IndyCar

Indycar: Zware crash Felix Rosenqvist op Belle Isle. Tweemaal Code Rood. Zege voor Ericsson. VeeKay 2e

Vanwege een zware crash van Arrow SP McLaren-rijder Felix Rosenqvist moest de wedstrijd op Belle Isle/Detroit ruim twee uur onderbroken worden. Rosenqvist werd eerste naar het medisch centrum op het circuit gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis Zijn verwondingen lijken mee te vallen. De Zweed was constant bij kennis. Na ruim twee uur kon de wedstrijd hervat worden. In de slotfase kwam het tot een prachtig duel tussen Will Power(Penske), Marcus Ericsson(Ganassi) en VeeKay die wel onder druk van Takuma Sato(RLL) kwam te staan. Een touché van Romain Grosjean in de 66e ronde zorgde voor de tweede Code Rood. Will Power kreeg zijn auto voor de laatste herstart niet meer aan de praat waardoor Marcus Ericsson een gouden kans kreeg toegeworpen en zijn allereerste Indycar-zege pakte.Vanaf P12 eindigde VeeKay als tweede.

2021 Ericson Race
Marcus Ericsson kreeg de race op een presenteerblaadje maar wel verdiend. Vrijwel de gehele dag zat de Zweed in de Top 3.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Zware crash Felix Rosenqvist op Belle Isle. Verrassende zege voor Marcus Ericsson. VeeKay 2e
Een Hitchcock scenario voor de wedstrijd op Belle Isle. Penske-coureur Will Power verloor de wedstrijd in de pitlane en was razend op de Indycar-organisatie. Zijn auto kon in de pitlane pas door een blower gekoeld worden totdat de laatste arriveerde. Het leverde een kapotte ECU op voor de man die zijn stempel op de wedstrijd had gedrukt. Pas als iedereen stilstaat kunnen de auto's gekoeld worden. De Australiër was woedend. "Ze hadden beter een gele vlag kunnen hanteren." De Penske-rijder heeft natuurlijk wel een punt. Misschien dat de Indycar-organisatie de regels toch maar eens moet bijstellen.

Na een jaar afwezigheid ging de Chevrolet Detroit Grand Prix onder benauwde en warme weersomstandigheden van start. In de 22e ronde moest de wedstrijd na een zware crash van de Zweed Felix Rosenqvist(Arrow McLaren SP) ruim twee uur onderbroken worden. De Zweed was bij bewustzijn en werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.


2021 Will Power
Wat een drama voor Will Power. Hij had na afloop zeker een punt.

O'Ward nam direct de leiding bij de start. Slechts vier man besloten op de zwarte banden van start te gaan waaronder Dixon(11e), James Hinchcliffe(13e), Graham Rahal(21e) en Alex Palou(24e). VeeKay verloor in de openingsfase slechts één plek aan Felix Rosenqvist. Dixon won eveneens één positie en bevond zich in de Top 10. Veel mensen kwamen al in de eerste ronden naar binnen om hun banden te wisselen. Bij Penske ging de stop van McLaughlin niet helemaal goed en O'Ward wisselde in de vierde ronde eveneens naar de zwarte compound. Josef Newgarden kampte in de vijfde ronde met een kapotte linker aandrijfas maar kon de wedstrijd aan de staart van het veld weer hervatten. Na een chaotische openingsfase bedroeg de volgorde in de 8e ronde Power, Jones, Pagenaud, Sato, Dixon, Rosenqvist, Ericsson, Ferrucci, Chilton. VeeKay bevond zich in 18e positie.

In de 12e ronde nam Scott Dixon de leiding van Will Power over. Na 15 ronden bedroeg de volgorde Dixon(Harde Compound), Power, Sato Rosenqvist(Rode Compound), Hinchcliffe(Harde Compound), Pagenaud, Ericsson, Ferrucci(Rode Compound) Rossi(Harde Compound), Jones(Rode Compound). VeeKay bevond zich in deze fase op de Harde Compound in 15e positie.


2021 Rosenqvist 2
Een zware klapper van Felix Rosenqvist zorgde voor een onderbreking van meer dan twee uur.

Crash Felix Rosenqvist
Nergens speelt de bandenstrategie zo'n grote rol als op het circuit van Belle Isle in Detroit zoals we in de openingsfase zagen. Na 20 ronde lag Dixon met Harde Band nog steeds aan de leiding, gevolgd door Power, Hinchcliffe en Pagenaud terwijl VeeKay in een elfde positie eindelijk aansluiting bij de Top 10 wist te vinden. Palou vanuit de staart van het veld gestart bevond zich in deze in negende positie terwijl Romain Grosjean inmiddels zijn tweede stop had gemaakt. VeeKay maakte in de 22e ronde zijn tweede stop. In diezelfde ronde een enorme crash van Felix Rosenqvist waarbij het gas bleef hangen en de betonnen muur gewoon naar achteren geschoven werd. Na twee een onderbreking van twee uur volgde de herstart.

Evenals op Indianapolis dezelfde situatie voor Scott Dixon die graag voor verse banden naar binnen wilde. De wedstrijd moest met een Code Rood onderbroken worden. Op het moment van de crash bevond Rinus VeeKay zich in dertiende positie en bestond de Top 3 uit Dixon, Hinchcliffe, Ferrucci. Bij de heropening van de wedstrijd ging een groot deel van het startveld naar binnen terwijl Dixon als eerste voor de rode banden koos. Bij de herstart onder geel bevond VeeKay zich in vijfde positie waarbij Will Power direct de leiding nam. Behalve Dixon reden Jones, Palou en Hinchcliffe op de Rode Compound.

2021 Colton Herta Voor Colton Herta werd het ook al geen beste dag in Belle Isle.

Stand in de 35e ronde: Power, Ericsson, Sato, VeeKay, Jones, Pagenaud, Grosjean, Dixon, Harvey, Rahal. Grosjean liep kort voor de pit-entry een lekke band op en kon in 20e positie de wedstrijd hervatten. Vervolgens ontstond er een prachtig tussen Power, Ericsson, VeeKay terwijl Sato zijn derde plek aan de Nederlander moest afgeven. De wedstrijdleiding vond dat de Japanner de Nederlander teveel afblokte.Ondanks een slechte stop in het eerste gedeelte van de wedstrijd bevond Penske-coureur Scott Mclaughlin zich in dertiende positie. O'Ward(Arrow McLaren SP) nam in de 39e ronde P6 van Scott Dixon over.

De Nieuw Zeelander kwam in de 44e ronde voor zijn laatste stop naar binnen evenals Jack Harvey(Meyer Shank). Dixon en Harvey kwamen resp. als 16e/17e weer terug in de wedstrijd. VeeKay maakte in de 48e ronde zijn laatste stop en reed over een "wheel gun" heen.Het team kwam er met een geldstraf vanaf.Kort daarna volgden de leiders in de wedstrijd, Power en Ericsson. 51e ronde kwam ook O'Ward voor zijn laatste stop naar binnen, nadat hij de polesitter zich lang in de kopgroep had bevonden. McLaughlin raakte in de 51e ronde de muur maar kwam toch weer terug in de wedstrijd.


2021 Grosjean Muur 1
Romain Grosjean zorgde eigenlijk voor een dramatische ontknoping.

Slotfase
Aan de kop ontvouwde zich een Top 3 duel tussen Power, Ericsson en VeeKay. Daarachter knokte Pato O'Ward en Takuma Sato om de vierde plek. De Mexicaan gaf via de boordradio te kennen niet bepaald een fan van de Japanner te zijn. Het team van Ed Carpenter Racing heeft met VeeKay duidelijk de aansluiting bij de powerhouses van Penske en Ganassi gevonden. Sato-san gaf zich echter niet zomaar gewonnen en begon en leek in de slotfase een bedreiging voor de Nederlander te gaan vormen.Bij het dubbelen van Dalton Kellett(A.J. Foyt Racing) profiteerde Sato en de Japanner ging aan de Nederlander voorbij en met nog zes ronden te gaan zorgde Romain Grosjean na een touché met de muur voor een tweede Rode Vlag. De tweede op Belle Isle vandaag.

2021 VeeKay 2
Prachtig resultaat voor VeeKay op Belle Isle.

Drama voor Will Power
Drama voor Will Power bij de herstart. De motor wil niet aanslaan en de auto werd in de pitlane teruggeschoven omdat er een ECU vervangen moest worden. Met nog drie ronden te gaan de laatste herstart. Ericsson nam direct de leiding met daarachter VeeKay die een magistrale herstart had door direct Takuma Sato te passeren. De pech van Power betekende het geluk van Marcus Ericsson die op Belle Isle voor het team van Chip Ganassi zijn allereerste overwinning wist te behalen. Een verdiend gewonnen wedstrijd. Ericsson won in 2013 voor de laatste maal een wedstrijd in de toenmalige GP2 series. Vanaf een 12e startplek eindigde VeeKay na een keurig strategisch gereden wedstrijd als tweede.

2021 Ericsson slot
Allereerste Indycar-zege voor Marcus Ericsson in Detroit.

Uitslag
1. Marcus Ericsson Dallara Honda 70 ronden
2. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 70 ronden
3. Pato O'Ward Dallara Chevrolet 70 ronden
4. Takuma Sato Dallara Honda 70 ronden
5. Graham Rahal Dallara Honda 70 ronden
6. Santino Ferrucci Dallara Honda 70 ronden
7. Alexander Rossi Dallara Honda 70 ronden
8. Scott Dixon Dallara Honda 70 ronden
9. Ed Jones Dallara Honda 70 ronden
10. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 70 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet