Sportscars

Sportscars: Eerste FIA WEC-pole Alpine op Portimāo (lang)

210612 FIA WEC quali Alpine Portimao
Pole-position voor de Alpine dankzij Matthieu Vaxivière

Voor het eerst in de historie van het FIA WEC in zijn huidige vorm staat er een Alpine op de pole-position. In de kwalificatie voor de 8 Uur van Portimāo reed Matthieu Vaxivière in de LMP1, voorheen Rebellion en eigenlijk een Oreca, een tijd van 1:30,364 minuten en bleef daarmee de beide Toyota hypercars voor. Snelste Toyota rijder was Brendon Hartley in de nummer 8. Het JOTA-team behaalde de eerste twee startplaatsen in de LMP2-klasse, vierde en vijfde algemeen, dankzij respectievelijk Tom Blomqvist en António Félix da Costa. Job van Uitert kwalificeerde de Oreca van Racing Team Nederland op de derde plaats in de klasse en de zesde plaats algemeen. In de beide GT-klassen was de pole-position voor Porsche: Kévin Estre in de nummer 92-Porsche in GTE-Pro en Egidio Perfetti in de nummer 56-Project 1-Porsche in GTE-Am.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WEC, RTN/Clément Marin, Porsche/Jürgen Tap

In de tien minuten durende kwalificatie voor de prototypes zette Vaxivière op zijn eerste ronde een tijd van 1:30,524 minuten neer, waarmee hij de voorlopige pole-position in handen had. Op nieuwe Michelins ondernam hij vervolgens een tweede poging, waarmee hij tot 1:30,364 minuten kwam. Daarmee heroverde hij de eerste plaats, die tijdelijk in handen was van Toyota-rijder Hartley, die 1:30,458 minuten gereden had. Ook de Nieuw-Zeelander ging tijdens zijn tweede ronde nog sneller, maar moest uiteindelijk met een verschil van 0,094 seconden zijn meerdere erkennen in Vaxivière. Mike Conway kwalificeerde de nummer 7-Toyota als derde. Diens landgenoot Richard Westbrook nam de kwalificatie in de Glickenhaus SCG007 voor zijn rekening, die dit weekeinde in Portimāo zijn debuut in het FIA WEC maakt. Westbrook eindigde op de elfde plaats in het algemeen klassement.

210612 FIA WEC Quali RTN
Derde in LMP2, eerste in Pro-Am: Racing Team Nederland dankzij Job van Uitert

De beide JOTA-Oreca's staan op de eerste twee startplaatsen van de LMP2-klasse. Tom Blomqvist reed in de nummer 28-auto in 1:32,110 minuten de snelste tijd in de klasse, op iets minder dan een tiende van een seconde gevolgd door António Félix da Costa op eigen terrein in de nummer 38-JOTA-Oreca. Job van Uitert reed de kwalificatie met de Oreca van Racing Team Nederland en eindigde als derde in de klasse en als snelste in de Pro-Am-divisie. "We zijn heel tevreden", meldde teammanager Mark Koense. "We hebben al twee dagen goed kunnen werken hier, we zijn tevreden over de auto, de 'race pace', die zeker voor een acht-uursrace extra belangrijk is. Het verkeer gaat op deze baan zeker nog een belangrijke rol spelen, maar tot nu toe loopt het goed."

De Schot Paul Di Resta, die in beide vrije trainingen eerder vandaag de snelste tijd van het voltallige veld neerzette, kwam met de United Autosports-Oreca in de kwalificatie niet verder dan de vierde plaats in LMP2, nadat ook hij tot de meerdere rijders behoorde bij wie tijden vanwege 'track limits' werden geschrapt. Robin Frijns reed de kwalificatie voor WRT en sloot als vijfde in LMP2 af. In de Oreca van Richard Mille Racing reed de Duitse Sophia Flörsch de kwalificatie, zij start met haar teamgenotes Beitske Visser en Tatiana Calderón vanaf de tiende plaats in de klasse en de 14e plaats algemeen.

210612 FIA WEC quai GTE Pro
Net als in Spa was Porsche-rijder Kévin Estre het snelst in GTE-Pro

In GTE-Pro herhaalde de Fransman Kévin Estre zijn kwalificatieresultaat van de seizoensstart van vorige maand op Spa-Francorchamps en behaalde in de Porsche 911 RSR met een tijd van 1:37,966 minuten de pole-position. Estre deelt de auto met Neel Jani en Michael Christensen, omdat Porsche, anders dan Ferrari, ervoor gekozen heeft om tijdens de Portugese ronde alvast met de Le Mans-bezettingen te rijden. Met 0,37 seconden achterstand op Estre kwalificeerde James Calado de nummer 51-AF Corse-Ferrari op de tweede plaats, gevolgd door Gianmaria Bruni in de nummer 91-Porsche. Bij Daniel Serra in de nummer 52-Ferrari werden de tijden geschrapt vanwege 'track limits' en hij deed daarna geen hernieuwde poging meer, zodat hij morgen als laatste in het veld moet starten.

210612 FIA WEC Quali GTE Am
Snelste tijd in GTE-Am voor Egidio Perfetti in de Porsche van Team Project 1

Daarmee staat de nummer 56-Project 1-Porsche dankzij Egidio Perfetti als snelste in de GTE-Am-klasse ook op de tweede rij in het GT-veld, naast Bruni in de fabrieks-Porsche. Perfetti reed een tijd van 1:40,191 minuten en nam daarmee de eerste plaats in de klasse over van Christian Ried, die in de nummer 77-Dempsey-Proton-Porsche een tijdlang de voorlopige pole in de klasse in handen had. De derde tijd in de klasse kwam op naam van Roberto Lacorte in de nummer 47-Cetilar-Ferrari.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet