GT

Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup: Feller en Fontana domineren eerste race op Zandvoort en Breukers valt uit

1
Feller en Fontana leidden van start tot finish.


De tweede ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS wordt dit weekend verreden in de duinen van Circuit Zandvoort met twee races van ieder een uur. Na noodweer op de vrijdag was er gelukkig geen schade aan het circuit en de race op zaterdag was in droge omstandigheden. Voor de derde keer in de geschiedenis van het kampioenschap won een Silver Cup-auto de race algemeen. Het waren Ricardo Feller en Alex Fontana (Emil Frey Racing) die met hun Lamborghini onverslaanbaar waren. Ook was er succes voor Lamborghini in de Pro-Am Cup met winst voor Henrique Chaves en Miguel Ramos (Barwell Motorsport). Nederlander Rik Breukers (Madpanda Motorsport) viel helaas uit.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Feller was maar liefst een halve seconde sneller dan iedereen in de kwalificatie. De gehele top drie op de grid werd bezet door Silver Cup-auto's. Ulysse De Pauw (CMR) deelde de voorste rij met Feller voor Juuso Puhakka (Toksport WRT) en Norbert Siedler (Emil Frey Racing). Terwijl de top drie onveranderd bleef in de openingsronde, viel Siedler terug van de vierde naar de veertiende plaats. Nelson Panciatici (CMR) probeerde de zesde positie af te pakken van Frank Bird (Team WRT), maar zocht de grindbak op in de Tarzanbocht. Vervolgens duwde de Fransman Breukers' teamgenoot Ezequiel Pérez Companc van de baan, waardoor de Argentijn terugviel van P11 naar P15 algemeen.

2
Breukers viel helaas uit met schade, toen Pérez Companc achter het stuur zat.


Ramos lukte het wel om een inhaalactie aan de buitenkant in de Tarzanbocht te doen. Zo pakte hij de leiding in de Pro-Am Cup af van Louis Machiels (AF Corse). Benjamin Hites ging wijd voor de Arie Luyendijkbocht met een probleem aan de voorkant van zijn Ferrari. Rinaldi Racing gebruikte de rest van hun race als een testsessie voor morgen. Ook problemen aan de voorkant had Pérez Companc. Hij kwam binnen met schade na een incident bij het ingaan van de pitstraat en zo viel de Mercedes-AMG van Breukers uit.

Na de pit stops viel Maro Engel (Toksport WRT) terug van P5 naar P8. De Duitser raakte Christopher Mies (Attempto Racing) en Dries Vanthoor (Team WRT) in een wild gevecht om de zevende positie. Mies viel hierdoor terug en had vervolgens zelf contact met Siedlers teamgenoot Albert Costa die uitviel met een kapot linker achterwiel. Raffaele Marciello (AKKA ASP) passeerde De Pauws teamgenoot Pierre-Alexandre Jean voor de tweede plek in de slotfase. Fontana had een enorme voorsprong na de Lamborghini te hebben overgenomen van Feller.

3
Voor pas de derde keer ooit werd de race algemeen gewonnen door een Silver Cup-auto.


Het Zwitserse duo behaalde de overwinning in Race 1 op Zandvoort. Vijf Silver Cup-auto's eindigden in een top zes, waarin Timur Boguslavskiy en Marciello de enige Pro Cup-rijders waren. Een achttiende plek algemeen was genoeg voor Chaves en Ramos om de zege te pakken in de Pro-Am Cup. Race 2 begint morgen (zondag) om 14:30.

4
Chaves en Ramos pakten de zege in de Pro-Am Cup.


UITSLAG RACE 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet