Formula 4

Spaans F4: Dubbele winst voor Dilano van 't Hoff in Spaanse F4 op Spa

hoff

De 16-jarige Nederlander Dilano van 't Hoff is de grote winnaar geworden van de eerste ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap. De voor MP Motorsport uitkomende Van 't Hoff maakte indruk door op Spa-Francorchamps op overtuigende wijze de winst te pakken in de eerste twee wedstrijden, om in de derde race als tweede te worden afgevlagd. In deze derde race ging de winst met de Deen Georg Kelstrup naar een andere rijder van MP Motorsport. In de eerste race werden de podiumposities naast Van 't Hoff ingenomen door Daniel Maciá en Alex Dunne, terwijl de Nederlander in race twee werd geflankeerd door Josep Maria Marti en Santiago Ramos. De derde plaats in race drie was tenslotte voor Sebastian Ogaard. De Nederlander Rik Koen viel na een uitstekende tweede wedstrijd met een vierde plaats net buiten het podium.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Het Spaans Formule 4 kampioenschap stijgt steeds meer in aanzien en heeft afgelopen winter zelfs grote stappen gezet. Door de successen van de Nederlandse rijders en MP Motorsport kreeg de titelstrijd in Nederland al wel de nodige aandacht, maar in andere Europese landen, behalve uiteraard thuisland Spanje, bleef de interesse nog wel eens achter. Daar zou echter snel verandering in kunnen komen. Dit weekend trapte de titelstrijd af met ronde één op Spa-Francorchamps en daar kwamen maar liefst 28 rijders uit meer dan vijftien verschillen landen aan de start. Zoals het eigenlijk ook in een opstapklasse hoort, bestond het veld uit 23 rookies en slechts vijf rijders die aan hun tweede Spaanse F4-jaar begonnen.

f4 veld

De rijders zijn verdeeld over acht teams waarbij MP Motorsport met negen man de hofleverancier is. Dilano van 't Hoff (16 jaar), Rik Koen (16 jaar) en Emely de Heus (18 jaar) zijn de Nederlandse troeven voor dit seizoen, waarbij Van 't Hoff afgelopen winter al de nodige succesvolle meters aflegde in het Formule 4 Winterkampioenschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Voor Koen en De Heus, net als Van 't Hoff behorende tot de KNAF Academy-selectie en uitkomend voor MP Motorsport, was Spa het wedstrijddebuut in de formulewagens. Kas Haverkort pakte vorig jaar met MP Motorsport op soevereine wijze de titel. Het Spaans Formule 4 kampioenschap telt acht ronden en met drie races per weekend 24 wedstrijden. Behalve nog een ronde in Portugal worden alle overige races op Spaanse circuits afgewerkt.

Veel strijd
Als de openingsronde op Spa-Francorchamps een voorbode was voor wat er verder dit seizoen nog te gebeuren staat, dan mag er opnieuw Nederlands succes worden verwacht, komen er nog veel spannende races met veel wiel-aan-wiel gevechten, maar helaas ook veel safetycar onderbrekingen. Dilano van 't Hoff imponeerde meteen met twee fraaie zeges en een tweede plaats, overal in het veld waren strijdende groepjes te bewonderen, maar ook werd iedere race minimaal één keer door een safetycar periode onderbroken.

race 1 start

Eerste winst voor Van 't Hoff

In de openingswedstrijd over 25 minuten en 1 ronde mocht de Ier Alex Dunne vanaf poleposition starten, gevolgd door Daniel Maciá (Spanje, Formula de Campeones), Van 't Hoff, Santiago Ramos (Mexico, Jenzer Motorsport), Enric Bordás (Spanje, Formula de Campeones), Josep Maria Marti (Spanje, Campos Racing) terwijl Koen de top zeven completeerde. De polesitter was echter slecht weg en werd meteen gepasseerd door Maciá, Van 't Hoff en Ramos. Dunne kreeg zijn eerste plek weer terug toen in Les Combes zowel Maciá als Van 't Hoff even buiten de baan gingen. De Nederlander viel daardoor zelfs terug naar plek vijf, maar had een paar bochten verder alweer de derde positie achter Dunne en Maciá te pakken door zowel Marti als Ramos te passeren. Omdat op twee plaatsen op de baan twee rijders met elkaar in aanvaring waren gekomen, was het echter al snel tijd voor een vrij lange safetycar periode.

race 1 podium
Podium race 1

Toen de safetycar de pits indraaide waren er nog elf minuten en één ronde te gaan. Bij de herstart passeerden Maciá en Van 't Hoff op Kemmel Straight vanuit de slipstream Dunne, waarbij de Nederlander een bocht later in een mooie beweging zelfs de leiding kon overnemen. Van 't Hoff wist vervolgens een gaatje te slaan waardoor zijn leidende positie en eerste overwinning niet meer in gevaar kwam. Achter de rug van de MP Motorsport-piloot was het echter een felle strijd waarin de posities regelmatig wisselden. Maciá wist zich daaruit los te werken en pakte de tweede plaats, terwijl Dunne de laatste podiumpositie voor zich opeiste.

race 1 bordas
Enric Bordás

Bordás deed in de laatste ronden de beste zaken door een aantal concurrenten te passeren en op te rukken naar plek vier. Marti passeerde als vijfde de finish terwijl Ramos genoegen moest nemen met plek zes, net voor de tweede MP Motorsport-piloot, de Deen Georg Kelstrup. Koen kende een lastige race waarin de als zevende gestarte Nederlander al snel op plek negen belandde om vervolgens zelfs als 22ste door te komen. Uiteindelijk wist Koen nog op te klimmen naar plek 16. De Heus passeerde als 24ste de finish.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet