Formula E

Formule E: Frijns behaalt eerste pole-position, startverbod De Vries en Mercedes-merkgenoten na crash Mortara

210227 FE Frijns quali
Robin Frijns staat voor het eerst in zijn loopbaan op pole-position voor een Formule E-race

Drama in Ad Diryah: na een zware crash van Venturi-rijder Edoardo Mortara, gisteren nog tweede in de openingsrace van het ABB FIA WK Formule E, in de vrije training op zaterdag legde de wedstrijdleiding zowel Venturi als toeleverancier Mercedes een startverbod op voor de race van vandaag. Vermoed wordt dat Mortara's crash het gevolg is van een technisch defect, wat eerst nader onderzocht moet worden. Venturi maakt als klantenteam gebruik van de aandrijflijn van Mercedes. Positiever nieuws is het sterke optreden van Robin Frijns, die zijn eerste pole-position in de Formule E behaalde. Na de eerste startplaats van Nyck de Vries is er dit weekeinde dus sprake van een 100-procent Nederlandse pole-position-score in Ad Diryah.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

210227 FE quali MOR
Mortara crashte zwaar in de vrije training na een technisch defect

Het ongeval van Edoardo Mortara ontstond in de derde vrije training, nadat de Zwitser een proefstart gemaakt had. In bocht 18 ging hij rechtuit de afgrenzing van de baan in, wat duidde op een probleem met hetzij het remsysteem, hetzij het rijpedaal. Het team vermoedde in een uitgegeven verklaring de eerste oorzaak. "Zoals de FIA-veiligheidsrichtlijnen voorschrijven is Mortara overgebracht naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Hij was de hele tijd bij bewustzijn en aanspreekbaar", aldus de verklaring van Rokit Venturi.

210227 FE quali DEV
Nyck de Vries en Mercedes-teambaas Ian James verklaren de situatie aan verslageefster Nicki Shields

Dat de wedstrijdleiding vervolgens zowel Venturi als toeleverancier Mercedes een startverbod oplegde, zo lang de oorzaak van het ongeval niet definitief vaststaat, is een redelijk uitzonderlijke situatie, maar vanuit veiligheidsoogpunt wel verklaarbaar. Naast Mortara mochten ook diens teamgenoot Norman Nato, alsmede de beide Mercedes-coureurs Nyck de Vries, gisteren nog glorieus racewinnaar, en Stoffel Vandoorne niet deelnemen aan de kwalificatie. Wanneer Mercedes erin slaagt, om nog voor het begin van de race (vanavond om 20.00 uur lokale tijd, 18.00 uur Nederlandse tijd) naar tevredenheid van de wedstrijdleiding opheldering over de situatie te geven, mogen de betreffende coureurs (waarbij Mortara ongetwijfeld zal ontbreken) van achteraan starten.

210227 FE quali FRI actie
Robin Frijns behaalde de pole-position voor de tweede race van het weekeinde in Ad Diryah

Vooraan daarentegen start Robin Frijns, voor het eerst in zijn carrière in de Formule E. Nadat hij gisteren in de vrije training crashte, niet aan de kwalificatie kon deelnemen en in de race in de achterhoede eindigde, was de Maastrichtenaar in de Superpole-sessie de snelste. Hij eindigde voor de verrassend snelle Dragon-rijder Sérgio Sette Câmara en Jaguar-coureur Sam Bird. Nog verrassender was het feit dat ook beide NIO-rijders Turvey en Blomqvist het tot in de Superpole brachten. Met Nico Müller was ook de tweede Dragon-rijder in de sessie van de snelste zes.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet