IndyCar

Indycar: Pole voor Pato O'Ward in Detroit. VeeKay 12e

De Mexicaan Pato O'Ward kwalificeerde zich voor de eerste Indycar-wedstrijd vandaag op Belle Isle Detroit met een tijd van 1.15.5776 op met zijn Arrow Team SP Dallara Chevrolet op pole. De tweede tijd was weggelegd voor Alexander Rossi met 1.15.6584. Helaas werd VeeKay in zijn snelle ronde opgehouden en meer dan een 12e startplek zit er voor straks niet in. 


2021 Ward
Pole voor Pato O'Ward van Arrow McLaren SP.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's:  Indycar

Pole voor Pato O'Ward in Detroit. VeeKay 12e
Slechts een twaalfde tijd voor VeeKay op Belle Isle Detroit die tijdens zijn vliegende ronde door een andere deelnemer werd opgehouden. Het leverde slechts een twaalfde tijd op. Maar anderszijds kan dit de Nederlander qua bandenstrategie ook weer in de kaart spelen. Alex Palou, tweede in de tussenstand van het kampioenschap, zal straks hard aan de bak moeten. De man die tijdens de Indy 500 nog tweede werd kwam nog niet eens door de eerste ronde heen en kwalificeerde zich voor de elfde startrij......

Na de twee eerste groepen bestond de Top 12 uit Rossi, Grosjean, VeeKay, O'Ward, Pagenaud, Power, Newgarden, Herta, Jones, Hunter Reay, Bourdais, Dixon. VeeKay, Pagenaud, Power, Newgarden en Jones opteerden ervoor om direct met de Rode Compound in de aanval te gaan. Grosjean, Rossi, O'Ward, RHR, Bourdais en Dixon kozen voor de harde compound. Newgarden opende met 1.18.2562 direct de aanval op de soft compound. Met 5.34 secs. ging VeeKay naar binnen terwijl Dixon op de gebruikte Rode banden vrij baan had. Een ultieme kans om zijn tijd te verbeteren maar de Nieuw Zeelander slaagde er niet in. Met nog 1.18. liet Romain Grosjean een tijd van 1.15.7433 secs. De snelste tijd bleek uiteindelijk te zijn weggelegd terwijl Pato O'Ward 1.15.5776 de snelste tijd liet noteren. Voor VeeKay zat er in deze sessie helaas niet meer dan een 12e plek in. Wel weer een sterk optreden van Romain Grosjean die met een derde tijd zijn draai in Indycar duidelijk gevonden heeft.

2021 VeeKay
Misschien dat een goede strategie van ECR VeeKay straks in de kaart speelt.

Tweede Kwalificatiegroep
De tweede groep bestond uit Bourdais, Dixon, Herta, Newgarden, RHR, Sato, Rosenqvist, Rahal, Chilton, Jones, Ferrucci, McLaughlin. Alleen Ferrucci gokte door direct op de rode banden naar buiten te gaan. Sato en Herta waren op de zwarte harde compound in het begin snel. Met 5.20 min. te gaan kwam Dixon als eerste voor de Rode Firestones naar binnen daarna volgde de rest van het startveld. Aleen Chilton bevond zich nog op de harde compound. Met vier minuten te gaan was Ferrucci de snelste man op de baan gevolgd door Hunter Reay en Herta. Ferrucci liet een 1.16.6880 op het stratencircuit van Belle Isle noteren.

Met 2.19. secs opende Ed Jones de aanval op de tijd van Ferrucci en was met 1.16.2659 secs. de snelste man. Uiteindelijk sloeg Penske-coureur Josef Newgarden toe met een tijd van. 1.15.6606. Daarachter volgden Herta, Jones, RHR, Bourdais, Dixon. Rosenqvist, Sato, Chilton, Rahal, Ferrucci, McLaughlin slaagden er niet in om zich voor de Top 12 te kwalificeren. Bij McLaughlin ontbrak het vertrouwen naar een trainingscrash gisteren. Ook Jimmie Johnson had behoorlijk veel moeite met Belle Isle. "Maar het behoort bij het leerproces" verklaarde de zevenvoudige NASCAR-kampioen gisteren. Graham Rahal raakte zelfs in zijn laatste "kwali-ronde" nog even de muur. Mocht van geluk spreken dat de stuurinrichting niet brak. "Maar ook vrijdag ging het niet echt goed" verklaarde Rahal.


2021 Palou Drama voor Alex Palou.

Eerste Kwalificatiegroep
Rinus VeeKay bevond zich vandaag in de eerste groep en zette op de rode banden direct de toon. Ook O'Ward. Rossi,Palou, Johnson, Ericsson, Hincliffe, Power en Pagenaud bevonden zich direct op de soft compound. Grosjean liet deze compound iets later noteren maar ging direct in de aanval op VeeKay's tijd. Alleen Dalton Kellett was de laatste van de groep die voor de Rode Firestones ging. Rossi, VeeKay, Grosjean, Pagenaud, O'Ward maakten de stap naar de volgende ronde.

Power, Hinchcliffe, Ericsson, Daly, Harvey, Palou, Johnson, Kellett maakten die niet. Een drama voor Alex Palou, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, die straks heel wat goed te maken heeft. Andretti-coureur Alexander Rossi zette wel een supertijd van 1.15.8507 in Belle Isle op de klokken.

Startgrid
1

2


3
4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet