GT

GT4 European Series: Charlie Fagg en Bailey Voisin overleven chaotische race op Monza voor tweede zege

gt4-finish


De tweede race van de GT4 European Series op Monza werd verreden met 43 in plaats van 46 auto's. Door zware crashes in de race op zaterdag konden drie auto's niet op tijd gerepareerd worden voor de race op zondag, waaronder de Chevrolet Camaro van V8 Racing. Helaas konden Nederlanders Thijmen Nabuurs en Jop Rappange dus niet in actie komen. Charlie Fagg en Bailey Voisin pakten hun tweede overwinning van het weekend in de United Autosports-McLaren, terwijl in het achterveld veel schade werd gereden.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: GT4 European Series


collage


Bij de start van de race haalde Dean Macdonald (United Autosports) een bizarre actie uit. De Schot had pole positie, maar leek de Safety Car te volgen de pitstraat in bij het einde van de formatieronde. Macdonald besloot vervolgens om toch op de baan te blijven, moest meerdere auto's weer passeren om bij de voorste rij te komen, die hij deelde met teamgenoot Charlie Fagg, en had daardoor een slechte start. Het leverde hem ook een tijdstraf op van tien seconden.

Fagg nam de leiding voor Jim Pla (AKKA ASP) bij de start. Nicolaj Møller Madsen (Allied-Racing) gaf Tom Canning (Mirage Racing) een tikje bij het aanremmen voor de eerste chicane. Canning ging in de rondte en nam de Ebimotors-Porsche van Max Busnelli mee. Ook Vincent Beltoise (CMR) en Hugo Chevalier (CD Sport) liepen wat schade op. Na de herstart kreeg Chevalier een lekke band en verloor zijn positie in de top vijf.

Dennis Fetzer (Allied-Racing) werd geraakt door Rafa Villanueva (NM Racing Team) en crashte hard in de Rettifilo, wat zorgde voor de tweede Safety Car-periode. Toen er weer met de groene vlaggen gezwaaid kon worden, ging tegelijk ook de pitstraat open. De helft van het veld volgde de Safety Car de pitstraat in, waaronder race leider Fagg. Dat zorgde voor verwarring, waardoor Pro-Am Cup-leider Jim Pla een aantal posities verloor. Møller Madsen pakte de eerste plek, maar kreeg een drive-through penalty voor het veroorzaken van de crash bij de start.

Nicolas Gomar (AGS Events) viel met problemen uit een daar kwam wederom een Full Course Yellow voor. Enzo Joulie (CD Sport) remde veel te laat bij de herstart en klapte in de zijkant van Paul Evrard (AKKA ASP). Een ronde later terwijl er al gele vlaggen hingen bij de eerste chicane, spinde Eric Clément (Fullmotorsport) de andere Audi van Clément Seyler (Saintéloc Racing) in de rondte en dat zorgde voor chaos en schade voor meer auto's achterin het veld.

Vooraan had Bailey Voisin de auto van Fagg overgenomen. Voisin moest in de slotfase de CMR-Toyota van Antoine Potty achter zich houden en dat lukte. Fagg en Voisin slaagden er dus in om een dubbele overwinning te halen in de races op Monza.


guilvert michal monza r2 jules benichou

Stéphane Lémeret scoorde een tweede plek samen met Potty, terwijl Saintéloc-rijders Grégory Guilvert en Fabien Michal de zege pakten in de Pro-Am Cup met een derde plek algemeen.

ghezzi giovanelli monza r2 jules benichou


Giuseppe Ghezzi en Alessandro Giovanelli maakten in hun Autorlando Sport-Porsche maar liefst 28 plekken goed op jacht naar de overwinning in de Am Cup.
Het volgende weekend van de GT4 European Series zal plaatsvinden op Circuit Paul Ricard op 29-30 mei.

UITSLAG

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet