Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Laurens de Wit in slotseconden naar pole

EDFO-20210410-V-Max Openingsraces Zandvoort-6D6A1051

In een chaotische kwalificatie die maar liefst twee keer door een code rood moest worden onderbroken heeft Laurens de Wit bij het vallen van de vlag de poleposition voor zich opgeëist in de Ford Fiesta Sprint Cup. Daarmee verwees de Nederlander de Belgen Kenny Herremans en Tomas de Backer naar de plekken twee en drie.

Tekst en foto's: PR

EDFO-20210410-V-Max Openingsraces Zandvoort-6D6A1088


Met een mooi veld van 19 rijders, waaronder veel nieuwe en jonge talenten, begint de Ford Fiesta Sprint Cup aan de kwalificatie. In de vrije trainingen was de baan al vochtig, maar in de tijdtraining is het pas serieus nat. In de eerste vrije training was Laurens de Wit de snelste man, terwijl in de tweede vrije training Tomas de Backer de eerste plaats voor zich opeiste.

EDFO-20210410-V-Max Openingsraces Zandvoort-6D6A1000

Na een paar minuten nemen de Belgen het heft in handen met De Backer op één, gevolgd door Kenny Herremans en Milan de Laet. Op plek vier is De Wit de hoogst geklasseerde Nederlander als de rode vlag wordt uitgehangen omdat Danielle Geel langs de baan is gestrand.

EDFO-20210410-V-Max Openingsraces Zandvoort-6D6A1101

Na een korte onderbreking gaat de kwalificatie weer verder. Lang duurt het echter niet want vrijwel direct staat er weer een auto in de grindbak en is het full course yellow, die al snel overgaat in een tweede code rood. Met nog slechts 6 minuten op de klok kan de kwalificatie worden hervat, weinig tijd dus om op de gladde baan nog een snelle tijd op de klokken te zetten. Wat zeker niet helpt is dat iedereen gelijktijdig de baan weer opgaat en elkaar dus behoorlijk in de weg zit, nog afgezien van de spray die de banden opwerpen.

EDFO-20210410-V-Max Openingsraces Zandvoort-6D6A1024

In zijn eerste vliegende ronde na de hervatting neemt Herremans de eerste plaats over, voor De Backer en De Wit, die De Laet passeert. Er lijkt in de laatste ronde niets meer te veranderen als Herremans en De Backer al zijn afgevlagd, maar dan is daar opeens De Wit die in zijn laatste ronde met 2:10.891 de Belgen naar de plaatsen twee, drie en vier verwijst. Achter De Laet op plaats vijf en zes met Nathan Vanspringel en Philippe Huart weer twee Belgische deelnemers. Op plaats zeven is Nikodem Wierzbicki de snelste rijder in Divisie 1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet