Sportscars

Sportscars: Teams Van der Zande en Catsburg halverwege op kop in Sebring

210320 Sebring start
Start van de race met Van der Zande direct al op de tweede plaats

Halverwege de 69e editie van de Mobil 1 12 Hours of Sebring voeren twee teams met Nederlandse coureurs hun respectievelijke klassen aan. In de DPi-klasse rijdt Renger van der Zande op kop met de nummer 01-Chip Ganassi Racing-Cadillac-DPi, die hij deelt met Kevin Magnussen en Scott Dixon. In de GTLM-klasse heeft de nummer 3-Corvette van António García, Jordan Taylor en Nicky Catsburg de leiding in handen, hoewel Catsburg in de eerste helft van de race nog geen meter gereden heeft. Ook Jeroen Bleekemolen heeft in de nummer 91-Riley-Ligier in de LMP3-klasse nog alle kansen op een podiumklassering.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Om 10.10 uur lokale tijd werd de groene vlag gezwaaid voor de 69e editie van de klassieker in Florida, waar opmerkelijk genoeg toch een behoorlijk aantal bezoekers aanwezig is, hoewel ook het binnenterrein bij lange na niet zo vol bezet is als in voorgaande jaren. Bij de start nam Pipo Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac vanaf pole de leiding, terwijl Renger van der Zande snel doorschoof naar de tweede plaats voor Ricky Taylor in de WTR-Acura. In het tweede uur was er een spannende situatie, toen Van der Zande in het verkeer de Whelen-Action Express-Cadillac van Derani raakte, wat bij de Braziliaan leidde tot een beschadigde wielophanging. De reparatie duurde drie ronden, terwijl de Ganassi-Cadillac zonder problemen kon doorrijden. Van der Zande zit inmiddels voor de tweede keer in de race achter het stuur en heeft na zes uur een marge van 23 seconden op de Mazda van Oliver Jarvis, Harry Tincknell en Jonathan Bomarito.

In LMP2 leidt de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca van Ben Keating, Mikkel Jensen en Scott Huffaker, ondanks een start vanuit de pitstraat en daaropvolgende 'drive-through'. In LMP3 rijdt de nummer 74-Riley-Ligier van Gar Robinson, Spencer Pigot en Scott Andrews aan de leiding. De zusterauto van Jeroen Bleekemolen, Jim Cox en Dylan Murry rijdt na zes uur op de vijfde plaats in de klasse.

210320 Sebring Start GT
Start van de GT-klassen

In GTLM rijden alleen de nummer 3-Corvewtte van António García, Jordan Taylor en Nicky Catsburg en de nummer 25-BMW van Connor De Phillippi, Philipp Eng en Bruno Spengler nog in dezelfde ronde, de rest heeft tenminste een ronde achterstand. De andere Corvette zelfs vier ronden na problemen met de elektronica.

De Alegra-Mercedes met Billy Johnson en de GRT-Lamborghini met Franck Perera aan het stuur crashten in het vierde uur zwaar in de bandenstapels na contact met elkaar. Beide GTD-auto's zijn officieel uit de strijd, de betrokken rijders kwamen mer de aschrik vrij. Halverwege de race rijden twee Porsches op de eerste twee plaatsen in de klasse: de Wright-11 van Patrick Long, Trent Hindman en Jan Heylen leidt, twaalf seconden voor de Pfaff-Porsche van Zach Robichon, Laurens Vanthoor en Lars Kern.

210320 Sebring Wriht 911
De Wright-Porsche voert de GTD-klasse aan
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet