Formule 1

Formule 1: Kort nieuws week 6

M252267

Deze week in het Formule 1-nieuws: eenjarige contractverlenging voor Hamilton, Ferrari overweegt andere aanpak rondom krachtbron, mogelijk dubbele race in Bahrein.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1, Scuderia Ferrari, Racing Point F1 Team

Hamilton verlengt Mercedes-contract met één jaar
Lewis Hamilton verlengde afgelopen maandag uiteindelijk zijn contract met Mercedes, maar dat was niet het belangrijkste nieuwsfeit rondom het alomverwachte aanblijven van de zevenvoudig wereldkampioen. Dat was wel het feit dat Hamilton en Mercedes voor slechts één seizoen tekenden. Volgens Wolff was de gedachte daarachter dat de partijen er niet uitkwamen voor de langere termijn en dan maar liever eerst dit overgangsseizoen uit de weg wilden hebben. Verder praten over de toekomst ná 2021 zou dan in alle rust tijdens het komende seizoen kunnen plaatsvinden. Tegelijk betekent het eenjarige contract voor Hamilton dat Mercedes in 2022 twéé auto's te vergeven heeft, omdat ook Bottas (opnieuw) voor één jaar is getekend. Alles ligt daarmee open voor het team uit Brackley, dat op die manier de complete transfermarkt voor 2022 in handen heeft.

20050-f1-test-fiorano-day-3-carlos-sainz

Ferrari denkt aan nieuw motorconcept voor 2022, Renault al bezig
Vorige week drong de nieuwe F1-baas (en oud-Ferrari-teambaas) Stefano Domenicali aan op gezond verstand bij de overige teams in de kwestie rondom de 'engine freeze' waar Red Bull om heeft gevraagd, nu het de Honda-motoren in eigen beheer wil nemen. Renault deed daar al lastig over, want het wil in 2022 een nieuwe motor introduceren – maar nu heeft Ferrari laten weten dat het plannen in dezelfde richting heeft. Het idee is om de krachtbron, die inmiddels flink achterloopt op de concurrentie, dezelfde opzet te geven als Mercedes en Honda al gedaan: de scheiding en verdeling van turbo en compressor over de linker- en rechterzijde van de auto, met daartussen een verbindingsas. Bovendien zou Ferrari de compressor deel willen laten uitmaken van het inlaattraject, met daarbij een gewijzigde opstelling van de intercooler. De Italianen meldden recent nog dat het met de freeze akkoord wilde gaan als de nieuwe motorreglementen al in 2025 ingaan.

Perez finish

Twee races in Bahrein mogelijk als seizoensstart
De Formule 1 overweegt om de dubbele race in Bahrein in 2021 te herhalen, nu aan het begin van het seizoen, als de derde golf in de coronapandemie definitief doorpakt in Europa. Het circuit van Portimão staat momenteel op de rol om de lege plek op 2 mei in te vullen, maar het virus slaat in Portugal momenteel hard om zich heen. De race op Imola op 18 april is vooralsnog niet in gevaar, maar als Portugal niet doorgaat, wordt die race waarschijnlijk wel een week naar achteren verschoven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet