IndyCar

Indycar: Startcrash. Taktische spelletjes. Zege voor Alex Palou. VeeKay zesde

De start van het Indycar-seizoen op Barber Motorsports Park begon met een megacrash waarbij meerdere auto's betrokken waren. Na zeven ronden kon er opnieuw gestart worden. Daarbij nam O'Ward opnieuw de leiding. Het werd een wedstrijd die bol stond van de tactiek. Ondanks een chaotisch begin wist VeeKay zich met een uitstekende strategie naar de Top 10 op te werken en keurig als zesde te eindigen. Grote verliezer was polesitter Pat O'Ward die na zijn laatste stop niet meer in het juiste ritme kwam. Grote winnaars waren de teams van Ganassi en Penske. Business as usual. De overwinning ging naar de Spanjaard Alex Palou die direct zijn eerste wedstrijd voor het team van Chip Ganassi wist te winnen. Voor de wedstrijd op Barber Motorsports Park werden overigens 20.000 bezoekers toegelaten.

2021 Alex Palou Race
Eerste zege voor een Spanjaard sinds 2005 in American Open Wheel Racing. Zestien jaar geleden alweer.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Startcrash. Taktische spelletjes. Zege voor Alex Palou. VeeKay zesde
Ondanks een wat moeilijk begin een technisch en tactisch keurig gereden wedstrijd voor Rinus VeeKay die de seizoensopener met een keurige zesde plek wist af te sluiten. O'Ward, gedurende lange tijd de gedoodverfde winnaar, leek in de slotfase over te weinig brandstof te beschikken. Het betekende dat de Spanjaard Alex Palou voor het team van Chip Ganassi zijn allereerste overwinning wist te behalen. In de slotfase kwam Palou nog flink onder druk van Will Power te staan. Het verschil aan de finish bedroeg slechts 04015 secs. Het betekende de eerste Indycar-overwinning voor een Spanjaard sinds Oriol Servia in 2005 op Montreal een Champcar-wedstrijd voor het team van Paul Gentilozzi won. Na een chaotisch begin had VeeKay eigenlijk niet meer op dit resultaat gerekend. De eerste punten zijn voor de Nederlander in ieder geval binnen.


O Ward Race O' Ward verspeelde de overwinning in de slotfase.

Indycar seizoen opent met crash
Van de 24 deelnemers kozen slechts vier rijders bij de start voor de harde Compound Firestones. De overigen begonnen aan de wedstrijd met de Rode Firestones ofwel de soft compound.Een perfecte start van Pat O'Ward maar midden in het veld raakte Penske-coureur Newgarden hem kwijt, kwam op het gras en veroorzaakte direct een massa carambolage waarbij Colton Herta, Ryan Hunter Hunter Reay, Max Chilton en Felix Rosenqvist betrokken waren. A.J. Foyt Racing-coureur Sebastien Bourdais twijfelde evenals VeeKay of ze aan de pits de licht opgelopen schades zouden laten herstellen.
 


Jimmie Johnson met al zijn NASCAR-ervaring kwam vrij ongeschonden door de chaos heen en bevond zich na één ronde in zestiende positie. De andere twee rookies Grosjean en McLaughlin in zevende en negende. Voor Newgarden Hunter Reay en Herta was de wedstrijd al geëindigd nog voordat het seizoen eigenlijk goed begonnen was...... Johnson sloot zijn allereerste Indycar-wedstrijd uiteindelijk als 19e af.


2021 VeeKay
Een keurige zesde plak voor Rinus VeeKay.

Chaotisch begin
Omdat VeeKay na de crash de gesloten pitlane binnenreed kreeg hij daarvoor een penalty opgelegd waardoor het ECR team besloot om de strategie te veranderen. M.a.w. overgaan van een tweestop naar een driestop strategie. Ook andere teams brachten veranderingen in hun strategie aan.In de zevende ronde volgde de herstart waarbij O'Ward opnieuw de leiding nam gevolgd door Rossi, Palou, Power, Dixon, Ericsson, Grosjean, Daly, McLaughlin, Harvey. VeeKay moest achteraan opnieuw aan de wedstrijd beginnen en wist Dalton Kellett al na één ronde te passeren. Amper twee ronden later zorgde Jimmie Johnson voor een tweede neutralisatie door in de rondte te gaan maar kon bij de staart van het veld aansluiten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet