Sportscars

Sportscars: Van der Zande en Magnussen op pole-position in Detroit

210612 IMSA Magnussen pole
Eerste pole-position voor Kevin Magnussen in de lange-afstandsracerij

De Chip Ganassi Racing-Cadillac DPi van Renger van der Zande en Kevin Magnussen start vanaf de pole-position voor de Chevrolet Sports Car Classic, de vierde ronde van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship, op het Belle Isle-circuit in Detroit. Magnussen eindigde met een tijd van 1:20,031 minuten als snelste in de kwalificatie. De pole in GTD was voor Richard Heistand in de CarBahn Racing-Audi. De GTLM-klasse rijdt dit weekeinde niet voor punten, alleen de Corvettes komen in actie, met de snelste tijd voor Nick Tandy in de nummer 4-auto.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Dat de Cadillacs er dit weekeinde in Detroit qua tempo goed bij zitten, bleek al uit de snelste tijden voor Tristan Vautier in de JDC-Cadillac in de eerste vrije training en voor Kevin Magnussen in de Chip Ganassi-Cadillac in de tweede sessie. Magnussen trok die lijn door naar de kwalificatie, waarin hij voor het eerst in zijn loopbaan de pole-position voor een lange-afstandsrace behaalde, al was het verschil minimaal: Harry Tincknell in de Mazda was slechts 0,021 seconde langzamer. De derde trainingstijd was voor Pipo Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac, daarachter volgde Ricky Taylor in de Acura van Wayne Taylor Racing. De sessie werd al na tien van de geplande 15 minuten gestaakt, nadat Tristan Vautier met zijn Cadillac van de baan was geraakt en in een poging alsnog de pits te bereiken, op het asfalt tot stilstand kwam.

"We hebben de vrije training gebruikt om te zoeken naar de juiste set-up, wat goed ging, maar we kregen slecht de 'peak' uit de banden", vertelde Van der Zande. "Uiteindelijk kon Kevin pas in zijn tiende rondje in de vrije training een snelle tijd rijden, waarmee we ook eerste werden, dus de auto is snel, maar het duurde dus lang voordat de banden gingen werken. Dat was ook in de kwalificatie weer het geval. We hadden een beetje mazzel met de rode vlag, we konden alsnog ons rondje afmaken, waarmee we pole hadden. Heel blij, supertof voor Kevin! Het is een stratencircuit, dus daar kun je altijd wel verwachten dat er dingen gebeuren. Dat maakt het wel spannend, maar we gaan onze eigen race rijden en kijken hoever we komen!"

210612 IMSA Heistand
GTD-pole voor Richard Heistand in de CarBahn-Audi

In GTD was Richard Heistand in de CarBahn-Audi met een tijd van 1:30,529 minuten het snelst, op 0,088 seconden gevolgd dor Frankie Montecalvo in de Vasser Sullivan-Lexus. De derde tijd was voor Roman De Angelis in de The Heart of Racing-Aston Martin. In het tweede deel van de GTD-kwalificatie, waarin punten voor het kampioenschap te verdienen zijn, was de snelste tijd voor Mario Farnbacher in de Compass Racing-Acura, 0,123 seconden voor Ross Gunn in de The Heart of Racing-Audi.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet