IndyCar

Indycar: Slechte dag voor Rahal Letterman Lanigan Racing op de Speedway. Ferrucci crasht(kort)

Na twee vlekkeloos verlopen testdagen waren er donderdag twee incidenten waarbij het team van RLR betrokken was. Het eerste incident had slecht kunnen aflopen. Colton Herta moest flink van zijn gas af toen voor hem Scott McLaughlin en Simona de Silvestro aanmerkelijk moesten vertragen voor drie heel langzaam rijdende RLR bolides. Later op de dag crashte Santino Ferrucci moest met een voetblessure naar het ziekenhuis getransporteerd worden.

2021 Incident 1
Een omstreden moment tijdens de derde dag. De langzaam vooraan rijdende RLR-bolides zorgen voor de achter hen rijders een moment dat slecht had kunnen aflopen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's TV2021 McL Herta
Herta schaaft de muur McLaughlin gaat gelukkig op het laatste moment op zij. De Silvestro passeert. De RLR-auto's zijn al uit het zicht verdwenen.


Slechte dag voor Rahal Letterman Racing op de Speedway. Ferrucci crasht(kort)
Voor het team van Rahal Letterman Racing werd het een slechte dag op de Indianapolis Motor Speedway. Direct bij aanvang van de dag waren Colton Herta, Scott McLaughlin, Simona de Silvestro en drie Rahal Letterman Racing-coureurs bij een incident betrokken dat heel slecht had kunnen aflopen.

2021 Ferrucci 2
Harde klap van Ferrucci tegen de muur in Turn 2.

De drie RLR-rijders(Sato, Rahal en Ferrucci) reden met een vrij langzame snelheid richting start/eindstreep voor een niet afgesproken film/fotoshoot.

De daarachter rijdende Scott McLaughlin en Simona de Silvestro waren al van het gas afgegaan. De aanstormende Colton Herta(Andretti Autosport) zag ineens twee auto's voor hem opduiken die meer dan 100 km langzamer reden.

Herta maakte conctact met Scott McLaughlin die op het laatste moment door zijn spotter geinformeerd werd en ruimte maakte. Langs de muur schampten beide bolides tegen elkaar. Aanvankelijk was Herta woedend op McLaughlin die weinig keuze had. Na een gesprek in de paddock schudden beide rijders elkaar de hand en zeiden dat het een 50/50 gevalletje was.

Herta: "Ik kom met 220 mph aanstormen en die twee idioten(McLaughlin/De Silvestro.red) rijden 170 mph. Ik weet niet wat ze aan het doen waren. Idioot. Blij dat de auto heel gebleven is."

2021 Ferrucci 3
Hulp voor Ferrucci.

Later werd Herta tijdens een TV interview erop gewezen wat de RLL-rijders Sato, Rahal en Ferrucci allemaal uitspookten. De Andretti-coureur was woest. "De verantwoodelijke bij RLL  is een complete idioot en riskeert het leven van iedereen hier. Het stomste wat ik ook ooit gezien heb." Bij RLL werd men waarschijnlijk door het team van Penske geïnspireerd dat bij de opening van de Speedway-festiviteiten afgelopen dinsdag een soort gelijke act uitvoerde.

De stewards reageerden snel. De RLL-auto's mogen vrijdag vrijdagochtend de eerste 30 minuten niet aan de trainingen deelnemen. Indycar Steward Max Papis wilde over het incident niet al teveel kwijt. "Dit had niet mogen gebeuren" was zijn commentaar'

Kort voor het einde van de dag crashte RLR-coureur Santino Ferrucci nadat hij in Turn 2 de controle over zijn Dallara Honda verloren had. Bij de crash liep Ferrucci vermoedelijk een voet/enkel blessure op. De RLR-rijder moest door de rescue-werkers bij het verlaten van de auto ondersteund worden.

2021 Ferrucci 4
Ferrucci moest ondersteund worden.

Tony Kanaan was met een gemiddelde van 225.341 mph de snelste man op de baan, gevolgd door Conor Daly, Santino Ferrucci, Josef Newgarden, Scott Dixon en Rinus VeeKay die slechts 28 ronden reed. Vandaag is het Fast Friday waarbij de turbodruk van 1,3 naar 1,4 wordt opgevoerd. Voor de rest van het weekend beschikken de Honda/Chevrolet motoren hierover.(Later meer)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet