NASCAR

NASCAR: Eerste Xfinity zege Jeb Burton in ingekorte regenwedstrijd Talladega

Jeb Burton behaalde op Talladega zijn allereerste Xfinity-zege nadat de wedstrijd 23 ronden voor het einde vanwege regen voortijdig werd afgebroken. Voor zijn team Kaulig Racing betekent het overigens de derde achtereenvolgende overwinning op Talladega in de Xfinity-series. Burton's teamgenoot A.J. Allmendinger eindigde als derde en regerend kampioen Austin Cindric als tweede.

2021 Gregson Hemric
Noah Gragson en Daniel Hemric strijden om de kop van het veld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Eerste Xfinity-zege Jeb Burtin in ingekorte wedstrijd Talladega
Regerend kampioen Austin Cindric mocht op Talladega vanaf pole vertrekken maar werd in de openingsronde al door Daniel Hemric gepasseerd. De JGR-Toyota van Hemric reed de eerste vijftien ronden aan de leiding. Noah Gragson, Justin Haley en Jason White wisselden daarbij regelmatig van positie maar in totaal reed het trio niet meer dan drie ronden op kop. Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam te staan van Justin Haley die op Talladega graag een hattrick wilde scoren. Zijn Kaulig teamgenoot Jeb Burton eindigde als tweede gevolgd door Noah Gragson, Austin Cindric, Harrison Burton, A.J. Allmendinger, Daniel Hemric, Brandon Jones, Brandon Brown en Justin Allgaier.

2021 Race Voor Talladega begrippen een redelijk rustige wedstrijd.

Justin Haley en Jeb Burton namen bij aanvang van het tweede segment direct de kop maar moesten die in de 42e ronde aan Penske-coureur Austin Cindric afstaan. Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van JR Motorsports-coureur Noah Gragson die aanvankelijk wat teruggevallen was maar zich weer langzaam naar voren had weten op te werken. Zijn teamgenoot Justin Allgaier eindigde als tweede. Daarachter volgden Cindric, Jones, Ty Dillon, Myatt Snider, Daniel Hemric, Brett Moffitt en Michael Annett.

2021 Natalie Decker
Nathalie Decker werd in haar Chevrolet als 24e geklasseerd. Wel in dezelfde ronde overigens.


Nadat de herstart streden Gragson, Snider en Cindric fel om de kopposities. De reguliere stops, onder groen, vingen omstreeks de 70e ronde aan. Cindric gaf daarbij de leiding over aan Harrison en Jeb Burton. Beide neven kortstondig naar binnen. Kort daarna spinde Jeffrey Earnhardt bijna. Josh Berry was na een klapband minder fortuinlijk en veroorzaakte een neutralisatie. Vervolgens triggerde een klapband Joe Graf Jr. in de 84e ronde een carambolage waarbij meerdere auto's betrokken waren. Grootste pechvogel was Ty Dillon die met zijn JGR Toyota in vier wedstrijden bij vier crashes betrokken was.

2021 Kaulig Racing
De Kaulig teamgenoten Burton en Allmendiger hielpen elkaar gedurende de wedstrijd.


Er werd nog zes ronden onder neutralisatie doorgereden voordat de wedstrijdleiding besloot om met een Code Rood vanwege regen definitief af te breken. Voor de Jeb Burton betekende het zijn eerste Xfinity-overwinning. De laatste behaalde hij acht jaar geleden in de Camping World Truck Series.

2021 Jeb
Eindelijk na acht jaar een overwinning voor Jeb Burton. Het heeft wel lang geduurd......


Uitslag AG PRO 300 Talladega
1. Jeb Burton Chevrolet 90 ronden
2. Austin Cindric Ford 90 ronden
3. A.J. Allmendinger Chevrolet 90 ronden
4. Riley Herbst Ford 90 ronden
5. Ryan Sieg Ford 90 ronden
6. Noah Gragson Chevrolet 90 ronden
7. Brandon Brown Chevrolet 90 ronden
8. Justin Haley Chevrolet 90 ronden
9. Myatt Snider Chevrolet 90 ronden
10. Harrison Burton Toyota 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet