Formula Regional European

Thomas ten Brinke en Kas Haverkort op Paul Ricard in top acht Formula Regional European Championship

K-Haverkort Ricard.01

TeamNL-talenten Kas Haverkort en Thomas ten Brinke hebben op het circuit van Paul Ricard tijdens de eerste race van de vierde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine beslag gelegd op een zevende respectievelijk achtste plaats. Voor de eerder dit seizoen door pech achtervolgde 17-jarige Haverkort waren het zijn eerste punten voor het kampioenschap. De 16-jarige Ten Brinke wist in race twee ook nog de punten voor de achtste plaats mee te pakken en het jonge talent heeft nu in vijf van de zes races waaraan hij deelnam punten gescoord. In het rookie klassement eindigde Haverkort in de eerste race op plek twee, terwijl Ten Brinke twee keer beslag legde op de derde positie.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Een week na de wedstrijden in de nauwe straten van Monte Carlo mocht het Formula Regional European Championship by Alpine meteen alweer aantreden voor ronde vier van de titelstrijd. De tegenstelling had bijna niet groter kunnen zijn want dit keer was het ruim opgezette en moderne Circuit Paul Ricard in het zuiden van Frankrijk het strijdtoneel voor het tot maar liefst 35 deelnemers gegroeide veld.

TtBrinke Ricard.02

In de eerste kwalificatie zaten de twee TeamNL-talenten Thomas ten Brinke (16 jaar, ART Grand Prix) en Kas Haverkort (17 jaar, MP Motorsport) met een zevende respectievelijk negende plaats dicht bij elkaar in de buurt. De onderlinge verschillen waren ook nu weer zeer klein. Bij rondetijden van bijna twee minuten bleven Ten Brinke en Haverkort slechts een kleine 0,3 seconden verwijderd van de tweede startpositie.

K-Haverkort Ricard.03

Bij de start van race één wist Haverkort meteen een plek winst te boeken en kwam daarmee na de eerste ronde als achtste door. Ten Brinke kende een mindere start, moest twee posities prijsgeven en viel terug naar plek negen. In de door twee safetycar-perioden onderbroken race veranderden de posities niet meer. Haverkort hield de aansluiting met de rijders voor hem, terwijl Ten Brinke steeds in de slipstream van zijn landgenoot te vinden was. Omdat de winnaar ruim na afloop van de race uit de uitslag werd geschrapt, werd Haverkort als zevende geklasseerd en pakte na alle pech bij de eerste drie ronden van het kampioenschap zijn eerste punten. Ten Brinke legde beslag op plek acht en eindigde daarmee voor de vierde keer in vijf races in de punten. Met hun zevende en achtste plaats pakten Haverkort en Ten Brinke de tweede en derde positie in het rookie klassement.

TtBrinke Ricard.03

De kwalificatie die de startopstelling voor race twee moest bepalen, pakte voor het TeamNL-duo minder gunstig uit. Kort voor het einde waren de twee Nederlanders nog in de top acht te vinden. In de slotminuten verbeterden veel rijders hun tijden terwijl Ten Brinke en Haverkort geen vrije ronde kenden. Ten Brinke moest daardoor genoegen nemen met een dertiende startpositie, terwijl Haverkort zelfs terugviel naar plek achttien.

K-Haverkort Ricard.04

Ten Brinke maakte nu wel een uitstekende start en kwam direct als tiende door om even later door te stoten naar plek negen. Daarna werd het voor de ART Grand Prix-coureur een race waarin hij meer moest verdedigen dan aanvallen. In de laatste ronde werd Ten Brinke buiten de baan geduwd, maar omdat de rijder die dit deed na afloop bestraft werd, legde hij toch beslag op plek negen. Omdat een van de rijders uit de top drie buiten mededinging meereed en geen punten voor het kampioenschap kon scoren, pakte de Nederlander de punten voor de achtste positie. In het rookie klassement eindigde Ten Brinke opnieuw op plek drie. Haverkort maakte in de eerste ronden een paar plaatsen goed en lag in ronde zeven op plek vijftien. De MP Motorsport-piloot zat daarna vast achter een groepje en passeerde uiteindelijk ook als vijftiende de finish.

TtBrinke Ricard.01

"Het was geen topweekend. Dat kan een keer gebeuren, al was de snelheid over het algemeen best goed. In de eerste kwalificatie had ik geen toprondje, maar het was wel oké. De start was door wielspin echter slecht, wat me een paar plaatsen kostte. In de tweede kwalificatie zat ik drie keer in verkeer en vervolgens maakte ik in mijn snelste rondje zelf een foutje. In de race ging het beter. Bij die actie in de laatste ronde kreeg ik een tik tegen mijn wiel en kwam buiten de baan terecht. Daardoor verloor ik nog een plek, maar dat kreeg ik later dus terug", aldus Ten Brinke.

K-Haverkort Ricard.02

"In de eerste kwalificatie had ik een goede ronde. Ik was daarmee de snelste rijder van het team, daar waren we wel blij mee. De start van de eerste race was goed en de eerste punten pakken was natuurlijk wel lekker. In de tweede kwalificatie was de baan heel anders en maakte ik ook een paar foutjes. In de race kwam ik vast te zitten achter een groepje waar ik niet voorbij kon. Een plek of drie winst had er anders nog wel ingezeten. Ten opzichte van de eerste drie weekenden kan ik hier tevreden mee zijn, net als het team dat ook was. We hebben laten zien dat we wat snelheid betreft met de top tien mee kunnen. We weten echter dat er meer inzit en nu moeten we die volgende stap maken", blikte Haverkort terug.

De volgende ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine is voor de TeamNL-talenten een thuiswedstrijd. Wedstrijd nummer negen en tien in de titelstrijd worden namelijk in het weekend van 19 en 20 juni verreden op ons eigen Circuit Zandvoort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet