Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche Carrera Cup Benelux: Twee overwinningen Harry King, maximale score Glenn van Parijs

carrera-cup-red-bull-ring


De 4,318 kilometer lange Red Bull Ring, prachtig gelegen in de bergen van de Oostenrijkse deelstaat Steiermark, was de locatie voor het tweede evenement van het seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux. De Brit Harry King (Parker Revs Motorsport), vorig jaar kampioen in de Porsche Carrera Cup in eigen land, nam als gastrijder aan de beide Benelux-wedstrijden deel en won alle twee de races. Omdat King als gastrijder geen punten behaalde, was de maximale score in het kampioenschap voor Glenn van Parijs (NGT Racing), die twee keer als tweede eindigde. Nederlandse podiumsuccessen waren er voor Huub van Eijndhoven (#TeamPGZ by JW Raceservice) en Xavier Maassen (#TeamPGZ by Red Ant Racing), die respectievelijk op zaterdag en op zondag als derde over de eindstreep kwamen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


porschecarreracupbenelux4In de kwalificatie reed Glenn van Parijs met 1:31,385 minuten de snelste tijd, zij het met een minimaal verschil: Xavier Maassen kwam slechts negen duizendste van een seconde tekort. Daarmee behaalde Van Parijs de pole-position voor de eerste race, terwijl Maassen zich bij zijn eerste optreden in de Porsche Carrera Cup Benelux van dit jaar – de openingsraces moest hij vanwege ziekte laten schieten – ook verzekerde van een plek op de eerste startrij. In de rangschikking van de op-één-na snelste rondetijden, bepalend voor de startopstelling voor de tweede race, eindigde Van Parijs opnieuw bovenaan, wederom gevolgd door Maassen.


porschecarreracupbenelux19


Race 1: King van plek vier naar winst, Van Parijs en Van Eijndhoven op podium
Bij het uitdoven van de startlichten nam Thierry Vermeulen (Team GP Elite) vanaf de derde plaats op de grid dankzij een sterke start de leiding, voor Glenn van Parijs en Harry King. Xavier Maassen daarentegen kon niet profiteren van zijn startpositie op de eerste rij: bij hem sloeg de motor af, zodat hij pas achteraan in het veld kon aansluiten. Voorin veroverde Harry King op de bergop-passage de leiding, voor Van Parijs en Vermeulen. De Belg Dylan Derdaele (Belgium Racing), die tijdens de seizoensstart op Spa-Francorchamps beide races gewonnen had, was na een wat teleurstellende kwalifcatie als zevende gestart, maar werkte zich snel op en maakte meerdere plaatsen goed. King bouwde aan kop een kleine voorsprong op, terwijl Van Parijs en Vermeulen in de eerste helft van de race hun top-drie-posities wisten te consolideren. Vermeulen wam vervolgens meer en meer onder druk van Van Eijndhoven, die in de 15e ronde de derde plaats overnam. In het laatste kwart van de race viel Vermeulen, die wellicht wat teveel van zijn banden gevergd had, nog verder terug. Na 20 ronden wam King als winnaar over de eindstreep, voor Van Parijs en Van Eijndhoven. Derdaele eindigde als vierde, gevolgd door Maassen, die zijn inhaalrace als vijfde afsloot. De Belg Jan Lauryssen (Q1 Trackracing by EMG Motorsport) eindigde keurig als zesde algemeen en won daarmee het amateurklassement op ruime afstand voor Wim Meulders (Speedlover) en Ad Geerts (#TeamPGZ by Red Ant Racing). De winst in de Pro-Am-klasse was voor de Belg Nicolas Saelens (Belgium Racing), voor de beide Nederlanders Floris Dullaart en Ziad Geris (beide Team GP Elite).


UITSLAG RACE 1porschecarreracupbenelux24

Race 2: King wint opnieuw, Van Parijs en Maassen completeren podium

In de tweede race van het weekeinde, verreden op de vroege zondagochtend, nam pole-sitter Van Parijs bij de start de leiding, voor King en Maassen. Laatstgenoemde raakte echter nog in de openingsronde de derde plaats kwijt aan Derdaele. De twee oud-Benelux-kampioenen maakten er een mooie strijd met meerdere positiewisselingen van, totdat Derdaele in de achtste ronde in de rondte ging en ver terugviel. Voor Thierry Vermeulen was de race op dat moment al ten einde: hij raakte in de tweede ronde van de baan en moest zijn Porsche uiteindelijk met koelingsproblemen in de pits parkeren. Harry King passeerde in de tweede ronde Van Parijs voor de leiding, waarna de koppositie van de Brit niet meer in gevaar kwam. Na 20 ronden werd hij andermaal als winnaar afgevlagd, voor Van Parijs en Maassen, die een trio van Nederlanders op de plaatsen drie tot en met vijf aanvoerde, want achter hem volgden Huub van Eijndhoven en Steven van Rhee (Team GP Elite). Achter de Oostenrijker Felix Neuhofer (PG Motorsport) eindigde Jan Lauryssen op de zevende plaats algemeen en won daarmee opnieuw het amateurklassement, voor Wim Meulders en Dominique Bastien (Speedlover). De winst in de Pro-Am-klasse was ditmaal voor Floris Dullaart, gevolgd door Nicolas Saelens en Ziad Geris.


UITSLAG RACE 2

Kleine verschillen in tussenstand Pro-klasse: eerste drie rijders binnen vier punten
Na twee van de zes raceweekeinden in de Porsche Carrera Cup Benelux is de situatie in de Pro-klasse bijzonder spannend. Met zijn maximale score uit beide races in Oostenrijk nam Glenn van Parijs de leiding in de tussenstand over, maar met 68 punten heeft hij slechts één punt voorsprong op Huub van Eijndhoven (67) en vier punten op Dylan Derdaele (64). In de Pro-Am-klasse leidt Nicolas Saelens (83) voor Floris Dullaart (77) en Ziad Geris (62). In de Am-divisie gaat Jan Lauryssen aan kop met 88 punten, voor Ad Geerts en Luc Vanderfeesten, elk met 36 punten op de gedeelde tweede plaats, en Jeroen Kreeft met 32 punten.


Stand na 4 races:
1. Glenn van Parijs 68
2. Huub van Eijndhoven 67
3. Dylan Derdaele 64
4. Steven van Rhee 44
5. Sebastien Freymuth 43
6. Jan Lauryssen 40
7. Felix Neuhofer 39
8. Nicolas Saelens 33
9. Xavier Maassen 32
10. Floris Dullaart 29

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet