Formule 1

Formule 1: Haas toont een VF-21 in nieuwe Russische kleuren

haas-vf21

Haas is het achtste team dat in de aanloop naar het F1-seizoen 2021 zijn nieuwe auto heeft onthuld. De VF-21 heeft een heel andere verschijning dan zijn voorganger, door de komst van de nieuwe Russische hoofdsponsor Uralkali.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Haas F1 Team

Een Amerikaans team dat in de Russische nationale kleuren gaat racen – het is even wennen. Maar het team van Haas heeft ervoor gekozen nadat het niet alleen F2-kampioen Mick Schumacher aantrok, maar ook met Nikita Mazepin in zee ging. De Rus eindigde vorig jaar als vijfde in het F2-kampioenschap en won enkele races, maar brengt vooral de steun mee van zijn vader Dmitry, die met Uralkali tot de Russische oligarchen behoort.

haas-vf21-3

Mazepin is waarschijnlijk de minst populaire F1-coureur sinds jaren, zeker na zijn sociale faux-pas van afgelopen winter. De jonge Rus heeft zó veel kritiek gekregen dat hij erop gebrand zal zijn om te bewijzen dat hij in de Formule 1 thuishoort. Met Mick Schumacher krijgt hij een teamgenoot met net zo weinig ervaring – en de zoon van de zevenvoudig wereldkampioen staat erom bekend dat hij een gewenningsperiode nodig heeft voordat hij het beste uit zichzelf naar boven kan halen. Daardoor kan de vorm van Mazepin relatief gunstig afsteken tegen de verwachtingen.


haas-vf21-2

Het team zelf heeft ook geen hoge verwachtingen van het seizoen. Het liet weten 2021 als een opbouwjaar te beschouwen, niet alleen met de twee debutanten, maar ook met de auto. Niet voor niets besteedde Haas geen van beide ontwikkelingsjokers aan de VF-21, die daardoor weinig meer is dan een veredelde VF-20. De nieuwe auto mag er van buiten compleet anders uitzien, onderhuids is de auto vrijwel alleen aangepast aan de reglementswijzigingen. Intussen steekt het team alles in de auto voor 2022, als de F1-regels radicaal veranderen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet