Formule 1

Formule 1: Grand Prix van Miami vanaf 2022 op F1-kalender

miami-gp

De Formule 1 heeft een tienjarig contract getekend met de organisatie van de Grand Prix van Miami. Daardoor staat deze tweede F1-race in de VS vanaf 2022 op de kalender. Er is nog geen datum voor de race bekendgemaakt, maar er komt in ieder geval geen 'koppeltje' met de bestaande GP van Amerika op het circuit van Austin.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: F1

Voor de race wordt een nieuw circuit van 5,41 km lengte aangelegd rondom het Hard Rock Stadium, de thuisbasis van NFL-team Miami Dolphins. Het circuit krijgt 19 bochten en bestaat uit enkele rechte stukken plus een lang zwiepend volgasdeel, met daarnaast een hele reeks aan kronkelige langzame bochten.

Met de tweede Amerikaanse race keren de tijden terug waarin de VS jaarlijks twee en soms zelfs drie races op de F1-kalender had staan. De GP van Long Beach in Californië was in de jaren zeventig een vaste waarde naast de reguliere Amerikaanse GP op het circuit van Watkins Glen. Toen Watkins Glen na 1980 van de kalender verdween, betekende dat in eerste instantie niet het einde van twee Amerikaanse races. Las Vegas en daarna Detroit vergezelden Long Beach tot 1983, waarna Long Beach in 1984 plaatsmaakte voor de eenmalige race in Dallas. In 1985 ging Detroit alleen verder tot 1988 – nog steeds als de GP van Detroit, niet als de GP van Amerika. Die titel ging in 1989 over op de race door de straten van Phoenix.

In welke maand de GP van Miami in 2022 op de kalender verschijnt, is nog niet duidelijk. Wel liet de F1-organisatie weten dat het in ieder geval niet denkt aan twee Amerikaanse races kort achter elkaar, zoals in 1984 met Detroit en Dallas het geval was.

Het nieuws dat vanochtend werd bekendgemaakt op het circuit van Imola volgt na een lange geschiedenis van avances tussen de Formule 1 en de Amerikaanse kustplaats in Florida. Al in 1980 werd Miami genoemd als een van de plaatsen voor een GP. Midden in de toenmalige FISA/FOCA-oorlog ging Bernie Ecclestone in gesprek met de stad voor een race voor zijn geplande F1-afsplitsing World Professional Drivers Championship, dat zou worden georganiseerd door de World Federation of Motor Sport. Beide initiatieven werden snel ten grave gedragen tijdens het Akkoord van Maranello van begin 1981, dat daarna vaste vormen aannam in de Concorde-overeenkomst. Ook Chicago werd destijds genoemd als een locatie voor een Amerikaans stratencircuit.

Later in de jaren tachtig ontstond er alsnog een GP van Miami, maar dan voor IndyCars. Hiervoor werd een circuit in Tamiami Park gebruikt. Toen er vier jaar later een stadion op die plek ging verrijzen, moest de GP wijken. In 1995 kwam de GP van Miami terug. In de aanloop naar de opening van de oval van Homestead hield IndyCar één race op het circuit van Museum Park. De Formule E keerde daar in 2015 terug, opnieuw eenmalig, op een circuit dat voor een klein deel overeenkwam met het circuit van 1995.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet