Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Kort nieuws week 7

SI202101230100 news

Deze week in het F1-nieuws: engine freeze maakt van Red Bull een motorenbouwer, F1-commissie hakt nog meer knopen door, Alonso in en uit het ziekenhuis.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing

Red Bull wordt motorenbouwer na groen licht voor engine freeze
Kort na de laatste stuiptrekkingen van Renault en Ferrari ging de kogel vorige week donderdag alsnog door de kerk: de driejarige engine freeze vanaf 2022 is erdoor, met als tegenprestatie dat het nieuwe motorenreglement al in 2025 ingaat, een jaar eerder dan gepland. Die motoren moeten dan goedkoper zijn, lekkerder klinken én duurzamer zijn. Het besluit plaveide de weg voor de aankondiging van Red Bull dat het zelf doorgaat met de motoren van Honda. Die zullen gewoon Red Bull gaan heten, zo legde het team uit, zonder een badge uit commerciële overwegingen, zoals eerder met TAG Heuer gebeurde. Net als Ferrari en Mercedes wordt Red Bull dus constructeur van de gehele auto, inclusief krachtbron.

SI202010230331 news

Nieuwe F1-commissie neemt slagvaardige besluiten
De beslissing over de engine freeze werd vorige week donderdag genomen tijdens de eerste bijeenkomst van de F1-commissie, een nieuw gremium dat het resultaat is van de nieuwe commerciële afspraken die op 1 januari zijn ingegaan. Hierin hebben tien vertegenwoordigers van de teams, tien mensen van de F1-organisatie en tien mensen van de FIA een stem. Volledige unanimiteit is niet meer nodig. De engine freeze werd in ieder geval goedgekeurd, net als het doorgaan van de GP van Portugal op 2 mei. Ook sprak de commissie over sprintraces op zaterdag, waarvan er enkele al in 2021 zouden moeten plaatsvinden. De kwalificatie vindt dan op vrijdag plaats, waarna de race op zaterdag de startvolgorde van de hoofdrace op zondag bepaalt. De commissie kwam overeen dat het definitieve besluit daarover vóór de start van het seizoen valt.

Alonso in en alweer uit het ziekenhuis
Aan het rijdersfront was het even schrikken toen het nieuws doorkwam dat Fernando Alonso betrokken was geraakt in een auto-ongeluk. De Spanjaard werd in Zwitserland aangereden terwijl hij op de fiets zat. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen voor een gebroken kaak, maar werd na twee dagen later alweer ontslagen. De Alpine-coureur kan nu thuis verder herstellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet