Sportscars

Sportscars: WTR-Acura wint IMSA Mid-Ohio, Van der Zande vijfde na tankstop, Dontje zevende na inhaalrace Pilot Challenge

210517 IMSA WTR
Winst voor het WTR-Acura-duo Ricky Taylor/Filipe Albuquerque

Na de beide lange-afstandsklassiekers van Daytona en Sebring was de derde ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, de Acura Sports Car Challenge op Mid-Ohio, een race met de bekende IMSA-duur van twee uur en 40 minuten. Het brandstofverbruik bracht de beslissing met de overwinning voor Ricky Taylor en Filipe Albuquerque in de Acura DPi van Wayne Taylor Racing. Riley Motorsport-rijders Gar Robinson en Felipe Fraga wonnen met hun Ligier de LMP3-klasse, de winst in GTD was voor Bill Auberlen en Robby Foley met de BMW M6 GT3 van Turner Motorsport. In de twee-uursrace van de IMSA Michelin Pilot Challenge eindigden Indy Dontje en Russell Ward in de Winward-Mercedes als zevende.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De afgelopen jaren waren de Acura's, toen nog ingezet door het team van Roger Penske, dominant op de Mid-Ohio Sports Car Course in Lexington, en dit jaar zette het team van Wayne Taylor die traditie voort. In de eerste helft van de race hadden de beide Britten Harry Tincknell en Oliver Jarvis in de van pole gestarte Mazda DPi de leiding in handen, maar een neutralisatie met nog 45 minuten te gaan zorgde ervoor dat de hoeveelheid resterende brandstof bepalend was. Kort na de herstart passeerde Ricky Taylor in de WTR-Acura Felipe Nasr in de Action Express-Cadillac en wist de Braziliaan vervolgens achter zich te houden. Voor WTR was het de tweede zege van het seizoen na het eerdere succes in Daytona. Nasr en Derani eindigden op 0,368 seconden op de tweede plaats, Jarvis en Tincknell werden als derde geklasseerd.

210517 IMSA Race Zande
Renger van der Zande eindigde met de Chip Ganassi-Cadillac als vijfde

Renger van der Zande, de slotrijder in de Chip Ganassi Racing-Cadillac, moest in de laatste vijf minuten nog een keer naar binnen voor brandstof, waardoor hij en zijn teamgenoot Kevin Magnussen achter de JCD Miller Motorsports-Cadillac van het Franse duo Tristan Vautier en Loïc Duval als vijfde eindigden. "In vergelijking met de trainingen hebben we aardig wat aan snelheid gewonnen, maar helaas moesten we nog een keer tanken om het einde te halen", aldus Van der Zande. In de beginfase van de race moest startrijder Magnussen al een keer de pitstraat door omdat hij voorafgaand aan de start van richting veranderd was.

210517 IMSA Race Riley
LMP3-winst voor Riley

In LMP3 behaalde Riley Motorsports na Daytona de tweede overwinning van het seizoen, ditmaal met Gar Robinson en Felipe Fraga als rijders in de Ligier JS P320. Voor Fraga, in de afgelopen jaren voornamelijk met de Mercedes-AMG GT3 van het team actief in de GTD-klasse, was dit het eerste optreden met de Riley-LMP3. Op 3,2 seconden eindigden Dan Goldburg en Rasmus Lindh met de Ligier van Performance Tech Motorsports op de tweede plaats, gevolgd door de andere Riley-auto van Jim Cox en Dylan Murry.

210517 IMSA GTD winner
Turner-BMW won de GTD-klasse

In GTD strandde de van pole gestarte nummer 14-Vasser Sullivan-Lexus van Jack Hawksworth en Aaron Telitz in het tweede uur met een gebroken rechter achterwielophanging. Daardoor kon het Turner-BMW-duo Bill Auberlen en Robby Foley de leiding overnemen en vervolgens de overwinning naar huis rijden. De andere Lexus van Vasser Sullivan met Frankie Montecalvo en Zach Veach eindigde op de tweede plaats, voor Brian Sellers en Madison Snow in de Paul Miller Racing-Lamborghini.

IMSA Michelin Pilot Challenge: Zevende plaats Dontje/Ward
Eerder werd op de Mid-Ohio SportsCar Course een twee-uursrace voor de IMSA Michelin Pilot Challenge verreden. Hier ging de overwinning naar Kuno Wittmer en Chris Green in de McLaren 570S GT4 van het team AWA. Na de nodige incidenten in het laatste kwartier eindigden Jan Heylen en Ryan Hardwick met de Porsche 718 Cayman van Wright Motorsports als tweede, gevolgd door Bryce Ward en Alec Udell met de best geklasseerde van de beide Mercedes-AMG GT4's van het Winward-team.

210517 iMSA Race Dontje
Met schade naar de zevende plaats: Indy Dontje/Russell Ward

Met de andere Winward-Mercedes kwamen Indy Dontje en Russell Ward als zevende over de eindstreep. Dontje vertelde: "We startten vanaf P5, Russell deed de start. Hij deed een inhaalpoging op een BMW, maar die zag hem niet en raakte hem, waardoor hij in de rondte ging en terugviel naar de 15e plek. Vervolgens had Russell nog een keer een aanrijding, waardoor ik later een 'drive-through' kreeg en we nog verder terugvielen. Ik kon nog aardig terugkomen en zo werden we uiteindelijk zevende, waarmee we nog aardig wat punten scoorden. Voor het team was de derde plaats van Bryce natuurlijk ook super! In de TCR-klasse was er de eerste Amerikaanse overwinning voor de nieuwe Hyundai Elantra in handen van Parker Chase en Ryan Norman, rijdend voor Bryan Herta Autosport.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet