GT

Lamborghini Super Trofeo: Max Weering profiteert van lekke banden in 1-2 zege voor Johan Kraan Motorsports op Monza

start-lambo

Een prachtig veld van bijna dertig Lamborghini Huracáns stond op de grid voor de eerste Lamborghini Super Trofeo race van het jaar op Autodromo Nazionale Monza. Het team van Johan Kraan Motorsports won met een uitstekend 1-2 resultaat. Max Weering pakte zijn eerste zege in de Super Trofeo voor Maxime Oosten en Milan Teekens. Sebastian Balthasar en Noah Watt van Leipert Motorsport maakten het podium af. De slotfase werd bepaald door meerdere klapbanden en er was een foto finish in de Am Cup!

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: Lamborghini Super Trofeo

Karol Basz (VS Racing) begon Race 1 op Monza vanaf pole positie. De top tien van de startopstelling zat vol Nederlanders: Glenn van Berlo (Target Racing) startte vanaf plek drie en Daan Pijl (Bonaldi Motorsport) vanaf plek zes voor de Lamborghini's van Johan Kraan Motorsports van Max Weering (P8) en Maxime Oosten/Milan Teekens (P10). Basz behield de leiding bij het uitgaan van de lichten, maar er was teleurstelling voor Daan Pijl. Hij raakte de Imperiale Racing-Lamborghini van Alberto di Folco bij het aanremmen voor de eerste chicane en was een vroege uitvaller. Di Folco bracht zijn auto terug naar de pits met een lekke band en moest ook opgeven.


weering61 monza r1


Verder was het een rustige race, totdat de laatste tien minuten ingingen. Raúl Guzmán had de auto van Van Berlo overgenomen en ging op kop. Echter bij het ingaan van Lesmo 2 klapte de linker achterband en de Mexicaan moest zijn Huracán aan de kant zetten. Basz' teamgenoot Andrzej Lewandowski nam toen de eerste positie over, maar ook hij kreeg te maken met een lekke band, nadat Kevin Gilardoni (Oregon Team) die tweede lag, ook al moest opgeven na een klapband. Op die manier kwamen de Lamborghini's van Johan Kraan Motorsports eerste en tweede te liggen. Weering pakte zijn eerste zege in de Lamborghini Super Trofeo voor Oosten en Teekens, voor wie het pas hun derde race was.


oosten teekens 54 monza r1

Renaud Kuppens wist de zege in de Am Cup af te pakken van Autovitesse-rijder Cédric Leimer door hem te passeren bij het uitkomen van de Parabolica. Het verschil tussen de twee was slechts 0,022 seconde! Naast de Am-klasse won het team van Boutsen Ginion ook in de Lamborghini Cup-klasse met het Franse duo Pierre Feligioni en Daniel Waszkzinski voor de Nederlander Hans Fabri die uitkomt voor Imperiale Racing.

  weering monza r1

Max Weering:

"Ik was begonnen op de achtste startpositie. Natuurlijk niet zo heel top, maar ik kon tijdens mijn kwalificatie [Q1] niet echt een vrij rondje vinden. Morgen moet ik als vierde starten. We kwamen de eerste bocht door [in Race 1]. Ik had toen al één of twee plekken winst. Op een gegeven moment heb ik ook meerdere mensen in kunnen halen. Dat ging op zich allemaal wel lekker. In mijn derde rondje reed ik schade, waardoor ik wat downforce miste. Deze schade heeft uiteindelijk voor een heel vibrerende auto gezorgd. Toen was het struggelen. Toen moest ik echt knetterhard werken en de concentratie erbij houden om de auto op het circuit te houden. Maar uiteindelijk wel de race kunnen winnen, dus daar zijn we erg blij mee, maar het ging dus niet uit het niets. Mede dat ik de race heb gewonnen, is omdat iedereen aan het begin hard aan het pushen en vechten was en ze vergaten eigenlijk dat de race nog ongeveer vijftig minuten duurde. Daardoor hebben een aantal mensen aan het einde klapbanden opgelopen en omdat ik al wist dat ik schade had, dacht ik: rustig aan, ik ga er nu niks mee winnen, want mijn auto is langzamer dan die van de rest. Ik wilde zorgen dat ik sterker was aan het eind van de race. Dat heeft gelukkig goed uitgepakt."

  vreugde


CQAP8273

Johan Kraan:

"We hebben een aantal jaren gewerkt met zowel Max Weering als met Maxime Oosten en Milan Teekens om ze zo ver te krijgen en vandaag viel alles op z'n plek. We hebben enorm gepusht op bandenmanagement en beide jongens hebben goed geluisterd." Naast de schade van Weerings auto repareren, legt teameigenaar Kraan verder uit hoe ze zich op de race van zondag voorbereiden: "We gaan met de rijders de data uit de wagen doornemen en ze bijslijpen waar nodig."

  podium monza r1


UITSLAG

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet