GT

GT World Challenge Europe Sprint Cup: Titelverdedigers Vanthoor en Weerts beginnen 2021 met zege en Breukers pakt podium in Silver-klasse

vanthoor weerts 2021 magny cours dirk bogaerts


Een nieuw seizoen van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS ging zaterdagavond laat van start met een nachtrace op Circuit de Nevers Magny-Cours. Dries Vanthoor en Charles Weerts werden vorig jaar kampioen in het Sprint Cup-kampioenschap van de GT World Challenge Europe. Vannacht lieten ze zien dat ze met de Audi van Team WRT nog steeds even sterk zijn. Net als in de Endurance Cup-race op Monza drie weken geleden, stonden de Silver Cup-rijders van Emil Frey Racing wederom op het algemene podium en AF Corse won in de Pro-Am klasse.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

27 auto's stonden ingeschreven voor de sprint races op Magny-Cours. Allied-Racing en Ram Racing besloten om niet naar Frankrijk te gaan, vanwege de flinke schade aan hun Porsche en Mercedes-AMG in het Endurance Cup-weekend op Monza drie weken geleden. Norbert Siedler crashte hard in de tweede vrije training op vrijdag en werd uit voorzorg aan de kant gezet door Emil Frey Racing. Ricardo Feller werd verplaatst van hun #14 Lamborghini naar de #163 Lamborghini naast Albert Costa, terwijl Arthur Rougier vervolgens voor Feller inviel in de Silver Cup-auto. Vanthoor was het snelste in de twee trainingssessies en teamgenoot Weerts pakte de pole positie voor de eerste race. De Belg deelde de voorste rij met Siedlers invaller Feller. Op de tweede rij stonden twee Silver Cup-rijders met Rougier en Patrick Kujala (Rinaldi Racing). Ezequiel Pérez Companc (Madpanda Motorsport), de teambaas en teamgenoot van Rik Breukers, kwalificeerde zich als vijfde.

Weerts behield de leiding bij de start, terwijl Alex Aka (Attempto Racing) de grindbak opzocht en terugviel naar de laatste plek. Luca Stolz (Toksport WRT) ging Pérez Companc voorbij om in de top vijf te komen en Louis Machiels (AF Corse) passeerde Alexander West (Garage 59) voor de eerste plek in de Pro-Am Cup. Konstantin Tereschenko (AKKA ASP) spinde in bocht negen, terwijl Chris Froggatt (Sky Tempesta Racing) zijn Ferrari nog net onder controle kon krijgen met een prachtige drift door de Estoril-bocht. Feller reed in de openingsfase constant ongeveer twee seconden achter Weerts, maar net voor het openen van de pitstraat voor de verplichte stops, zat de Zwitser binnen een seconde van de Audi. Toen kwam er een Full Course Yellow, omdat Frank Bird (Team WRT) vaststond in de grindbak na een spin in de Grande Courbe. Fellers radio deed het niet, toen er werd aangegeven dat er weer herstart zou worden en de Emil Frey Racing-Lamborghini verloor hiermee kostbare tijd.
    fontana rougier 2021 magny cours patrick hecq

Na de pit stops had Vanthoor een voorsprong van meer dan negen seconden op Costa. Alex Fontana nam de Huracán GT3 over van Rougier en bleef aan de leiding in de Silver Cup. Maro Engel (Toksport WRT) lag vierde voor Breukers die opklom naar de tweede plek in de Silver Cup. Benjamin Hites, uitkomend voor Rinaldi Racing, werd naast Breukers ook door Raffaele Marciello (AKKA ASP), Mattia Drudi (Attempto Racing) en Juuso Puhakka (Toksport WRT) ingehaald. Puhakka kwam hierdoor op het podium terecht in de Silver Cup. De twee Audi's van Saintéloc Racing vielen uit in de pits met problemen, terwijl Engel zijn linker achterwiel verloor met nog acht minuten te gaan. De Duitser moest ook opgeven en verloor daarmee zijn vierde plek.
 
bertolini machiels 2021 magny cours patrick hecq


Vanthoor en Weerts wonnen op dominante wijze in de nachtrace op Magny-Cours voor Costa en Feller. De derde positie werd ingenomen door de winnaars in de Silver Cup met Fontana en Rougier. Breukers en Pérez Companc schoven op naar P4 na Engels uitvalbeurt en finishten op een mooie tweede plaats in de Silver Cup. In de Pro-Am Cup ging de zege naar Andrea Bertolini en Machiels met AF Corse.
 
breukers perezcompanc 2021 magny cours patrick hecq

Rik Breukers:


"Mijn teamgenoot Ezequiel [Pérez Companc] had de auto op P5 gekwalificeerd. Daar waren we zeer tevreden mee en P3 in de klasse, dus dat bood veel kansen voor de race. Natuurlijk zou de race al lastig worden, omdat het 's nachts was en omdat we ook natuurlijk allemaal weinig in de nacht daar hebben gereden en er veel blinde bochten zijn. Maar goed, dat is voor iedereen hetzelfde. Ezequiel ging goed van start. Hij wist in de eerste ronde P5 weten te behouden. Daarna viel hij terug naar P6 en uiteindelijk is hij ook op P6 binnengekomen. Toen hadden we een hele goede pit stop. Het team had dat echt goed gedaan; snel de banden gewisseld en de rijderswissel was ook op tijd klaar, voordat de banden klaar waren. Toen kwamen we op de baan op P3 in de Silver-klasse achter een Ferrari [van Benjamin Hites]. Die ben ik vrij snel voorbij weten te gaan. Toen was het een kwestie van naar de finish toe rijden. Uiteindelijk kwam er nog wel een bedreiging van Raffaele Marciello; die reed achter mij. Hij kwam af en toe een paar tienden dichterbij, maar gelukkig heb ik het gat groot genoeg weten te houden en heeft hij geen aanval kunnen wagen. Dus wij zijn enorm blij met P2, het team is er heel erg blij mee en hopelijk morgen hetzelfde of nog beter. We gaan het zien!"
 
UITSLAG


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet