VLN

VLN: Manthey Grello wint openingswedstrijd. Klassezeges voor Tom Coronel en Niels Langeveld

De onderlinge Porsche-strijd tussen de teams van Manthey Racing en Frikadelli Racing werd tijdens het 45e DMV Nimex 4 Std. Rennen, op de Nürburgring Nordschleife, in het voordeel van de combinatie Michael Christensen/Kévin Estre/Lars Kern beslist. Ondanks een tijdstraf wegens het overschrijden van de pitstop minimumtijd wist de Manthey "Grello"-combinatie de zege alsnog naar zich toe te trekken. Met een waanzinnige rondetijd van 7.56.087 min. verbeterde Kevin Estre  op het 24,358. km lange circuit met "Kurzanbindung" het baanrecord. Hij was daarmee 0,172secs. sneller dan de Oostenrijker Klaus Bachler in 2018, destijds eveneens met Porsche. In totaal stonden er vandaag maar liefst 145 auto's aan de start.


2021 Kern Estre Christensen
Zege voor de #911 Manthey Grello Porsche van Lars Kern, Kévin Estre en Michael Christensen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN/Falken Motorsport

Manthey Grello#911  wint openingswedstrijd. Klassezeges voor Tom Coronel en Niels Langeveld
De #911 Manthey Porsche werd enkele jaren geleden vanwege zijn groen/gele kleurenschema "Grello" gedoopt en behoort tot de lievelingsauto's bij de Nordschleife-fans. Gedurende vrijwel de gehele wedstrijd leverden de Manthey en Frikadelli GT3 R-Porsches een schitterend gevecht om de kop. Dit duel ontbrandde al direct in de eerste ronde toen Kévin Estre volgas op het baangedeelte Antoniusbuche zijn Frikadelli-tegenstander op het gras passeerde.

Kévin Estre: "Een adembenemend moment maar ook merkengenoten onderling geven elkaar geen cadeautjes. Hij heeft me eigen gewoon een beetje naar buiten gedrukt en het was ook niet gemakkelijk om op je lijn te blijven. Het was overigens ook niet geheel zonder gevaar maar we slaagden er in om elkaar niet te raken en de auto's op de baan te houden." Lars Kern: "Ik ben dolgelukkig. Na lange tijd eindelijk weer een overwinning voor Manthey Racing, gewoonweg fantastisch." Aan spanning was er geen gebrek want ook het team van Phoenix Racing meldde zich met de jarige Nicki Thiim en Michele Beretta in de strijd om de kop. Maar omdat de Phoenix-Audi R8 LMS zich ten opzichte van de koplopers een beetje "out of sequence" bevond, verloor men in de slotfase de aansluiting bij de leidende Porsches.

Als eerbetoon aan de enkele weken geleden overleden Sabine Schmitz had men bij Frikadelli Racing vandaag de wedstrijd graag willen winnen maar het team van Klaus Abbelen was duidelijk niet tegen de "Grello"-Manthey-Porsche opgewassen. Winnaar Kévin Estre: "Wij zijn hier duidelijk ter voorbereiding van de 24U en komen nog een paar keer terug."

2021 Start Ondanks de crisis toch nog 145 auto's aan de start.

Dennis Olsen: "De tweede plek is eigenlijk wel redelijk O.K. Een goede start van het seizoen. Wij konden de Manthey Grello niet bijhouden. Ze waren in de wedstrijd gewoon bijzonder snel."

De fans hadden graag gezien dat de Grello-Porsche de zege als eerbetoon aan de onlangs overleden Sabine Schmitz had afgestaan. Maar ook van emoties is in de NLS (Nürburgring Langeafstands Serie, voorheen VLN) geen sprake. Het blijft een professionele sport.

Het interne Phoenix-Audi-duel tussen Mr. Quattro Frank Stippler en de inmiddels 32-jarige Nicki Thiim(zoon van DTM-legende Kurt Thiim) werd in het voordeel van laatstgenoemde beslist. Stippler verloor de aansluiting met zijn teamgenoot toen een gedubbelde deelnemer in een Code 60 Zone veel langzamer dan 60 km/u. reed. Nicki Thiim had sinds 2018, met Aston Martin overigens, niet meer op de Nordschleife gereden. De KCMG Porsche 911 GT3 R van de combinatie van Marco Holzer/Edoardo Liberati werd als vijfde geklasseerd. In de Top 10 bevonden zich maar liefst vijf Porsches.

Het team van Falken vormt een vast bestanddeel van de NLS/VLN-serie en beide Porsches kwalificeerden zich als 12e en 16e maar vonden in de wedstrijd al snel aansluiting bij de Top 10. De combinatie Sven Müller/Thomas Preining moest halverwege de wedstrijd met een technisch defect de strijd staken. De tweede Falken-combinatie Dirk Werner/Alessio Piccariello eindigde keurig als zevende. Bij Falken wil men traditioneel onder diverse wedstrijdomstandigheden op de Nordschleife zoveel mogelijk data voor de bandenfabrikant verzamelen.

Vreugde bij het team van Franz Konrad. De Konrad Lamborghini Huracan GT3 reed in handen van Axcil Jefferies/Michele di Martino een probleemloze wedstrijd en eindigde als zevende. De Konrad Lamborghini bevond zich zelfs enige tijd in de Top 4.

De BMW Junioren Daniel Harper/Neil Verhagen/ Max Hesse eindigden met steun van veteraan Agusto Farfus als achtste in de BMW M6 GT3. Het team van WTM Motorsport, eigendom van Georg Weiss uit Monschau, is na onenigheid in 2019, weer in de NLS/VLN teruggekeerd. De combinatie Georg Weiss/Jochen Krumbach/Daniel Keilwitz eindigde in de WTM Ferrari F488 als tiende. Het team ging overigens vorig jaar al een samenwerking met Phoenix Racing aan.

Falken 1
Tevredenheid bij Falken Motorsport.


De Nederlanders
Ook de Nederlanders deden het uitstekend. Tom Coronel startte voor het team van Max Kruse Racing als eerste met de VW Golf GTI TCR en legde zo de basis voor de eerste seizoensoverwinning. Tom vormt samen met Jasmin Preising(CH) en Frederic Yerly(CH) een combinatie.

Voor Niels Langeveld werd het een top-zaterdag. Samen met Paul Harkema behaalde de Nederlander bij het team van Black Falcon met de Porsche 991 GT3 Cup MR zijn allereerste Nordschleife-overwinning. Het smaakte overigens naar meer want via de social media kondigde Niels voor a.s. maandag grote toekomstplannen aan.

In de nieuwe Cup5-klasse (BMW M2 CS) ging de allereerste overwinning naar de combinatie Marc Ehret, Moritz Oberheim en Nico Otto. In de CupX-klasse zegevierde de KTM X-Bow van "Dieter Schmidtmann"/Heiko Hammel/Tim Heinemann. Eigenlijk overbodig om te vermelden dat de regerende kampioenen Christopher Rink/Danny Brink/Philipp Leisen ook vandaag weer in de V4-klasse met hun BMW 325i van Adrenalin Motorsport succesvol waren.

In de SP9 GT3 Am klasse ging de overwinning naar de GetSpeed Mercedes AMG GT3 van Janine Shoffner/Franz Moritz. Voor het eerst sinds jaren reed Janine zonder haar echtgenoot John. Die heeft voorlopig even andere plannen. Hij hoopt begin 2022 de ruimte ingeschoten te worden en het ruimtestation ISS te bezoeken. "Dit is altijd een jeugddroom van mij geweest" aldus Shoffner.


2021 Cup 5 Klasse
De nieuwe BMW M2 CS is in de Cup5-klasse actief.

Uitslag 45e Nimex DMV 4 Std. Rennen
1. Michael Christensen/Kévin Estre/Lars Kern – Manthey-Racing – Porsche 911 GT3 R 29 ronden 4u. 06. 43.978
2. Frédéric Makowiecki/Dennis Olsen – Frikadelli Racing – Porsche 911 GT3 R + 16.771 secs.
3. Michele Beretta/Nicki Thiim – Phoenix Racing – Audi R8 LMS GT3 + 17.735 secs.
4. Vincent Kolb/Frank Stippler – Phoenix Racing – Audi R8 LMS GT3 + 40.573 secs.
5. Marco Holzer/Edoardo Liberati – KCMG – Porsche 911 GT3 R + 1.07 965
6. Axcil Jefferies/Michele di Martino – Konrad Motorsport – Lamborghini Huracan GT3 + 1.35. 405
7. Dirk Werner/Alessio Picariello – Falken Motorsports – Porsche 911 GT3 R + 2.29.667
8. Dan Harper/Neil Verhagen/Max Hesse/Augusto Farfus – BMW Junior Team – BMW M6 GT3 + 2.58.827
9. Tobias Müller/Tristan Viidas – Rutronik Racing – Porsche 911 GT3 R + 3.00. 514
10. Georg Weiss/Jochen Krumbach/Daniel Keilwitz – Wochenspiegel Team Monschau – Ferrari 488 GT3 + 5.129. 119
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet