Sportscars

Sportscars: Lukt het 'Rolex-Renger' voor de derde keer?

210131 Race Renger 1

De afgelopen twee jaar won Renger van der Zande de Rolex 24 At Daytona, waarmee hij in de voetsporen trad van landgenoten Toine Hezemans, Jan Lammers en Arie Luyendyk, die eerder de klassieker in Florida wonnen. Dit jaar behoort de Amsterdamse rijder met de Cadillac DPi van Chip Ganassi Racing opnieuw tot de kanshebbers voor de zege. Met nog minder dan zes uur te gaan een impressie van Van der Zande vanuit Daytona.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rolex/Stephan Cooper

"Hard werken hier", lacht Van der Zande, als hij AUTOSPORT.NL voorziet van een korte update aan het einde van zijn lange stint, waarin hij het grootste gedeelte van de tijd aan de leiding reed. "Het is niet zo makkelijk! Het is vooral hard werken omdat het zo competitief is: iedereen gaat ongeveer even hard. De Acura's hebben sinds de nacht behoorlijk wat snelheid erbij gevonden. Vooral vanuit de bochten accelereren ze duidelijk beter dan gisteren. Ze hebben ook minder last van 'tyre degradation' dan gisteren. Dat zijn wel twee heel sterke auto's waarmee we rekening moeten houden."

Bij de Acura's gaat het enerzijds om de auto van Konica-Minolta-Wayne Taylor Racing, bestuurd door Ricky Taylor, Filipe Albuquerque, Alexander Rossi en Helio Castroneves, en anderzijds de auto van Meyer Shank Racing met Olivier Pla, AJ Allmendinger, Dane Cameron en Juan Pablo Montoya. Vooral in het duel met Wayne Taylor Racing, het team waarmee Van der Zande vorig jaar reed, gaat het natuurlijk ook om wat prestige. "Tegen hen race ik gewoon een beetje harder dan de anderen", zei Van der Zande veelbetekenend tegen de collega's van IMSA Radio.

Met zijn lange rijbeurt in de ochtend (lokale tijd) was Van der Zande alleszins tevreden. "Ik had een paar mooie stints", zo vervolgde hij zijn reactie aan AUTOSPORT.NL. "We hebben zojuist de neus van de auto gewisseld om wat extra downforce te zoeken aan de voorkant van de auto. Je pikt tijdens zo'n 24-uurswedstrijd best wel veel 'debris' (vuiligheid, red.) op, waardoor het rijgedrag wat verandert en we wat meer downforce wilden. Al met al denk ik dat het team het heel goed doet, de teamgenoten doen het goed. We rijden vaak aan de leiding, maar als je in de 'Busstop' verkeer hebt, dan kan het zomaar zijn dat je gewoon ingehaald wordt, dat je als een soort 'sitting duck' het rechte stuk op rijdt. Het is heel kritisch qua verkeer, ik denk dat de laatste anderhalf uur echt ontzettend spannend gaan worden en dat ik de finish ga doen."

210131 Rolex

Door collega Van Haren van 'De Telegraaf' is Van der Zande de afgelopen dagen al een aantal keren als 'Rolex-Renger' betiteld. Natuurlijk allitereert dat mooi, en is hij de tweede Nederlander na Rik Breukers (GTD-klassewinnaar in 2018 en 2019), die twee jaar op rij zo'n felbegeerde chronograaf overhandigd kreeg. Of daar dit jaar een derde exemplaar bij komt, weten we vanavond rond kwart voor tien Nederlandse tijd...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet