Formula E

Formule E: Start-finishzege voor Jake Dennis (BMW)

210425 FE R2 Start
Dennis leidde van start tot finish

Jake Dennis, bezig aan zijn eerste seizoen in de Formule E, heeft ook zijn eerste overwinning in de serie binnen. De BMW-rijder startte vanaf de pole-position en leidde van start tot finish, waarmee hij de vijfde winnaar uit zes races is. Porsche-coureur André Lotterer, die voorafgaand aan deze race nog geen enkel punt had, eindigde als tweede, Alex Lynn eindigde voor Mahindra als derde. Voor de Nederlanders was er geen succes weggelegd, ze eindigden achterin het veld. De Vries blijft wel aan de leiding van de WK-stand.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

De kwalificatie werd verreden op een opdrogende baan na regen eerder in de ochtend, dus naarmate de tijd vorderde, werden de tijden sneller. Dat betekende dat alle zes de rijders uit Q4 automatisch ook in de 'Super Pole' terechtkwamen, wat natuurlijk ook een nogal ongebruikelijke situatie is. Jake Dennis maakte er het beste van en veroverde de pole-position, voor het eerst in zijn Formule E-carrière. Lotterer reed de tweede tijd, maar werd vanwege een straf van gisteren nog drie plaatsen teruggezet. Daarachter Mahindra-rijder Lynn, de beide Nio-rijders Blomqvist en Turvey en Venturi-rijder Nato. Frijns kwalificeerde zich als 17e, De Vries reed de 20e tijd.

210425 FE R2 DEn pole
Eerste pole voor Jake Dennis

Na drie safety-car-starts in de afgelopen drie wedstrijden eindelijk een normaal begin van de race. Dennis pakt de op voor Lynn, Turvey en Blomqvist. Voor Sims is er gelijk al een 'drive-through' vanwege een technisch vergrijp. De eerste paar ronden verlopen relatief kalm: Frijns rijdt op de 15e plaats, De Vries is 17e. Vergne, die vandaag zijn 31e verjaardag viert, passeert in de zesde ronde Blomqvist en is daarmee vijfde.

210425 FE R2 Start 2
Eindelijk een start zonder safety-car

De volgorde na tien minuten luidt: Dennis, Lynn, Turvey, Nato, Vergne, Blomqvist, Lotterer, Rowland, Félix da Costa en Sette Câmara. Het wachten is op de eerste rijder uit de top tien die de 'attack mode' activeert. De Vries is inmiddels 15e, Frijns is teruggevallen naar de 19e plaats. De eerste van de top tien die de omweg neemt voor extra vermogen is Turvey, die direct opklimt naar de tweede plaats achter Dennis. Een ronde later volgen Dennis, Lynn, Nato en Vergne zijn voorbeeld.

Korte tijd later verliest Turvey, bij wie de 'attack mode' is afgelopen, de tweede plaats weer aan Lynn. Snel passeren ook Nato en Vergne de Brit. Rast en Félix da Costa strijden om de achtste plaats en raken elkaar, Rowland profiteert en neemt de zevende plaats over. Nadat iedereen eenmaal de 'attack mode' gebruikt heeft, luidt de volgorde: Dennis voor Lynn, Nato, Lotterer, Vergne, Turvey, Rowand, Félix da Costa, Rast en Blomqvist.

210425 FE R2 actie
Dennis voor Lynn, Turvey en Blomqvist

Rast activeert in de 16e ronde voor de tweede keer de 'attack mode', als eerste van de rijders in de top tien. Vergne lijkt niet helemaal bij de les en verliest de zesde plaats aan Rast, die natuurlijk ook extra vermogen heeft. Snel passeert Rast ook Rowland en Lotterer, terwijl Lynn geraakt wordt door Nato en terugvalt naar de vijfde plaats. Ook Turvey schakelt de 'attack mode' in.

De Vries is de eerste die gebruik maakt van 'fan boost', terwijl Dennis vooraan een aardig gat weet te slaan. In de 18e ronde komen Buemi en Vandoorne met elkaar in botsing, waarop Vandoorne de vangrails raakt. Voor de Belg is de race met veel schade ten einde. Lotterer is opgeklommen naar de derde plaats. Félix da Costa krijgt een 'drive through' vanwege onjuist gebruik van de 'attack mode'.

Nadat vrijwel iedereen de 'attack modes' gebruikt heeft, luidt de volgorde met tien minuten te gaan: Dennis voor Nato, Lotterer, Rast, Rowland, Lynn, Vergne, Turvey, Mortara en Evans. Frijns is twaalfde, De Vries 17e. Nato krijgt een tijdstraf van vijf seconden vanwege het veroorzaken van de aanrijding met Lynn. Diezefde Lynn passeert Rowland en is daarmee vijfde. Een ronde later haalt hij Rast in en verovert zo de vierde plaats, die eigenlijk de derde is wanneer de tijdstraf voor Nato meegerekend wordt.

210425 FE R2 DEN Parc ferme
Blijdschap bij Jake Dennis na zijn eerste zege

Rast lijkt een probleem te hebben, want ook Rowland is er snel voorbij. Dennis krijgt de instructie dat hij een seconde moet verlangzamen, zodat hij net na het verstrijken van de tijd over de lijn komt en daarmee niet nog een extra ronde hoeft te rijden. Zo wordt de volgende ronde de laatste. Dennis wint voor Nato, die echter zijn tijdstraf krijgt en daarmee vijfde wordt. Daartussen Lotterer, Lynn en Rowland op de plaatsen twee, drie en vier. Achter Nato completeren Rast, Vergne, Turvey, Mortara en Di Grassi de top tien. De Vries eindigt als 16e, Frijns wordt 19e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet