisteren de tweede DTM-nieuwkomer die in Monza een race won. Müller en Auer completeerden het podium, daarachter maakten Sheldon van der Linde, Wittmann, Ellis, Albon, Rockenfeller, Muth en Götz de tiop tien vol.

210620 DTM R2 Abt team
Kelvin van der Linde viert zijn succes met het Abt-team. Daar wordt vanavond nog wel wat gedronken!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet