Formule 1

Formule 1: Kort nieuws week 11

SI202103121089 hires jpeg 24bit rgb news

Deze week in het Formule 1-nieuws: Red Bull is de winterkampioen, vaarwel aan Murray Walker, diverse teams en coureurs kiezen voor vaccinatie in Bahrein.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

Red Bull komt als beste uit de wintertest
Er was deze keer maar één voorseizoenstest in de Formule 1, dus de teams konden het maar één keer goed doen. En dus konden Red Bull en Max Verstappen tevreden terugkijken op hun drie testdagen, waarin de RB16B niet alleen de snelste bleek, maar volgens Verstappen ook een stuk docieler was dan de nerveuze RB16 van vorig jaar. Bij rivaal Mercedes ging daarentegen van alles mis, zodat het kampioensteam de minste testkilometers van allemaal liet noteren. Toch is er geen tegenstander die Mercedes om die reden afschrijft: dat hebben ze eerder tot hun spijt gedaan. Het woord 'gravelbagging' viel zelfs, als antwoord op de grindexcursie van Lewis Hamilton en als variant op het begrip 'sandbagging', dat de Engelse uitdrukking is voor niet het achterste van je tong laten zien. Verder was er veel belangstelling voor de speciale diffuser van McLaren en de brede airbox van Alpine, die deed denken aan de Ligier JS5 van de jaren zeventig. Beide teams legden geen windeieren met deze oplossingen, dus de andere teams zullen wel snel de windtunnel in duiken om deze ideeën voor zichzelf te testen.

Legendarische commentator Murray Walker overlijdt op 97-jarige leeftijd
Intussen kwam het nieuws dat Murray Walker was overleden. De Britse autosportcommentator was een levende legende die met zijn karakteristieke stem en net zo typische bloopers de Formule 1 decennialang de huiskamers in bracht. Menig saaie GP wist hij met zijn enthousiasme toch in een kijkspektakel te transformeren. "Ik geef commentaar alsof mijn broek in de fik staat", zei hij daar zelf over. Walker overleed op de gezegende leeftijd van 97 jaar, nadat hij tot ver in de tachtig nog actief bleef.

Teams en coureurs profiteren van gastvaccinaties van Bahrein
Carlos Sainz, Sergio Pérez en het voltallige team van AlphaTauri behoorden tot de mensen uit F1-kringen die ingingen op het aanbod van de regering van Bahrein om bezoekers van het land te vaccineren tegen COVID-19. De test van afgelopen weekend en de GP over anderhalve week bood precies het tijdvenster dat nodig was voor de twee prikken van het Pfizer-vaccin. De F1-organisatie zelf koos er juist voor om het aanbod af te slaan: het wil niet de indruk wekken dat het voordringt. Andere 'veelreizigers' rondom het F1-circus, zoals journalisten en fotografen, hebben inmiddels ook hun eerste prik ontvangen, zo heeft AUTOSPORT.NL begrepen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet