V8 Supercars

V8 Supercars: Chaz Mostert wint chaotische wedstrijd Darwin. Magnifieke voorstelling SVG onbeloond

De 12e wedstrijd van het Repco Supercarkampioenschap op Hidden Valley in Darwin leverde een overwinning op voor Chaz Mostert met de Walkinshaw Andretti Holden Commodore ZB. Knoeiwerk van de Triple Eight crew beroofde Shane van Gisbergen na een magnifieke voorstelling van de overwinning. Voor het team van Walkinshaw Andretti was het een goed begin van het weekend.

2021 WAU Mostert
Mooi begin van de dag voor het team van Walkinshaw Andretti met een overwinning voor Chaz Mostert.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR

Chaz Mostert wint chaotische wedstrijd Darwin. Magnifieke voorstelling SVG onbeloond
De eerste startrij bestaande uit Anton de Pasquale(DJR Shell V Power Racing Ford Mustang) en Mark Winterbottom(IRWIN Racing Holden Commodore) werd al in de eerste bocht uitgeschakeld. Aanvankelijk kreeg laatstgenoemde bij de start zijn auto niet in de juiste versnelling en maakte voor zijn concurrenten voldoende plaats. Vanaf een derde startplek ging SVG aan de binnenkant van polesiter De Pasquale voorbij. De DJR Mustang spinde en werd vervolgens geraakt door Winterbottom, de BJR Commodores van Todd Hazelwood en Jack Smith, Fabian Coulthard en Garry Jacobsen. Zowel Jamie Whincup en André Heimgartner gingen erg wijd om de chaos te ontwijken en vielen ver terug. Ondanks dat de baan gedeeltelijk geblokkeerd was liet wedstrijdleider Tim Schenken de wedstrijd onder safetycar vervolgen.

In de zevende ronde werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven en SVG begon direct met de Triple Eight Holden Commodore een flinke voorsprong op te bouwen. Drie ronden later zat de Kiwi met Nederlandse wortels op een voorsprong van meer dan twee seconden.

In de 20e ronde ging Walkinshaw Andretti United-rijder Chaz Mostert voor zijn reguliere stop naar binnen. SVG beschikte op dat moment over een voorsprong van bijna drie seconden. In de 22e volgde de Red Bull Holden van SVG. De stop eindigde in een drama. Men slaagde er bij Triple Eight niet in om de linker achterband los te krijgen. Het leverde een tijdverlies van meer dan 30 seconden op.

Puur knoeiwerk........ SVG kwam als 20e en laatste deelnemer nog terug in dezelfde ronde als zijn concurrenten. De Triple Eight-coureur wist nog als dertiende te eindigen en meermaals de snelste ronde op zijn nam te zetten maar ging met lege handen naar huis. Achter Chaz Mostert eindigde Cameron Waters in de Tickford Ford Mustang op 12 secs. achterstand als tweede.

Daarachter volgde Nick Percat als derde. Gedurende de race kreeg Percat van de wedstrijdleiding al een waarschuwing dat de minimale bandenspanning niet voldeed en er hem mogelijk een diskwalificatie boven het hoofd hangt.


2021 Chaos
Tegen de superstart van SVG was de concurrentie niet opgewassen.........

Race 12 Repco Supercarkampioenschap
Pos Num Team/Sponsor Bestuurder Auto ronden Race tijd
1 25 Mobil 1 Apparaten Online Chaz Mostert Holden Commodore ZB 38 ronden
2 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT 38 ronden
3 8 R&J-batterijen Nick Percat Holden Commodore ZB 38 ronden
4 44 Boost mobiel racen James Courtney Ford Mustang GT 38 ronden
5 9 Erebus Motorsport William Brown Holden Commodore ZB 38 ronden
6 34 EENHEID Racing Jake Kostecki Holden Commodore ZB 38 ronden
7 27 Walkinshaw Andretti United Kurt Kostecki Holden Commodore ZB 38 ronden
8 3 CoolDrive Racing Tim Slade Ford Mustang GT 38 ronden
9 99 Erebus Boost mobiel racen Brodie Kostecki Holden Commodore ZB 38 ronden
10 55 Castrol Racing Thomas Randle Ford Mustang GT 38 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet