VLN

Div: Live ADAC TOTAL 24h-Rennen Nürburgring

We zijn gezien de nog steeds aanhoudende beperkingen in verband met de coronapandemie weliswaar niet ter plaatse, maar natuurlijk verdient een evenement als de 24-uursrace op de Nürburgring - en niet in de laatste plaats een editie met zoveel Nederlandse deelnemers als dit jaar - volop aandacht op AUTOSPORT.NL. Via diverse kanalen betrekken we onze informatie vanaf de Nürburgring en proberen zo de verrichtingen tussen nu en zondag aan het eind van de middag zo goed mogelijk te volgen. Zoals altijd staan de meest recente bijdragen telkens bovenaan, met tijdsaanduiding.

Tekst: Willem J. Staat en René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ADAC Nordrhein/Gruppe C, Livestream/Sporttotal, PR

210606 Estre PF

15.34 uur:
Overwinning voor de Manthey-Porsche met Matteo Cairoli, Michael Christensen, Kévin Estre en Lars Kern. De tweede plaats is voor de ROWE Racing-BMW met Connor de Phillppi, Martin Tomczyk, Sheldon van der Linde en Marco Wittmann, de nummer 7-GetSpeed-Mercedes met Maximilian Götz, Raffaele Marciello, Daniel Juncadella en Fabian Schiller eindigt op de derde plaats.

202106 Race
Een verdiende overwinning voor Manthey Racing met Kevin Estre, die altijd snel op de Nordschleife is.

15.26 uur: Kévin Estre begint in de 911-Manthey-Porsche aan de laatste ronde van de race. Normaal gesproken staat de eerste Porsche-zege sinds 2018 niets meer in de weg, maar wat is normaal op de Nordschleife? Nico Müller passeert in de AMG-Arena Jesse Krohn en pakt zo de vijfde plaats, achter Estre, Sheldon van der Linde, Marciello en Sven Müller.

15.22 uur: Marciello in de nummer 7-GetSpeed-Mercedes passeert Sven Müller in de nummer 44-Falken-Porsche aan de buitenkant (!) bij Schwedenkreuz en pakt zo de derde plaats.

15.10 uur: De situatie met nog 20 minuten te gaan: Estre leidt in de Manthey-Porsche met 15,6 seconden voor Sheldon van der Linde in de ROWE-BMW. Daarachter op 58 seconden van Estre Sven Müller in de nummer 44-Falken-Porsche, met daarachter nog vier auto's binnen tien seconden:  Marciello in de nummer 7-GetSpeed-Mercedes, Jesse Krohn in de nummer 20-Schubert-BMW, Jules Gounon in de nummer 8-GetSpeedMercedes en Nico Müller in de nummer 2-Car Collection-Audi. Dat wordt een prachtige finale!

15.05 uur: Stef Dusseldorp: "Ik heb vanmorgen de start gedaan, anderhalve stint gereden. Ik had de snelste ronde van de race tot nu toe, maar vanwege een of andere vage regel in verband met de rode vlag moesten we een superlange pitstop maken, waardoor we terugvielen naar ergens rond plaats 15. We zijn wel weer op weg naar voren, maar het lijkt erop alsof we net tekort komen voor een podium. Balen, maar wel blij met de snelheid, bijna een foutloze race."

20210606 Grello
Wordt het Manthey Porsche of ROWE BMW? Het slotduel!


15.00 uur: Laatste stop voor Kévin Estre in de Manthey-Porsche, die een seconde of 20 voor Van der Linde in de ROWE-BMW weer de baan op komt. Is dit, met nog een halfuur te gaan, de beslissing in de strijd om de overwinning?

210606 24h Frikadelli
Ook de tweede Frikadelli-Porsche definitief uit de race

14.55 uur: Aanrijding tussen Patrick Pilet in de nummer 31-Frikadelli-Porsche, die bij de Spiegelkurve met de rechter voorkant van de auto de achterkant van de nummer 77-Junior-BMW met Augusto Farfus raakt. Bij de BMW was er voor die tijd al sprake van een technisch defect, want Farfus werd opeens ongelooflijk langzaam, waardoor Pilet niet meer kon uitwijken. De BMW valt stil, Pilet heeft flinke schade rechts voor en zo te zien een lekke band.

14.43 uur: Laatste stop voor de nummer 98-ROWE-BMW, waarin Sheldon van der Linde achter het stuur blijft. Hij komt als leider naar binnen. 86 liter brandstof gaan erin, vier glanzende, gloednieuwe Michelins gaan erop en nu is het de vraag wat de auto's voor hem doen. Ondertussen is het puur genieten van het duel tussen Klaus Bachler in de nummer 44-Falken-Porsche en Dani Juncadella in de nummer 7-GetSpeed-Mercedes, die ook nog naar binnen moeten.

20210506 Bachler
Klaus Bachler zorgt in het duel met Juncadella voor spektakel.


14.10 uur: Van Porsche komt de bevestiging dat Julien Andlauer in de Rutronik-911 inderdaad geraakt werd door Kelvin van der Linde in de Land-Audi toen de Zuid-Afrikaan bij Hohe Acht, vermoedelijk op een oliespoor, in de rondte ging.

14.05 uur: Maro Engel geeft wat nadere uitleg over zijn botsing met de Manta bij Tiergarten: "Het klassieke verhaal: ik dacht dat hij me gezien had, maar hij had me niet gezien, ik ging er voorbij en hij raakte me. Mijn fout, vooral heel jammer voor Mercedes en voor het team." Volker Strycek, de rijder in de Manta, slaat Engel op de schouder. Strycek rijdt voor de 43e keer in de 24-uursrace, een record, en weet natuurlijk als geen ander dat zoiets bij zo'n evenement kan gebeuren.

13.55 uur: Twee podiumkandidaten uit de race: Kelvin van der Linde is met de nummer 29-Land-Audi in de rondte gegaan bij het opgaan van de Hohe Acht, terwijl Julien Andlauer in de nummer 3-Rutronik-Porsche ook flinke schade heeft opgelopen en bij Brünnchen de baan tot stilstand komt. Kévin Estre in de nummer 911-Manthey-Porsche heeft alle geluk van de wereld als hij rechts op het gras de spinnende Land-Audi nog maar net kan ontwijken. Of er sprake was van contact tussen Van der Linde en Vanthoor is nog onduidelijk, maar niet uitgesloten.

13.45 uur: Het Haupt Racing Team heeft geen geluk bij de 24-uursrace. Nadat eerder Maro Engel met de nummer 4-Mercedes al crashte - maar bij een check in het medisch centrum geen kwetsuren bleek te hebben - is zojuist teameigenaar Hubert Haupt in de nummer 6-auto in de bandenstapels geraakt bij Klostertal, waar je vroeger de Steilstrecke op reed. Daarmee zijn beide Mercedes-AMG GT3's van HRT uit de wedstrijd, waarmee de hoge verwachtingen van het team definitief in rook zijn opgegaan.

20210606 Strijd
Het team van GetSpeed begint zich ook in de strijd om de kop te mengen. De beslissing valt in het laatste uur.

13.30u  Manthey, Getspeed en Montaplast by Land kanshebber eindzege?
Het begint weer te regenen, de BMW Junioren doen het uitstekend en na het uitvallen van de #1 Rowe BMW lijken de kansen van Manthey, Getspeed Mercedes en Land Motorsport  op de overwinning te verhogen. Met het uitvallen van de #1 ROWE Motorsport BMW heeft het merk uit München met de #98 en # 77 nog twee ijzers in het vuur in de strijd om de kop. De leiding is handen van de #911 Manthey Porsche gevolgd door de #98 BMW van Sheldon van der Linde en de #3 Rutronik Porsche 911 GT3 R van Laurens Vanthoor die de afgelopen week door het team werd opgeroepen. De Manthey #911 begint zich als kanshebber voor de eindoverwinning te ontwikkelen. Met nog twee uur te gaan bedraagt de volgorde in de Top 5 #911 Christensen, #98 Van der Linde, #3 Laurens Vanthoor, #29 Kelvin van der Linde, #4 Nico Müller.  Wel is het inmiddels opnieuw beginnen te regenen.

20210506 Herstart 2
Onder deze omstandigheden kunnen zelfs de beste fotografen niet meer fatsoenlijks meer fabriceren.


13.00U Geen strategische stop. Polesitter geeft op.
Een prachtig duel tussen #18 Josh Burdon, #77 Neil Verhagen en #29Kelvin van der Linde om de vijfde plek. Josh Burdon kon de druk van Verhagen niet weerstaan en ging achterstevoren. Uiteindelijkbleek het bij de #1 niet om een strategische stop maar om een technisch probleem te gaan. Een ronde later moest Eng definitief opgeven.

12.45U Strategische Stop #1?
Een lang strategisce pitstop van de #1 BMW uit strategische overwinningen betekende dat Eng naar de 18e plek terugviel. Met deze "move" hoopt het team na het overleven van "het verkeer" aan het eind van de wedstrijd weer vooraan te rijden. Een enorme strategische stop. De eerste drie posities worden nu ingenomen door de #23 Huber Porsche van Marco Seefried, #911 van Michael Christensen die zich nu ook tot kanshebber begint te ontwikkelen en de #98 van Sheldon van der Linde.


12.29 Engel crasht

20210606 Start
Eindelijk na 13,5 uur weer een herstart.

Eindelijk na meer dan 13,5 uur wachten een veilige "single-file" herstart waarbij de #1 Rowe BMW M6 GT3 met Philipp Eng direct de leiding nam met daarachter #20 Stef Dusseldorp in de Schubert BMW M6 GT3, #98 Tom Martin Tomczyk, #911 Kevin Estre, #31 Makowiecki, #11 Beretta, #7 Marciello, #29 Mies# Schiller, #6 Nico Bastian. Estre ging kort daarna aan de #98 van Tomczyk voorbij.....Yelmer Buurman was in de 32 ronde in een fel duel om de 17e plek met BMW Junior Neil Verhagen verwikkeld. De BMW Junior lijkt duidelijk de aanval naar voren geopend te hebben. Waar dezelfde duels zaterdagavond voortijdig afgebroken werden nemen zij op nu een aanvang. Een fraaie strijd tussen Philipp Eng en Maro Engel om de kop. Twee ronden begonnen de eerste pitstops. Stef Dusseldorp in de #20 lijkt ontband te zijn, Engel crasht en vervolgens aan het einde van de Döttinger Höhe in de Hohenrain Chicane terwijl de Manta er korte tijd later ook nog eens lichtjes tegenaan kwam. De Manta kon zijn weg richting pits vervolgen. Eerder was Thomas Preining in de Falken Porsche 911 GT3 R ook al de macht over het stuur kwijtgeraakt Ook de Audi van Michele Beretta kwam in deze zelfde ronde in de problemen.

20210606 Eng
Het zicht van Eng bij de herstart.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet