GT

GT: Rik Breukers als enige Nederlander bij seizoensstart Fanatec GT World Challenge Monza

210413 Breukers 1
Rik Breukers rijdt het volledige seizoen met de Mercedes-AMG GT3 van Madpanda Motorsport

Komend weekeinde start op het Autodromo Nazionale Monza het seizoen 2021 van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS met een drie-uursrace als openingswedstrijd van de Endurance Cup. Hoewel er overal in de wereld Nederlandse coureurs in de hoogste geledingen van de lange-afstandsracerij meedraaien, staat er slechts één landgenoot van ons op de inschrijflijst voor Monza en bij de permanent aangemelde deelnemers voor het seizoen. Het gaat om Rik Breukers, tweevoudig winnaar van de GTD-klasse bij de Rolex 24 At Daytona. De 22-jarige rijder uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide start met een Mercedes-AMG GT3 van het team Madpanda Motorsport, die hij deelt met de regerend Silver Cup-titelhouder, Ezequiel Perez-Companc uit Argentinië. AUTOSPORT.NL sprak met Breukers.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts, PR

Hoewel het jaar nog jong is, heeft Rik Breukers er alweer de nodige racekilometers op zitten. Begin januari eindigde hij als vierde tijdens de Hankook 24H Dubai met een Lamborghini van het Oostenrijkse GRT-Grasser Racing Team, waarmee hij in 2018 en 2019 ook de GTD-klasse in Daytona won. En eind maart won hij samen met zijn vader Ivo Breukers met de Cupra TCR van het team Red Camel-Jordans.nl de TCR-klasse tijdens de Hankook 12H Mugello. Of het nu toerwagens, GT's of prototypes zijn, Breukers stapt graag in wanneer zich ergens een kans voordoet.

Dat is dus nu het geval bij Madpanda Motorsport. "Ik ken Ezequiel, die niet alleen rijder is, maar ook teameigenaar, al een paar jaar", vertelt Breukers. "We hebben eerst samen bij Grasser gereden, weliswaar niet met dezelfde auto, maar wel gelijktijdig bij het team. Toen reden we samen bij WRT, en een tijdje terug benaderde hij me met de vraag of ik dit jaar samen met hem in de World Challenge wilde rijden. Wel grappig om te zien hoe onze wegen elkaar iedere keer weer kruisen."

210413 Breukers 2
Voor rijder en teameigenaar Ezequiel Perez Companc (foto) is Rik Breukers geen onbekende

In eerste instantie had Breukers ervoor gekozen om de raceactiviteiten dit jaar op een wat lager pitje te zetten, teneinde zich meer te kunnen concentreren op zijn reguliere werkzaamheden. "Maar ja, toen kwam die vraag van Ezequiel, die me toch wel een heel aantrekkelijk aanbod deed, en die kans wilde ik toch niet laten liggen", verklaart hij. Aanvankelijk was zijn plan om alleen de vijf wedstrijden van de Endurance Cup met de 26-jarige Perez Companc te rijden, maar een test in Barcelona vorige week verliep dusdanig goed, dat er alsnog besloten werd om het volledige seizoen in de World Challenge Europe met vijf endurance- en vijf sprintevenementen te rijden.

Veel energie na positieve test
"Die test vorige week in Barcelona was echt geweldig, daar kreeg ik zóveel energie van!" Het enthousiasme is bij Breukers nog steeds hoorbaar. "Eind maart reed ik al bij de officiële test op Paul Ricard, maar daar was er een technisch probleem met de auto, zodat ik maar een rondje of acht kon rijden. Vorige week in Barcelona heb ik daarentegen wel 500 kilometer gereden, ook een paar keer met nieuwe banden. Het is lang geleden dat ik zo'n productieve test had! Ook Ezequiel was erg enthousiast."

De combinatie van Perez Companc als titelverdediger en Breukers lijkt goede kansen te hebben om voorin mee te rijden in de strijd om de Silver Cup. "We rijden in Monza met z'n tweeën, wat volgens mij een voordeel is. En als ik zo naar de andere teams op de lijst kijk, dan denk ik inderdaad dat we goede kansen hebben. Ezequiel kent de Mercedes ook goed, die heeft er vorig jaar het hele seizoen al mee gereden en ook het team werkt prima", aldus Breukers, die uitkijkt naar de start van het seizoen. De week erna start hij tijdens de Hankook 12H Paul Ricard, waar hij weer in de Cupra-TCR zit. Er komen dus voor Breukers wel weer de nodige racekilometers bij!

210413 Breukers 4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet