V8 Supercars

V8 Supercars: Repco 500. Snelste toerwagenrace ooit Down Under. SVG vestigt Bathurst record

De eenmalige Repco 500 op Mount Panorama ofwel Bathurst leverde niet het spektakel zoals we dat in de Bathurst 1000 gewend zijn. Maar het evenement haalde dankzij Shane van Gisbergen wel de geschiedenisboeken. De tweede wedstrijd afgelopen zondag gaat de geschiedenisboeken in als de snelste toerwagenrace ooit in Australië.

2021 The Mountain
SVG was oppermachtig in de openingsraces van het Supercarkampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull/WAU

Repco 500. Snelste toerwagenrace ooit Down Under. SVG vestigt Bathurst record
De tweede 40 ronden tellende wedstrijd van de Repco 500 op Bathurst ging gisteren de geschiedenisboeken in. Winnaar Shane van Gisbergen had er 1 uur 26 minuten en 39 seconden voor nodig om de wedstrijd te winnen. In de 61-jarige geschiedenis van het Australische toerwagenkampioenschap, dat natuurlijk onder verschillende reglementen verreden werd, is dit het hoogste gemiddelde ooit. SVG vestigde een record van gemiddeld 172.08 km/u.

2021 SVG Pitstop 1
Twee reguliere pitstops zonder een safetycar interventie hielpen ertoe bijdragen dat SVG een nieuw record vestigde.

SVG kon het record vestigen omdat de wedstrijd verstoken bleef van safetycar interventies en bestond alleen maar uit twee verplichte pitstops waarbij 120L in de tank ging. Het oude record stond op naam van Jamie Whincup die in 2015 met een gemiddelde van 171.25 km/u een wedstrijd van het ATCC Supercarkampioenschap won.

2020 Bathust 1
SVG tijdens zijn recordrun op het pittoreske Bathurst. Één van de mooiste circuits ter wereld.

Pukekohe in Nieuw Zeeland beschikt eigenlijk over het hoogste record. Greg Murphy, won daar in 2005 met een gemiddelde van 175.85. De afgelopen vijf jaar won SVG driemaal de openingswedstrijd van het Australische kampioenschap op Adelaide, dat waarschijnlijk niet meer op de kalender terugkeert.
2021 Crowd
Deze gelukkige toeschouwers mochten weer met 1,5 m afstand en waren getuige van een wedstrijd die de geschiedenisboeken inging.

Overigens SVG de vierde rijder die driemaal achtereen op Bathurst wist te winnen. De enige andere rijders die dit gepresteerd hebben zijn John Bowe(1996 Sprint-wedstrijden) Craig Lowndes en Jamie Whincup(2006-2008 Bathurst 1000).SVG vestigde het record in de tweede wedstrijd nadat hij de Tickford Mustang van Cameron Waters na de reguliere pitstops passeerde. Direct daarna draaide SVG een flink aantal recordrondes.

2021 Bathurst SVG Winnaar
"Het was één van de meest krankzinnige stints in mijn leven" aldus de Kiwi met Nederlandse wortels uit Brabant.

SVG: "Die middelste stint was gewoonweg krankzinnig. Het was zo enorm "cool" om met zo'n goede auto in "clean air" te pushen. Mijn engineer David Cauchi vroeg mij om een gat te slaan terwijl je normaal je banden wat moet sparen. En op deze banden had ik eigenlijk maar acht rondjes. Het waren constant kwalificatierondes....... Het was best cool om te zien hoe dat een ondermaats energiedrankje steeds kleiner in mijn spiegels werd."Voor Shane van Gisbergen betekende het zijn 42e Supercar-overwinning overigens.

2021 Finish 1
Twee overwinningen op "The Mountain" plus een record voor SVG.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet