Porsche Cups

Porsche Cups: Kay van Berlo start Amerikaans seizoen met winst en tweede plaats

210319 Berlo 3
Kay van Berlo opende zijn Amerikaanse campagne sterk met een eerste en een tweede plaats

Het raceweekeinde van de 69e editie van de Mobil 1 12 Hours of Sebring is begonnen met Nederlands succes: Kay van Berlo heeft de tweede race van de dit jaar nieuwe Porsche Carrera Cup North America op zijn naam geschreven. Hij leidde van start tot finish en zegevierde voor zijn Britse teamgenoot bij Kelly-Moss Racing, Sebastian Priaux. Gisteren was de volgorde precies omgekeerd, met winst voor Priaulx en de tweede plaats voor Van Berlo. Na het eerste van in totaal acht raceweekeinden van dit seizoen gaan Van Berlo en Priaulx daarmee ex-aequo aan kop van de tussenstand.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG/Jürgen Tap, Porsche Motorsport North America

Na allerlei Cup Challenges en andere competities in de afgelopen jaren is er dit jaar in Noord-Amerika voor het eerst sprake van een volwaardige Porsche Carrera Cup met alle toeters en bellen die daarbij horen. Een fraaie aanvulling op het pakket van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. De première van dit weekeinde in het voorprogramma van de 12 Uur van Sebring is in meerdere opzichten historisch, want niet alleen vormde deze de start van de nieuwe competitie, ook was het de eerste maal dat er ergens in de wereld geracet werd met de Porsche 911 GT3 Cup op basis van de huidige modelgeneratie 992.

Sebastian Priaulx, de zoon van drievoudig wereldkampioen toerwagens Andy Priaulx, startte de eerste race, verreden op donderdag, vanaf pole-position en nam bij de start de leiding. Van Berlo, derde op de grid, klom bij het vallen van de groene vlag op naar de tweede plaats terwijl routinier Leh Keen vanaf de tweede startplaats slecht weg kwam. Vervolgens volgde Van Berlo 25 minuten lang in het kielzog van Priaulx, maar vond geen mogelijkheid om zijn teamgenoot te passeren. In de slotfase was er een 'full-course yellow', nadat TJ Fisher in bocht 3 van de baan was gegaan na een aanrijding met een concurrent. Met nog twee ronden te gaan werd de race weer vrijgegeven. Priaulx behield bij de herstart de leiding en won, Van Berlo kwam op 1,2 seconde als tweede over de finish. Leh Keen eindigde als derde.

210319 Berlo actie

In de tweede race op vrijdagochtend (lokale tijd) startte Priaulx opnieuw vanaf de pole-position, met Van Berlo op de tweede plaats. Ditmaal was het Van Berlo die na een intens duel met Priaulx nog in de openingsronde de leiding wist te veroveren. Die stond hij vervolgens ook niet meer af, bouwde een voorsprong op en werd uiteindelijk met een marge van 4,338 seconden als winnaar afgevlagd. Priaulx eindigde ditmaal als tweede en herhaalde daarmee het dubbele succes voor Kelly-Moss Racing van daags tevoren. Riley Dickinson van het Team Hardpoint EBM completeerde als derde het podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet