IndyCar

Indycar: Felix Rosenqvist verknalt goede gridpositie voor VeeKay(14e). Pole voor Pat O'Ward

Een spin van Felix Rosenqvist met nog zeven seconden te gaan in de tweede groep kostte ECR-coureur Rinus VeeKay een goede uitgangspositie. Daardoor slaagde de Nederlander er niet meer in om zijn tijd te verbeteren. Hij start vandaag als veertiende op Barber Motorsports Park. De Mexicaan Pat O'Ward behaalde voor het Arrow McLaren SP Team met een tijd van 1.05.8479 zijn tweede Indycar-pole. Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi kwalificeerde zich als tweede.

O Ward
O' Ward op weg naar zijn tweede Indycar pole

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Felix Rosenqvist verknalt goede gridpositie voor VeeKay(14e). Pole voor Pat O'Ward.
In de Firestone Fast Six bevonden zich maar liefst drie Ganassi-coureurs. Van Jimmie Johnson was te verwachten dat hij de Firestone Fast Six zeker niet zou halen. De pole ging naar Pat O'Ward die enorm spectaculair reed. Alexander Rossi kwam in zijn laatste ronde te kort om de tijd van O"Ward nog te kunnen verbeteren. Daarachter volgden Alex Palou, Will Power, Scott Dixon en Marcus Ericsson.


2021 VeeKay
VeeKay zag zijn kansen op een goede startgridpositie gereduceerd worden toen Felix Rosenqvist zijn auto in de grindbak neerzette.


Voor de Fast 12 reden vrijwel alle deelnemers op de harde Firestone compound. Met nog 4,5 minuut te gaan liet Dixon als eerste de zachte rode compound noteren. Daarna volgden de overige concurrenten. Hoewel Romain Grosjean erg snel was, miste hij de Firestone Fast Six nipt.Pat O'Ward, Will Power, Alex Palou, Marcus Ericsson, Scott Dixon en Alexander Rossi kwalificeerden zich voor de Top 6. Grosjean maakte behoorlijk veel indruk en miste net de Firestone Fast Six.

2021 Pits activiteit Veel activiteiten in de pits.

In de eerste groep bevonden zich alle vier Penske auto's. De verwachting was dat niet alle auto's van het team door zouden stromen. Gedurende de vrije trainingen kreeg Penske-coureur Josef Newgarden plotseling met een loszittend stuur te kampen. Jimmie Johnson, Dalton Kellett en Scott McLaughlin gingen direct met zachte rode Firestones naar buiten. Vervolgens wisselde iedereen van de harde naar de zachte compound. Alex Palou, Will Power, Josef Newgarden, Scott McLaughlin, Marcus Ericsson en Jack Harvey kwalificeerden zich voor de volgende ronde in de Top 12. Van de tweede groep ging vrijwel iedereen met de harde compound de baan op. Kort na aanvang ging Andretti Autosport-coureur James Hinchcliffe hard de bandenstapels in.

2021 Palou
Alex Palou was tijdens de eerste vrije training al erg snel.

Eerder op de dag was teamgenoot Colton Herta ook al bij een incident betrokken. Met nog minder dan 2 min te gaan lieten Romain Grosjean en Rinus VeeKay snelle tijden noteren in de tweede groep noteren. Maar toen sloeg voor VeeKay het "noodlot" toe. Een grindbak bezoek van Felix Rosenqvist met nog 7 seconden te gaan kostte VeeKay een goede gridpositie. De Nederlander kon daardoor zijn tijd niet meer verbeteren.

2021 Johnson Mears
Jimmie Johnson krijgt nog wat advies van Indycar legende Rick Mears.

Met een enorme "save" was Arrow McLaren SP-rijder Pat O'Ward de snelste van zijn groep. Zelfverzekerd verklaarde Rinus voor de Amerikaanse TV over een goede auto en een goede strategie voor de wedstrijd op Barber Motorsports Park te beschikken. Voor VeeKay betekende het een veertiende startplek. O'Ward, Grosjean, Daly, Rosenqvist, Dixon, Rossi kwalificeerden zich voor de Top 12.

Startopstelling naar aanleiding van de groepsresultaten is als volgt.

1


2

3

4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet