DTM

DTM: Lawson wordt jongste DTM-winnaar ooit, eerste zege AF Corse en Ferrari

210619 DTM R1 Start
Start van het nieuwe DTM-seizoen op Monza

Liam Lawson is de jongste DTM-racewinnaar. In de eerste wedstrijd van het seizoen op Monza nam de Nieuw-Zeelander in de Red Bull-Ferrari van AF Corse na de pitstops de leiding en reed vervolgens de overwinning naar huis. Achter hem completeerden de beide HRT-Mercedes-rijders Vincent Abril en Maximilian Götz het podium. Pole-sitter Abril had gedurende de eerste helft van de race het veld aangevoerd, maar verloor uiteindelijk de eerste plaats doordat zijn pitstop zo'n twee seconden langzamer was dan die van Lawson.

Tekst: René de Boer (vanuit Monza, Twitter: @renedeboer)
Foto's: DTM/Jürgen Tap

Tijdens de kwalificatie bepaalde Mercedes nog grotendeels het tempo en bevestigde daarmee het beeld wat eerder al tijdens de DTM-tests en ook gisteren tijdens de vrije training te zien was. In de kwalificatie op Monza behaalde Vincent Abril de pole-position en leidde daarmee een kwartet van Mercedes-rijders waartoe ook Daniel Juncadella, Lucas Auer en Maximilian Götz behoorden. Verrassend: de vijfde startpaats van de Belg Esteban Muth in de T3-Lamborghini.

210619 DTM R1 1e bocht
Zonder problemen door de 'Prima Variante'

Bij de start van de race nam Abril de leiding, maar kwam bij het aanremmen even onder druk van Juncadella, inclusief licht contact tussen de twee merkgenoten, maar dat bleef zonder gevolgen. Lawson, als zevende gestart, kwam goed weg en klom aardig op. Voor Ellis was de race al snel ten einde: na de eerste ronde kwam hij nog als vierde door, maar vervolgens rolde zijn auto in de eerste bocht uit met een technisch defect. Ook debutant Dev Gore kwam in de Rosberg-Audi niet ver: hij werd in de derde ronde in de rondte getikt door Timo Glock en strandde in de grindbak. Naar verluidt was er – buiten het zicht van de camera's – al eerder contact tussen de twee geweest.

210619 DTM R1 Gore
De Amerikaan Dev Gore kwam niet ver bij zijn DTM-racedebuut

In de vijfde ronde maakten de eerste rijders hun pitstops, de eerste vanuit de kopgroep was Lawson, die in de negende ronde binnenkwam. Auer had ondertussen al zijn kansen op een goede klassering in rook zien opgaan, nadat het rechter

In ronde elf stopte Abril, tot dan toe de leider in de wedstrijd. Hij kwam net voor Lawson weer de baan op, maar de Nieuw-Zeelander had het voordeel van warmere banden en was er voor de eerste bocht al voorbij. Dat was het beslissende moment in de wedstrijd, want vervolgens kwam Lawsons leidende positie niet meer in gevaar. Hij werd met 19 jaar en vier maanden de jongste DTM-winnaar ooit, de eerste DTM-winnaar uit Nieuw Zeeland en zorgde ook voor de eerste zeges in de serie voor Ferrari en AF Corse.

210619 DTM R1 LAwson
Lawson won voor pole-sitter Abril

De beide HRT-Mercedes-rijders Abril en Götz eindigden op de tweede en derde plaats en bekroonden daarmee een sterke ouverture van het DTM-seizoen voor henzelf en het team. Alex Albon reed in de andere AF Corse-Ferrari vanaf de 14e startplaats ook een keurige race die hij als vierde afsloot, voor Kelvin van der Linde (Abt-Audi) en Dani Juncadella (GruppeM-Mercedes). Fysiek kwam Juncadella weliswaar voor Van der Linde over de eindstreep, maar kreeg een tijdstraf van tien seconden omdat hij eerder Müller in de rondte had getikt. De beste DTM-routinier was Nico Müller op de achtste plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet