Formula Regional European

Punten voor Thomas ten Brinke in Formula Regional EC, Kas Haverkort net buiten de punten in Monaco

TtBrinke monaco.00

Thomas ten Brinke heeft in Monaco voor de derde keer in vier races punten gescoord in het Formula Regional European Championship by Alpine. Het 16-jarige TeamNL-talent passeerde in de nauwe straten van het prinsdom in race twee als zevende de finish en pakte daarmee zes punten voor het kampioenschap. Kas Haverkort legde in de tweede race beslag op plek elf en daarmee viel het 17-jarige TeamNL-talent net buiten de posities die recht gaven op punten. Voor de twee TeamNL-talenten had er wat snelheid betreft meer ingezeten, maar een mindere kwalificatiepositie zorgde ervoor dat topklasseringen op het stratencircuit waar inhalen nauwelijks mogelijk is, buiten bereik bleven.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

De derde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine werd dit weekend verreden op het listige stratencircuit van Monte Carlo. Na alle pech bij de twee openingsronden van het kampioenschap was de 17-jarige Kas Haverkort (MP Motorsport) in Monaco uit op revanche, terwijl de 16-jarige Thomas ten Brinke (ART Grand Prix) zijn sterke debuutweekend van Barcelona een nog beter vervolg wilde geven. Voor de twee TeamNL-talenten begon het zware werk al in de kwalificatie.

K.Haverkort monaco.1

Om in de smalle straten van het prinsdom tot een goed resultaat te komen, is een goede startpositie essentieel. In de vrije training zaten Ten Brinke en Haverkort er met een zesde respectievelijk negende tijd uitstekend bij. In de door diverse incidenten onderbroken kwalificatie bleef Ten Brinke echter steken op de plekken twaalf (startpositie race 1) en elf (race 2) en Haverkort op de startposities zestien en vijftien. Daarmee lagen er nog wel kansen om punten te scoren, maar wisten de twee TeamNL-talenten ook dat er werk aan de winkel was en een dosis geluk welkom zou zijn.

TtBrinke monaco.1

Bij de start van de eerste race behielden Ten Brinke en Haverkort hun twaalfde en zestiende positie. Daarna was het geruime tijd treintje rijden in de nauwe straten van Monte Carlo. Na een aantal ronden raakten de twee voorliggers van Haverkort elkaar, waardoor de Nederlander moest remmen en uitwijken. De coureur achter de MP Motorsport-piloot profiteerde daarvan en passeerde Haverkort die daardoor terugviel naar plek zeventien. Iets over de helft van de race kwam de safetycar in de baan. Daarbij kreeg Ten Brinke een probleem met de versnellingsbak waardoor de ART Grand Prix-coureur terugviel van plek twaalf naar negentien, terwijl Haverkort een plekje winst boekte en als zestiende zijn race kon vervolgen. In de laatste tien minuten van de race was het opnieuw treintje rijden waarbij inhaalpogingen alleen kans van slagen hadden als andere rijders een foutje maakten. Dat laatste gebeurde ook waardoor Haverkort en Ten Brinke nog twee respectievelijk drie posities winst konden boeken en als veertiende en zestiende de finish passeerden.

TtBrinke monaco.3

Bij de start van race twee stonden Ten Brinke en Haverkort op de plekken elf en vijftien. Inhalen mag dan in de straten van het prinsdom nauwelijks mogelijk zijn, als auto's voor je neus wegvallen door crashes is er toch nog flink wat winst te behalen. En met de vangrails direct langs de baan ligt een crash in Monaco altijd op de loer. Precies dat gebeurde dus ook want direct na de start was er een flinke crash waardoor vijf rijders meteen werden uitgeschakeld en de race zelfs opnieuw moest worden gestart.

K.Haverkort monaco.2

Door het wegvallen van enkele deelnemers begon Ten Brinke, die ook nog twee rijders had weten te passeren, opeens vanaf plek acht en Haverkort vanaf plek twaalf aan de race. De wedstrijd werd uiteindelijk nog twee keer door een safetycar onderbroken en omdat dit ook een keer was voor een rijder uit de top vijf die de vangrail had geraakt, schoven Ten Brinke en Haverkort op naar de plaatsen zeven en elf, uiteindelijk ook de posities waarin het TeamNL-duo de finish passeerde. Voor Ten Brinke betekende dit zes punten voor het kampioenschap en de derde keer in vier races dat de jonge Nederlander in de punten eindigde. Haverkort viel met zijn elfde plaats net buiten de punten.

TtBrinke monaco.2

"Inhalen is hier amper mogelijk dus weet je dat het in de kwalificatie moet gebeuren. Helaas zaten we daar met de set-up niet goed en dan begin je met een grote achterstand. In de eerste race sprong achter de safetycar de versnellingsbak in z'n neutraal. In race twee was de snelheid goed en hebben we het maximale eruit gehaald. Van een plek buiten de punten naar plek zeven en ook nog twee rijders kunnen inhalen", blikte Ten Brinke op zijn races terug.

K.Haverkort monaco.3

Ondanks dat hij net buiten de punten viel, kon Haverkort toch met een redelijk goed gevoel op zijn Monaco-weekend terugkijken. "Het is echt gaaf om hier te rijden. De sleutel tot succes ligt echter in de kwalificatie, want je komt hier niemand voorbij. Posities win je alleen als iemand voor je een fout maakt of als er crashes zijn. In race twee liep ik door die crash voor mij ook nog schade aan mijn neus en een lekke band op, maar door de code rood konden we dat repareren. In de races was de snelheid goed en met een betere kwalificatie had er zeker meer ingezeten."

TtBrinke monaco.4

Volgende week staat op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk alweer de volgende ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine op het programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet