IndyCar

Indycar: VeeKay mist nipt Firestone Fast 6. St. Petersburg. Pole voor Colton Herta

Rinus VeeKay miste met slechts 1/500e nipt de Firestone Fast Six op het stratencircuit van St. Petersburg. De Nederlander start morgen als zevende voor de tweede Indycar-wedstrijd van dit seizoen. Hij deed het aanmerkleijk beter dan Penske-coureur Will Power die in zijn groep in de Fast 12 in zijn laatste ronde in de rondte en ging en achteraan mag starten. De pole ging met 1.00.32.10 naar Andretti Autosport-coureur Colton Herta. Naast Herta leken Alexander Rossi en Josef Newgarden constant erg sterk maar misten beiden de Firestone Fast Six.


2020 Colton Herta 2
Pole voor Colton Herta in St. Petersburg.  De Amerikaan was eigenlijk constant sterk.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

VeeKay mist nipt Firestone Fast 6. St. Petersburg. Pole voor Colton Herta
Penske-coureur Simon Pagenaud ging in zijn prachtige goudkleurige bolide direct na één ronde voor de rode Compound naar binnen terwijl O'Ward op de harde compound naar de vierde plek terugviel. Een enorme verrassing was de Brit Jack Harvey die aan het einde van de sessie voor het team met snelle tijden aanklopte. Uiteindelijk bedierf Colton Herta met een tijd van 1.00.32.10 het Harvey feestje. De Brit uitkomend voor het Meyer Shank Team miste ternauwernood zijn eerste pole. Uitermate verrassend overigens. De Penske-coureurs Newgarden en Pagenaud kwalificeerden zich resp. als vierde en vijfde. Daarachter volgde Sebastien Bourdais en Pat O'Ward. Waarbij aangetekend moet worden dat O'Ward in tegenstelling tot zijn concurrenten voor de wedstrijd waarschijnlijk bewust voor deze compound in de 100 ronden tellende wedstrijd gekozen heeft.

2021 VeeKay Uitstekende kwalificatie voor VeeKay. Jammer dat hij nipt de Firestone Fast Six miste.

Fast 12
De Top 12 bestond uit Rossi, Herta, Pagenaud, Dixon, O'Ward, Bourdais, Newgarden, Rahal, Harvey, VeeKay, Hinchcliffe en Palou. Direct bij het uitgaan verremde O'Ward zich. En daarbij waarschijnlijk ook nog een flatspot op zijn banden. VeeKay was op de harde compound direct snel maar liet halverwege als eerste de rode Firestones noteren.


2021 Dixon 1
Ook Scott Dixon miste de Firestone Fast Six

Het leverde direct een vijfde tijd op maar het duurt even voordat deze banden echt op temperatuur komen. VeeKay was gedurende lange tijd snel maar de Fransman Simon Pagenaud bezorgde hem voor de Top 6 een K.O. Een verschil van slechts 1/500e overigens. Het betekende dat de Nederlander morgen als zevende van start gaat. Overigens geen slechte uitgangspositie.De Firestone Fast 6 bestond uit Colton Herta, Josef Newgarden, Sebastien Bourdais, Pat O'Ward, Jack Harvey en Simon Pagenaud.


2021 Newgarden 1
Josef Newgarden is eigenlijk het gehele weekend snel.

Rossi en Newgarden snelste in hun groep
Bij Indycar wordt startveld voor de kwalificatie traditioneel in twee groepen verdeeld op basis van de trainingstrijden. De Top 6 van iedere groep gaat door naar de volgende ronde. Andretti coureur Alexander Rossi en Pat O'Ward waren in de eerste groep vanaf het begin snel.

201 Pagenaud
Een prachtig goudkleurig kleurenschema bij de Penske Dallara Chevrolet van Simon Pagenaud.

Dixon reed werkelijk op het randje en ging er in de slotfase bijna vanaf. De Andretti-coureurs Rossi en Herta waren het snelst gevolgd door O'Ward, Pagenaud, Bourdais en Dixon. Newgarden was bij het uitgaan van de tweede groep,zoals verwacht, direct snel. Zijn Penske-collega Scott McLaughlin verraste door op de harde compound de snelste van het Penske trio bestaande uit hemzelf, Newgarden en Power te zijn.VeeKay slaagde er niet direct in om aansluiting te vinden en werd in één van zijn snelle rondes opgehouden maar sloeg de ronde daarop direct toe. McLaughlin zakte op de monitoren naar P7

2021 Fans De Fans waren in St. Petersburg weer van harte welkom.

Newgarden, Rahal, Harvey, VeeKay, Hinchcliffe en Palou gingen door naar Fast 12. Power maakte de "cut" niet en ging zelfs in zijn allerlaatste ronde achterstevoren en mag morgen achteraan beginnen. De 40-jarige Power tekende vanmorgen juist een tweejarig contract met Team Penske. "Van de beste auto op vrijdag naar de slechtste vandaag" grapte Power direct na de sessie. Hij bleef er in ieder geval nuchter onder.

2021 Will Power 1
De slechtste Indycar kwalificatie van Will Power ooit bij Team Penske?


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet