TCR Series

TCR Europe: Tom Coronel wint eerste wedstrijd op Circuit Zandvoort

winnaar-coronel


Een overwinning op je thuis circuit. Mooier kan je het weekend niet beginnen. Tom Coronel had zich als tweede gekwalificeerd, maar moest na de start een plek inleveren. In het gedrang na Bocht 9 kwam zijn teamgenoot Baert in de problemen en kwam buiten de baan terecht. Coronel herpakte zich en bleek te snel voor Borkovic en Young en pakte de winst. Ondanks dat hij van een negende plaats mocht vertrekken was een podiumplaats heel dichtbij voor Sassenheimer Niels Langeveld. Hij kwam op bijna drie/tiende van een  seconden als vierde over de finish. Morgen rond 13:10 uur de tweede race die rechtstreeks is te zien op de social media kanalen van de TCR Europe.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR


2021 TCR Europe Zandvoort Race 1 32 Tom Coronel 36"Mijn team gaf mij gisteren door dat ik de snelste tijd had gezet, maar ze waren Jack Young vergeten, die vlak achter mij reed en de poleposition voor mijn neus wegkaapte", aldus Tom Coronel, die toch blij was met een plek op de eerste rij. "Ik wou toch laten zien dat dit mijn thuiscircuit is en dat ik de baan erg goed ken. Ondanks dat vorig jaar de baan behoorlijk is aangepast, blijft het moeilijk om hier te passeren. Ik weet niet waar zijn Honda staat tegenover mijn Audi, maar volgens de info is zijn wagen sneller op het rechte eind. Dus ik moet het maar in de bochten doen", grinnikte de ComToYou coureur vooraf de eerste wedstrijd.

Onze andere landgenoot Niels Langeveld mag van de negende plaats vertrekken. 21 TCR wagens aan de start voor deze wedstrijd. Wegens andere verplichtingen was klassementsleider Mikel Azcona jammer genoeg niet aanwezig.

Na het doven van de lichten had Young een wereldstart richting Tarzanbocht. Dat kan niet gezegd worden van Tom Coronel die zijn teamgenoot Nicolas Baert voor zich moest dulden. Dit drietal neemt al gelijk een paar wagenlengtes voorsprong op vierde rijder en derde ComToYou teamgenoot Dusan Borkovic.

2021 TCR Europe Zandvoort Race 1 62 Jack Young 26

Coronel was echter te gedreven, gefocust op een goed resultaat komt hij na de Bocht 9 in contact met Baert, die in het zand werd geduwd. Beide rijders moesten door dit voorval Borkovic voor zich dulden. Coronel herpakte zich weer de volgende ronde en pakt de tweede plaats weer over. Aan kop profiteerde Young optimaal van de strijd tussen de drie teamgenoten en neemt voorsprong. De ervaren Zandvoort ganger Niels Langeveld was daarachter met een geweldige opmars bezig, passeerde in een deurkruk aan deurkruk gevecht zijn Sebastien Loeb Racing teamgenoot Mehdi Bennani in de Gerlachbocht en lag al op een vijfde plaats met Nicolas Baert voor zich.
 
2021 TCR Europe Zandvoort Race 1 Coronel Young 40

Halverwege de 13 ronden durende eerste wedstrijd kwam de fanatieke Coronel steeds dichter bij koploper Young, die geen weerwoord had tegen de snellere Audi. Ook Langeveld veroverde een plek ten koste van Baert. Twee landgenoten bij de eerste vier, wat een luxe in dit competitieve veld. Franco Girolami pakte de vijfde plaats af van Baert en kwam steeds meer dichterbij de Hyundai van Langeveld. Het incident eerder in de wedstrijd tussen Coronel en Baert werd onderzocht door de wedstrijdleiding, maar tot het moment van deze publicatie was daar nog geen uitspraak over gedaan. Coronel was op weg naar zijn overwinning, en de "Master van Zandvoort" zoals hij genoemd werd door de TCR commentator en pakte de winst met een voorsprong van 1.817 seconde op Young. Niels Langeveld behield zijn vierde plaats, maar kwam slechts 0.286 seconde te kort op een podiumplaats in Zandvoort.
 
2021 TCR Europe Zandvoort Race 1 32 Tom Coronel 16

Eerste winst van het seizoen voor Tom Coronel die nooit verwacht had dat na zijn inhaalactie op Baert, dat de Belg op het gladde gedeelte daar nog reed. Na dit ongelukkige moment was het eenvoudiger om Borkovic in te halen. Tom Coronel zag dat Young wat problemen had vooral in het Scheivlak en ook in andere bochten meer ging glijden. Daarna was het snel gedaan met de koppositie van Brutal Fish Racing Team coureur.
 
A38I6009  
Ook een prima race voor Niels Langeveld: ''De auto was erg sterk en we kozen er bewust voor om de auto wat losser aan de achterkant te maken waardoor we minder bandenslijtage hadden aan de voorkant. Dit pakte heel goed uit. Er zaten een paar mooie inhaalacties tussen al zeg ik het zelf. Dit is een top resultaat als je vanaf een 9de plek komt.''

UITSLAG RACE 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet