IndyCar

Indycar: VeeKay start als 7e voor GMP GP Indianapolis. Grosjean pakt sensationeel de pole

Al bij zijn derde optreden in de NTT Indycar-series verraste de Fransman Romain Grosjean met zijn allereerste pole voor de GMP GP van Indianpolis . In de Firestone Fast Six was de Fransman een klasse apart voor het team van Dale Coyne Racing with RCR. In de beide trainingssessies voorafgaande aan de kwalificatie voor de GMR Grand Prix van Indianapolis liet Rinus VeeKay met zijn ECR Dallara Chevrolet een veelbelovende derde en tweede trainingstijd noteren.(1.10.624 en 1.09.4020). De Nederlander maakte de Firestone Fast Six jammer genoeg net niet en kwalificeerde zich als zevende maar ook Colton Herta die vandaag bij Andretti Autosport voor twee jaar bijtekende maakte de sprong naar de Firestone Fast Six niet. Voor de wedstrijd morgen is het natuurlijk wel de meeste interessante startgrid sinds jaren maar ook het vooruitzicht dat VeeKay en Colton Herta zaterdag naast elkaar vertrekken betekent gegarandeerd vuurwerk voor de wedstrijd op zaterdag.


2021 Grosjean
Klasse van Romain Grosjean. Direct bij de derde wedstrijd zijn allereerste pole

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Firestone Fast Six Grosjean grote klasse
VeeKay's teamgenoot Conor Daly kwalificeerde zich overigens voor de eerste maal in de Firestone Fast Six. In zijn "out lap" had Romain Grosjean al even een momentje maar wist zich te herstellen. De voormalige F1 rijder was in de Firestone Fast Six werkelijk een klasse apart en pakte met een tijd van 1.09.4396 zijn allereerste pole in de NTT Indycar-series. In de GP2 series(nu F2) stond de Fransman meer dan tien jaar geleden voor de laatste maal op pole. Een 'dreamstory" na zijn zware F1 crash in Bahrein vorig jaar. Josef Newgarden kwalificeerde zich als tweede. Daarachter volgden Harvey, Palou, McLaughlin en Conor Daly. Saillant detail voor de Firestone Fast Six. Grosjean, Palou, McLaughlin en Daly wisten zich hiervoor voor de eerste maal te kwalificeren. In 2018 behaalde het team van DCR met Sebastien Bourdais vooor de laatste maal een pole in de NTT Indycar-series.

2021 VeeKay In de trainingen zat VeeKay er goed bij. Will Power was spelbreker.

Fast 12
Bij aanvang van de Fast 12 zijn Palou, Herta, VeeKay, Newgarden, Grosjean en Pagenaud direct snel maar de sessie moest met een Code Rode voor Will Power onderbroken worden. In Amerika blijft de klok gewoon doorlopen en het betekent dat de Australiër ook nog eens zijn snelste ronde verliest. Voor de GP van Indianapolis heeft Power maar liefst zes poles op zijn naam staan. Met nog vier minuten te gaan kon de sessie hervat worden. Door de pech van Power eindigde de Fast 12 in een soort shoot-out. Met minder dan 1,5 minuut te gaan zakte VeeKay jammer genoeg buiten de Top 6 omdat Daly, McLaughlin en Grosjean bloedsnel waren. Uiteindelijk gingen Grosjean, Palou, Harvey, Grosjean, Daly, McLaughlin, Newgarden door naar de Top 6. Met Grosjean en McLaughlin beide rookies in de Firestone Fast Six. Voor McLaughlin de eerste maal dit seizoen.Will Power erkende achteraf dat hij een fout maakte. Met de door hem veroorzaakte rode vlag was hij spelbreker voor een aantal rijders. Het brak uiteindelijk ook VeeKay op.. In de laatste fase van de Fast 12 wisten Conor Daly en Romain Grosjean de "cut" te maken en zakte VeeKay jammer genoeg naar P7.

2021 Conor Daly
Conor Daly voor de eerste maal in de Firestone Fast Six.

Groep 2
In de tweede groep opende Pat O'Ward de sessie direct met snelle tijden terwijl Montoya als eerste voor de Soft compound ging. Overigens is de harde compound op de roadcourse van de Speedway ruim een seconde trager dan de softe versie. En met vier minuten te gaan schakelde vrijwel iedereen over naar de Rode Compound. Montoya had in de vorige sessies wat moeite om ritme te vinden. Met nog 1,5 minuut te gaan was McLaughlin met 1.10.9392 de snelste man maar werd door collega Rookie Alex Palou en teamgenoot Newgarden voorbijgestreefd.

2021 McLaughlin
Weer een sterk optreden van McLaughlin in zowel de trainingen als de kwalificatie.

De top zes bedroeg Newgarden, Palou, McLaughlin, Daly, Grosjean en Power. Voormalige winnaars als Dixon, Rossi en Montoya slaagden er verrassenderwijs niet in om "the cut" te maken. Dixon won de GP van Indianapolis zelfs viermaal. Rossi die in beide trainingen snel was geweest had vermoedelijk last van een overslaande motor. Een andere verklaring had de Andretti Autosport-rijder niet. Wel gingen alle vier Penske-rijders door naar de volgende ronde. 

2021 Scott Dixon
Zelfs Scott Dixon kwalificeerde zich niet voor de Firestone Fast Six.

Groep 1
Ditmaal bevond VeeKay zich in de eerste groep terwijl Jimmie Johnson als eerste voor de Rode Compound opteerde. Met nog vier minuten volgde de rest van het startveld terwijl Johnson al een tweede setje van de soft compound begon op te hoesten. Het hielp hem niet verder. Wel dat hij de auto nu beter leert te begrijpen. De Brit Jack Harvey wist zijn tijd van 1.10.7971 lang vast te houden totdat VeeKay met iets meer dan een minuut sneller was en een 1.09.5734 op de klokken liet noteren en de snelste van zijn groep was. VeeKay, Herta, Jones, Harvey, Rahal, Pagenaud kwalificeerden zich voor de Fast 12.


1


2

3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet