Sportscars

Sportscars: Sargeant behaalt ELMS-pole op Red Bull Ring, Van Uitert beste Nederlander op de grid

210515 ELMS Quali Sargeant
De jonge Amerikaan Logan Sargeant gaat niet alleen hard met formulewagens

De Amerikaan Logan Sargeant maakte tot dusver naam in de eenzitter-juniorklassen, maar blijkt ook met een prototype hard te kunnen gaan. In de kwalificatie voor de vier-uursrace van de European Le Mans Series op de Red Bull Ring zette hij bij zijn eerste optreden in de LMP2-klasse de Oreca van Racing Team Turkey, gerund door het Britse TF Sport, op pole-position. De best geplaatste Nederlander op de grid is Job van Uitert, wiens teamgenoot Nicolas Jamin de Oreca van United Autosports als derde kwalificeerde. In de GTE-klasse behaalde Alessio Rovera de pole-postion met de AF Corse-Ferrari. Sneste LMP3-auto was de DKR-Duquieine in handen van de Duitser Laurents Hörr.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS/Jakob Ebrey Photography

Logan Sargeant neemt de positie in van Harry Tincknell, die dit weekeinde in de IMSA-serie op Mid-Ohio rijdt. Al vroeg in de tien minuten durende sessie zette de Amerikaan een snelle tijd op de kloken, maar moest met nieuiwe banden nog een keer aan de bak toen de Oostenrijer Ferdinand Habsburg in de Algarve Pro Racing-Oreca de eerste plaats overnam. Met zijn snellere tijd van 1:20,596 minuten herstelde Sargeant de oorspronkelijke rangorde en stelde zo de pole-position veilig. Habsburg kwalificeerde zich als tweede, voor Jamin in de United-Oreca, waarmee ook Job van Uitert in actie komt.

210515 ELMS quali Uitert
Job van Uitert, wiens United-Oreca derde op de grid staat

"Nico heeft het heel goed gedaan, de derde plek is heel goed als uitgangspositie", verklaarde Van Uitert. "Ik denk dat we een heel goed pakket hebben. Of we voor de overwinning kunnen vechten, weet ik niet, dat moeten we morgen zien. Met eventueel wat regen denk ik dat we best een goede kans maken." Nyck de Vries, die in de kwalificatie voor de seizoensstart in Barcelona vorige maand de pole behaalde, kwalificeerde de nummer 26-G-Drive-Aurus nu als zevende.

210515 ELMS quali Hoerr
LMP3-pole voor Laurents Hörr in de Duqueine-DKR

In LMP3 reed de Duitser Laurents Hörr in de DKR-Duqueine de snelste tijd: met 1:29,243 minuten was hij ruim twee tienden sneller dan Wayne Boyd in de nummer 2-United-Ligier. Duncan Tappy kwalificeerde de nummer 3-United-Ligier als derde. Bij het team Eurointernational maakt Joey Alders dit weekeinde zijn ELMS-kwalificatiedebuut. Dit team start als achtste in de klasse. "In Barcelona mocht ik niet meedoen omdat ik een 'goud'-rijder was in plaats van 'zilver'", aldus Alders. "Het was een zeer lastige kwalificatie, misschien wel mijn lastigste ooit. We stonden allemaal klaar met slicks, maar op het moment dat het groen werd, kwam er een stortbui naar beneden. Tijdens mijn 'out lap' gingen er om me heen allemaal auto's in de rondte. Wij hadden besloten om toch door te gaan op slicks, wat uiteindelijk toch de snellere keuze was. Toen ik over start en finish kwam, had ik de derde tijd, maar ik kwam net twee seconden tekort om nog een rondje te mogen rijden, dus toen kwamen er meer mensen voor en eindigden we als achtste. De 'race pace' ziet er goed uit, ik ben wel optimistisch voor morgen, al wordt het met 42 auto's op de baan wel chaos!"

210515 ELMS quali Alders
Joey Alders reed zijn eerste ELMS-kwalificatie

Max Koebolt en zijn teamgenoten bij Nielsen Racing sloten de kwalificatie als voorlaatste af. Koebolt zei: "Opnieuw was het moeizaam voor ons. Die stortbui maakte het lastig. Ik ben één ronde doorgereden en het was gewoon te nat voor slicks, dus ik ben net als heel veel anderen naar binnen gegaan voor regenbanden. Toen werd het weer droog en droogde de baan op, waardoor degenen die het risico genomen hadden om op slicks te blijven, sneller waren. Jammer, maar de vorige race zijn we P16 gestart en uiteindelijk als zesde geëindigd, dus wie weet. Er kan in vier uur veel gebeuren!"

De Ferrari's domineerden in de GTE-klasse met de AF-Corse-Ferrari van Rovera op pole-position, gevolgd door drie 488's van het Iron Lynx-team, met de Deense Michelle Gatting op de tweede plaats, gevolgd dor Paolo Ruberti en Miguel Molina in de andere beide Ferrari's van het team. Daarachter staat de snelste van de beide Proton-Porsches, waarin Matt Campbell de kwalificatie voor zijn rekening nam, en de TF Sport-Aston Martin van Jonny Adam.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet