Formula 4

Formule 4: Driemaal podium voor Van Amersfoort Racing op de Red Bull Ring

Dit weekend een prachtig startveld van maar liefst 24 auto's op de Red Bull Ring. Een aantal deelnemers uit het Italiaanse kampioenschap nam eveneens aan de openingswedstrijd deel. Of ze later dit seizoen nog terugkomen moet we afwachten. Duidelijk was dat Van Amersfoort Racing uitermate sterk presteerde. Ook erg sterk was het optreden van de Nederlands Belgische Maja Weug op de Red Bull Ring. Tijdens de derde wedstrijd eindigde als negende algemeen.

2021 Start Race 1
Oliver Bearman is direct weg bij de start op de Red Bull Ring.(rechts). De concurrentie heeft het nakijken.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Driemaal podium voor Van Amersfoort Racing op de Red Bull Ring
Qua resultaten kan Frits van Amersfoort met tevredenheid op het ADAC Red Bull Ring weekend terugkijken. De 16-jarige Brit Oliver Bearman won afgelopen zaterdag beide wedstrijden terwijl zondag nog eens twee van zijn rijders het erepodium mochten beklimmen. Dat de VAR auto's van Oliver Bearman en Joshua Dufek tijdens de zondag wedstrijd na vijf ronden in elkaar haakten legde een kleine smet op het weekend.

2021 Cenyu Han
Cenyu Han bezorgde VAR op zondag een podium.

De eerste wedstrijd op zaterdag werd volledig door de 16-jarige Bearman beheerst. De Brit reed van start tot finish aan de leiding. Achter hem volgden de Prema Powerteam auto's van Sebastian Montoya (16/COL) en de Rus Kirill Smal (16). Daarachter volgden Tim Tramnitz (16/D US Racing) en de Italiaanse gastrijder Leonardo Fornaroli (16/Iron Lynx Racing) Bij de rookies eindigde VAR rijder Nikita Bedrin (15, Rus) met een 12e plek als eerste gevolgd door Maya Weug (17/ Iron Lynx)


Voor de tweede wedstrijd mocht US Racing-rijder Tim Tramnitz vanaf pole vertrekken maar had een slechte start waarvan VAR-rijder Bearman direct profiteerde. Oliver Bearman resumerend: " Vanuit de kwalificatie wisten wij dat we over voldoende snelheid beschikten. Voor de tweede wedstrijd had ik een erg goede start en kon een voorsprong opbouwen die ik tot het einde wist te behouden. De sleutel tot het succes was zeker de start hoewel dit niet mijn sterkste kant is. Ik heb daaraan echter wel gewerkt en deze start vormde de basis tot het succes." Achter Bearman eindigde Tramnitz als tweede gevolgd door de Italiaan Formaroli die heel blij met zijn derde plek was.

"Een goede wedstrijd van mij. Ik had een goede start en de snelheid zat er ook in." aldus de Italiaan. Weinig veranderingen bij de rookies. Ook hier eindigde VAR-rijder Nikita Bedrin als eerste en de Nederlands Belgische Maya Weug als tweede (11e en 16e).


2021  Sebastian Montoya Sebastian Montoya reed een uitermate sterke wedstrijd die eigenlijk niets opleverde.

In de derde wedstrijd deden de "Wilde Jongeren " hun reputatie alle eer aan. Een wedstrijd die gekenmerkt werd door crashes, safetycars en inhaalmanoeuvres. Victor Bernier(16/ R- Ace GP) vertrok vanaf pole gevolgd door Sebastian Montoya en Kirill Smal. Het trio leverde een fantastische strijd om de kop maar zowel Montoya als Bernier waren bij de start te vroeg op het gas gegaan waarvoor zij een tijdstraf van vijf seconden kregen opgelegd. Na een chaotische wedstrijd kwam Montoya Jr. wel als eerste over de streep maar werd naar de achtste plek teruggezet.

Daardoor ging de zege naar Luke Browning (US Racing). Daarachter volgden de beide VAR-rijders Cenyu Han (16) en Nikita Bedrin (15). Met een negende plek algemeen was de Nederlands Belgische Maya Weug voor de derde maal dit weekend de tweede beste rookie. De ADAC Formule 4 komt overigens tijdens het ADAC GT Masters weekend van 9-11 juli a.s. op CM.com Circuit Zandvoort in actie

2021 Oliver Bearman 1
Een topweekend voor Van Amersfoort op de Red Bull Ring.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet