Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Vergne wint achter safety-car, Frijns net naast podium en pech voor De Vries

210410 FE JEV Race
Jean-Eric Vergne behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen

Voor de tweede keer op rij eindigt een Formule E-race achter de safety-car. Audi-rijder Lucas Di Grassi leek in de eerste van de beide races in Rome al bijna zeker van de zege, maar viel in de slotfase stil vanwege een technisch defect, waarop Jean-Eric Vergne voor DS Techeetah de overwinning naar huis reed. Daarachter de beide Jaguar-rijders Sam Bird en Mitch Evans, Robin Frijns was als vierde met Envision-Virgin de beste Nederlander. Ook Mercedes-coureur Nyck de Vries voerde tussentijds het veld aan, maar viel in de slotfase uit nadat hij de aanrijding met zijn Belgische teamgenoot Vandoorne niet meer kon vermijden, toen Vandoorne moest uitwijken voor de stilvallende Di Grassi. Opnieuw was het een wedstrijd die volop spektakel bood!

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

210410 FE Vandoorne pole
Stoffel Vandoorne behaalde zijn eerste pole-position van het seizoen

Voorafgaand aan de start regent het, waarop wedstrijdleider Scott Elkins beslist dat het veld achter de voor dit jaar nieuwe elektrische Mini-safety-car van start gaat. Vandoorne start voor het eerst dit jaar vanaf de pole-position, gevolgd door Lotterer, Rowland, Di Grassi, Vergne, Frijns, De Vries en Wehrlein.

210410 FE Safetycar
Start achter de nieuwe elektrische Mini-safety-car vanwege de regen

Na één ronde wordt de race vrijgegeven. Vandoorne en Lotterer slaan gelijk een gat, Rowland mist de start volledig. Lotterer en Vandoorne raken elkaar in de strijd om de leiding, Lotterer zit aan de binnenkant, raakt de afgrenzing van de baan en valt terug naar de zevende plaats, Vandoorne moet rechtdoor en is 13e. Rowland leidt voor Di Grassi en Vergne, Frijns en De Vries.

210410 FE VAN LOT
Start met Vandoorne voor Lotterer

In de vierde ronde opent Di Grassi de aanval op Rowland in de strijd om de eerste plaats. Via de boordradio krijgt Di Grassi van zijn team de melding dat Rowland 'under investigation' is, hoewel daarvan nog niets te zien is op het informatiescherm van de wedstrijdleiding. Inderdaad rijdt Rowland aan het eind van de vijfde ronde eenmaal door de pits, dus er is inderdaad sprake van een straf vanwege 'power overuse'. Daarmee leidt Di Grassi voor Verne en Frijns.

In de zevende ronde plaatst Vergne de eerste aanval op Di Grassi, terwijl de regen sterker wordt. Sêtte Camara gaat in de rondte, maar kan verder rijden. Lotterer passeert Bird en is daarmee zesde. In de negende ronde activeren de eerste rijders de 'attack mode', maar nog niemand van de rijders vooraan in het veld. Sêtte Camara krijgt ook een 'drive through' vanwege te hoog stroomverbruik.

Bird passeert Lotterer en verovert zo de zesde plaats. In de elfde ronde is Vergne de eerste vanuit de kopgroep die extra vermogen haalt, maar verliest daarbij gelijk drie plaatsen aan Frijns, De Vries en Wehrlein. Snel passeert Vergne ook weer Frijns en De Vries, die vervolgens in de twaalfde ronde beide hun 'attack mode' activeren. Di Grassi neemt in de 13e ronde de buitenom-route voor meer pk's, waarmee Vergne de leiding krijgt en Di Grassi terugvalt naar de derde plaats achter Frijns.

Frijns heeft nog 'attack mode' en zet Vergne onder druk. In de 14e ronde verliest Frijns na een spannende actie gelijk twee plaatsen aan Di Grassi en De Vries."How many times can this guy hit me", vraagt Frijns via de boordradio. Vergne activeert gelijk voor de tweede keer de 'attack mode' en valt terug naar de derde plaats. De Vries leidt in de 16e ronde voor Vergne, maar de Fransman pakt de leiding snel weer terug. Vervolgens raken Di Grassi en De Vries elkaar licht, Di Grassi pakt de tweede plaats Frijns verliest nog een plek aan Bird, De Vries en Frijns activeren ook de tweede 'attack mode'.

Di Grassi zet Vergne zwaar onder druk, ook De Vries en Bird zijn niet ver weg. Bird passeert in de 19e ronde De Vries en neemt daarmee de derde plaats over. In de 20e ronde haalt Di Grassi Vergne in en pakt de leiding, met nog zes minuten te gaan mogelijk een beslissende actie. De Vries moet na Bird ook zijn meerdere erkennen in Evans, terwijl ook Vandoorne zijn Mercedes-teamgenoot voorbijsteekt. Vervolgens gaat het mis: Di Grassi valt plotseling stil, Vandoorne remt en verliest de controle over zijn auto en Nyc de Vries kam hem niet meer ontwijken. Vandoorne strandt in de bandenstapels. Vervolgens is er een 'full course yellow', gevolgd door een safety-car.

De volgorde: Vergne leidt voor Bird, Evans, Frijns, Buemi, Rast, Wehrlein, Lynn, Lotterer en Günther. Zo rijden de auto's over de eindstreep, een geschonken overwinning voor Vergne nadat Di Grassi zich een vrijwel zekere zege vanwege een technisch defect door de vingers zag glippen. Voor de beide Jaguar-rijders, gestart vanuit het middenveld, was het opnieuw een zeer sterk optreden met de tweede plaats voor Bird en de derde voor Evans, terwijl Robin Frijns als vierde nipt naast het podium grijpt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet