GT

GT4 European Series: Fagg en Voisin pakken winst in incidentvolle seizoenopener op Monza

fagg voisin monza r1 patrick hecq

In de ochtend werd de kwalificatie verreden. Met 46 auto's tegelijk op de baan was het ontzettend lastig om vrije lucht te vinden voor een snelle ronde zonder verkeer op Autodromo Nazionale Monza. Uiteindelijk waren het Joel Sturm met Allied-Racing en Dean Macdonald met United Autosports die de pole posities pakten. Jop Rappange zette de Chevrolet Camaro van V8 Racing neer op plek 22 voor de seizoensopener, voordat Thijmen Nabuurs de veertiende tijd wist te zetten voor de race op zondag.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: GT4 European Series

Antoine Potty lette goed op bij de start en pakte de leiding af van Joel Sturm bij het aanremmen voor de Rettifilo. Op miraculeuze wijze wisten alle 46 auto's veilig en wel door de openingsronde te komen. Echter in ronde twee ging het fout voor Hugo Condé. De Fransman verloor de controle in de Ascari-bocht en deed flinke schade aan de voorkant van zijn Aston Martin, waar AGS Events veel werk aan zal hebben komende nacht.

Potty behield de eerste plaats bij de herstart in de Toyota Supra van CMR. Lang kon er niet genoten worden van het racen, want al gauw kwam de Safety Car op de baan voor de tweede maal. Paolo Gnemmi stak het gras over bij de Variante della Roggia en klapte hard in de zijkant van de Camaro van Jop Rappange. Dat betekende race over voor de Nederlanders. Xavier Lloveras remde vervolgens af voor de Full Course Yellow en werd achterop gereden door Jamie Caroline. Beide Mercedes-AMG's vielen uit met flinke schade en dus hebben de teams van Ebimotors, V8 Racing, NM Racing en Trivellato ook veel werk te doen om hun auto's gerepareerd te krijgen voor de race op zondag.

Nicolas Gomar spinde Christian de Kant in de rondte achter de safety car, maar beiden konden verder zonder schade. Pas met 25 minuten nog te gaan, werden de groene vlaggen weer gezwaaid en de pitstraat werd ook meteen geopend voor de rijderswissels. Na de verplichte stops kwam de McLaren van Charlie Fagg aan kop voor Potty's teamgenoot Stéphane Lémeret. Vincent Beltoise leek met een mooie inhaalactie bij de eerste chicane twee posities te winnen, maar ging wijd en deed schade aan zijn Alpine door de hoge kerbs. Dat kostte hem en Loris Cabirou een top vijf-finish.

busnelli jacoma monza r1 jules benichou


Fagg reed vooraan weg en pakte de zege samen met Voisin. Lémeret en Potty finishten tweede, terwijl de winnaars in de Pro-Am-klasse, Busnelli en Jacoma, de algemene top drie afmaakten. Michael Blanchemain en Wilfried Cazalbon maakten er een fotofinish van in het gevecht om de zege in de Am Cup. Cazalbon versloeg de neon gele Audi met 0,016 seconden en won in zijn klasse samen met Andrea Bénézet.

benezet cazalbon monza r1 jules benichou

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet