Sportscars

Sportscars: Habsburg, Binder en Ye winnen eerste race Asian Le Mans Series, Catsburg op GT-podium

210213 GDrive
Winst voor de G-Drive-Aurus met Binder, Habsburg en Ye

De beide Oostenrijkers Ferdinand Habsburg en René Binder en de Chinees Yifey Ye zijn de winnaars van de eerste wedstrijd van de Asian Le Mans Series. Tijdens de vier-uursrace op Dubai Autodrome reden ze met de G-Drive-Aurus zonder problemen naar de overwinning, op bijna twee minuten gevolgd door Stoffel Vandoorne en Sean Gelael in de JOTA-Oreca. De LMP3-zege was voor United Autosports met Manuel Maldonado, Rory Penttinen en Wayne Boyd. De strijd om de zege in de GT3-klasse werd pas in de laatste minuten beslist, en we in het voordeel van de tweelingbroers Alfred en Robert Renauer en Ralf Bohn in de Precote-Herberth Motorsport-Porsche. Nicky Catsburg, de enige Nederlander in het veld, eindide met zijn twee Amerikaanse teamgenoten Chandler Hull en Jonathan Miller in de Walkenhorst-BMW M6 als derde in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Asian Le Mans Series

De beide G-Drive-auto's, in Dubai gerund door Algarve Pro Racing, bezetten de eerste startrij, maar bij de start nam de Zwitser Simon Trummer in de Phoenix Racing-Oreca de leiding. Na 20 minuten kwam het tot een botsing tussen Sean Gelael in de JOTA-Oreca en Trummer bij het aanremmen van de eerste bocht. Dat bracht René Binder in de nummer 26-G-Drive-Aurus aan de leiding, een positie die het team vervolgens niet meer afstond. Ye reed als tweede, Habsburg maakte het karwei af en reed met bijna twee minuten voorsprong als winnaar over de eindstreep. De JOTA-Oreca eindigde as tweede met een ronde achterstand, ruim een minuut daarachter eindigde de Phoenix Racing-Oreca van Mattias Kaiser, Simon Trummer en Nicki Thiim op de derde plaats.

210213 United LMP3
Het United Autosports-team won de LMP3-klasse

LMP3-winst United Autosports
De LMP3-klasse resulteerde in een redelijk probleemloze zege voor Manuel Maldonado, Rory Penttinen en Wayne Boyd in de United Autosports-Ligier, ruim een minuut voor Colin Noble en Tony Wells namens Nielsen Racing. De andere United-Ligiers met respectievelijk James Mcguire, Duncan Tappy en Andrew Bentley en John Loggie, Robert Wheldon en Andy Meyrick eindigden in die volgorde op de derde en vierde plaats in de klasse.

210213 Herbert
De Precote Herberth-Porsche won de GT-klasse

Drama voor GPX-Porsche in slotfase
In de GT3-klasse leek de GPX Racing-Porsche met Julien Andlauer, Axcil Jefferies en Alain Ferté, vorige maand op dezelfde locatie winnaars van de 24-uursrace, vrij comfortabel naar de overwinning te rijden, totdat Alain Ferté zo'n vijf minuten voor het einde in de rondte ging en enige tijd nodig had om weer weg te komen. Dat stelde Alfred Renauer in de Herberth-Porsche in staat om de leiding over te nemen en zo won hij samen met zijn tweelingbroer Robert en Ralf Bohn de klasse. De tweede plaats was voor de Inception Racing-McLaren van Ollie Millroy, Ben Barnicoat en Brendan Iribe, de Walkenhorst-BMW met Nicky Catsburg, Chandler Hull en John Miller werd derde.

210213 Catsburg
Podiumplaats voor de Walkenhorst-BMW met Nicky Catsburg

Nicky Catsburg op podium: "Totaal niet zien aankomen"
"Een positief resultaat, dat ik totaal niet had zien aankomen", zei Nicky Catsburg. "We hebben ons dit weekeinde een beetje gefocust op de snelheid van onze 'brons'-rijder, Chandler Hull, een 26-jarige Amerikaan. Dat betekent dat ik niet zoveel rijtijd gehad heb, dus ook niet zo goed kon inschatten hoe snel we zouden zijn, maar al redelijk snel bleek dat Miller, onze 'zilver'-rijder en de coach van Hull, heel goed ging: bij de start ging hij al van 18 naar 7 en die had echt de snelheid te pakken. Hull heeft gewoon een solide job gedaan in zijn eerste GT3-race. Toen moest ik de laatste twee uur doen, waarbij bleek dat de snelheid gewoon heel goed was. Natuurlijk waren de Porsches nog steeds wel sneller, maar wij waren wel iets sneller ten opzichte van alle andere auto's. Uiteindelijk heb ik naar P4 weten te rijden, en toen kreeg het team op P2 een 'drive-through', zodat we als derde geklasseerd werden. Een mooi resultaat waarmee we allemaal zeer tevreden zijn."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet