IndyCar

Indycar: VeeKay kwalificeert zich als 3e voor R2 Detroit. Pole voor Newgarden.

De Zweed Felix Rosenqvist lijkt weinig noemenswaardigs van zijn zware crash in Detroit overgehouden te hebben. Voor vandaag werd hij vervangnen door de Amerikaan Oliver Askew die vorig jaar voor het team van Arrow McLaren SP uitkwam maar nog voor het einde van het seizoen door James Hinchcliffe werd vervangen. Vergeleken met gisteren waren de temperatuur aangenamer. Voor Will Power werd het een dramatische kwalificatie. Tiende in zijn groep. Rinus VeeKay deed het uitstekend door zich als derde in de Top 12 te kwalificeren en heeft voor de 70 ronden tellende wedstrijd een uitstekende uitgangspositie.


2021 VeeKay 2
Mooie uitgangspositie voor VeeKay in R2

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

VeeKay kwalificeert zich als derde voor R2 Detroit in Firestone Fast 12
Voor de Firestone Fast 12 begonnen Dixon, Newgarden, Jones en Palou met de harde compound. De eerste die een snelle tijd zette was Romain Grosjean. Daarachter volgden Herta en Newgarden(blacks) Scott Dixon kreeg gedurende deze sessie een "Drive Through" opgelegd wegens niet toegestane werkzaamheden in Parc Fermé. Santino Ferrucci liet op de Harde Compound een snelle tijd van 1.15.4802 noteren. Met nog drie minuten in de sessie te gaan was Palou met 1.15.48902 de snelste man op de baan. Met nog een minuut te gaan liet VeeKay 1.14.8180 noteren terwijl Scott Dixon op de tijden van de eerste twee in de aanval ging maar was niet snel genoeg meer. Newgarden (1.14.1094) vertrekt vanaf pole en Colton Herta vanaf P2 met 1.14.4300. Ferrucci crashte in het zicht van de finishvlag en kwalificeerde zich als zevende mocht hij van start gaan. De RLL-bolide liep na een klap tegen de muur behoorlijk wat schade op.

Tweede Kwalificatiegroep
De tweede startgroep voor de tweede wedstrijd op Belle Isle bestond uit Will Power, Pato O'Ward, Alexander Rossi, Marcus Ericsson, James Hinchcliffe, Rinus VeeKay, James Hinchcliffe, Romain Grosjean, Alex Palou, Conor Daly, Simon Pagenaud, Jack Harvey, Dalton Kellett, Jimmie Johnson. Will Power, Alex Palou, Pagenaud, Kellett en Jimmie Johnson gingen direct op de Rode banden naar buiten. Romain Grosjean liet als eerste op de harde compound een snelle tijd van 1.19.2466 noteren. VeeKay antwoordde op deze compound met een snelle tijd van 1.17.2157 voordat hij de Rode Compound liet noteren. Met nog 3.42.te gaan bevond vrijwel iedereen zich op de softe compound. Een supertijd van VeeKay met 1.15.9027 nadat de naam van zijn teamgenoot Conor Daly enige tijd op de monitoren de snelste was. Met nog een minuut te gaan ging VeeKay naar binnen. Uiteindelijk was Alexander Rossi met 1.15.4664 iets sneller. Rossi, Veekay, Grosjean, Pagenaud, Daly, Palou gingen door naar de Top 12. Het zat Will Power vanwege een communicatieprobleem weer niet mee. Hij kwalificeerde zich als tiende in deze groep en Pato O'Ward na een touché met de muur als achtste. De Top 12 op de grid voor R2 in Detroit bestaat dus uit Newgarden, Herta, Dixon, VeeKay, Palou, Grosjean, Ferrucci, Pagenaud, Rossi, Daly, Rahal en Jones.

Eerste Kwalificatiegroep
Voor de eerste startgroep waren Sebastien Bourdais, Scott Dixon, Colton Herta, Josef Newgarden, Ryan Hunter Reay, Takuma Sato, Oliver Askew, Graham Rahal, Max Chilton, Ed Jones, Santino Ferrucci en Scott McLauglin geselecteerd. Laatstgenoemde Rahal, Sato, Rahal en Askew gingen direct op de rode banden naar buiten. Met nog maar vijf minuten te gaan ging vrijwel iedereen naar binnen. Ferrucci, Sato, Hunter Reay waren direct snel onderweg. Newgarden end McLaughlin lieten tijden van 1.17.7037 en 1.17.9029 noteren. Met nog één minuut te gaan liet Josef Newgarden een tijd van 1.16. 79.19 noteren maar die hield niet lang stand. Zowel Graham Rahal als RHR waren in die laatste secondes werkelijk met een flyer bezig. Herta, Rahal, Dixon, Newgarden, Ferrucci, Jones gingen door naar de Fast 12. Zonder training was Askew de laatste van zijn groep maar dit was duidelijk.

2021 Newgarden
Pole voor Josef Newgarden in Detroit.

2021 Fast 12


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet