IndyCar

Indycar: Eerste startrij voor Rinus VeeKay voor de Indy 500. Pole voor Scott Dixon

Een indrukwekkende run van Rinus VeeKay leverde de Nederlander de derde plek op de eerste startij op. De ECR Dallara Chevrolets waren bloedsnel, maar uiteindelijk drukten de teams van Ganassi en Andretti hun stempel op de kwalificaties. Voor Dixon betekende het zijn vierde Indy 500 pole.

2021 VeeKay1
Eerste startrij voor VeeKay voor de 105e editie van de Indy 500 volgende week zondag.

Tekst: Willem J. Staat
Foto:  Indycar

Eerste startrij voor Rinus VeeKay voor de Indy 500. Pole voor Scott Dixon
Rinus VeeKay mag volgende week voor de 105e editie van de Indy 500 naast Scott Dixon en Colton Herta als derde vertrekken. De Nederlander had een spectaculaire run, maar Dixon en Herta waren een fractie sneller. VeeKay verklaarde achteraf dat hij wel even een "momentje" had gehad.

Ganassi-coureur Marcus Ericsson zette als eerste de maatstaf met een tijd van 230.318. mph. Vervolgens was oud Indy 500 winnaar Ryan Hunter Reay aan de beurt en hij was met 230.499 mph. een fractie sneller. Ondanks zijn zware crash op zaterdag kon Alex Palou zich gewoon als derde voor de Fast Nine kwalificeren en verbeterde met 230.616 de tijden van zijn twee voorgangers. Drievoudig Indy 500 winnaar Helio Castroneves was de volgende die voor het team van Meyer Shank aan de slag ging en verbeterde zich niet echt. Voor hem bleef de klok op 230.355 mph. staan.

Rinus VeeKay mocht zich als vijfde gaan kwalificeren. De Nederlander was met 231.511 sneller dan zijn vier voorgangers. Na VeeKay volgde teambaas Ed Carpenter die met 231.504 een fractie langzamer was dan zijn protege. En Carpenter heeft een enorme ervaring op de Speedway. Vervolgens was Tony Kanaan voor het team van Ganassi aan de beurt. Tijdens zijn run kwam Kanaan niet aan de tijden van Carpenter en VeeKay. Kanaan liet met 231.032 voorlopig de derde tijd noteren.

Na de ECR Dallara Chevrolets was Colton Herta de één na laatste kandidaat. Herta liet direct snelle gemiddelden noteren en zijn run was bijna identiek aan die van VeeKay. Met 231.655 zette Colton Herta de provisonal neer. Scott Dixon was de laatste kandidaat en reed met 231.685 de pole. De startvolgorde Dixon, Herta, VeeKay, Carpenter, Kanaan, Palou, Ryan Hunter Reay, Helio Castroneves, Marcus Ericsson. (later meer)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet