Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Kort nieuws week 3

alpine-test-livery

Deze week in het Formule 1-nieuws: kleuren, typenummer en een nieuwe 'racing director' voor Alpine, dezelfde Williams-testcoureur en een nieuwe Mercedes-junior, eerste lanceerdatum bekend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Alpine F1 Team

Historie en toekomst bij Alpine
Het 'nieuwe' F1-team van Alpine domineerde deze week het F1-nieuws. Eerst onthulde het team een tussentijds kleurenschema voor in het voorseizoen en maakte het daarnaast het typenummer van de F1-auto van 2021 bekend. Daarbij maakte Alpine duidelijk dat het goed in de geschiedenisboeken had gekeken. Het typenummer A521 verwijst immers terug naar de Alpine-Renault A500, de testauto waarmee Renault in de jaren zeventig zijn turbomotor testte. De auto die liefkozend 'Le Laboratoire' werd genoemd, was geheel in zwart gehuld – en dus zijn de voorseizoenskleuren van Alpine in 2021 ook zwart plus het rood-wit-blauw waarin de A521 ongetwijfeld straks volledig gehuld is. Alpine maakte overigens geen melding van de eerste mislukte F1-poging van de fabriek uit Dieppe: in 1968 probeerde Alpine het al eens met de A350, maar dat project werd voortijdig afgeblazen.

Kort daarna keek Alpine ook naar de toekomst, met de bekendmaking van de al verwachte aanstelling van Davide Brivio in de rol van 'racing director'. De voormalig teammanager van het MotoGP-team van Suzuki krijgt daarmee een positie tussen algemeen Alpine-baas Laurent Rossi en F1-teambaas Marcin Budkowski in. Brivio komt naar Alpine door toedoen van Renault-baas Luca De Meo, die Brivio kent uit zijn eigen MotoGP-tijd: De Meo was marketingdirecteur bij Fiat toen de Italiaanse autofabrikant hoofdsponsor van Yamaha was, waar Brivio toen de teammanager was.

Jongeren bij Williams en Mercedes
Williams maakte gisteren bekend dat Roy Nissany aanblijft als testcoureur, een rol die de Israeliër in 2020 ook al vervulde. Nissany zal intussen ongetwijfeld nog een seizoen F2 doen, terwijl zijn sponsorbijdrage een prettige bijkomstigheid is voor het Williams-team. Mercedes voegde met de Deen Frederik Vesti intussen een nieuwe junior toe aan zijn gelederen. In zijn debuutjaar in de F3 won Vesti al in zijn derde race, om er daarna nog eens twee zeges aan toe te voegen. Vesti promoveert niet naar de F2, maar blijft in de F3, waar hij overstapt van Prema naar ART. Samen met zijn nieuwe teamgenoot Alexander Smolyar is hij een van de belangrijkste titelkandidaten.

Alfa Romeo maakt lanceerdatum bekend
Het team van Alfa Romeo heeft als eerste bekendgemaakt wanneer het zijn F1-auto van 2021 onthult. De C41, zoals de auto gaat heten, wordt op 22 februari in Polen onthuld, het land van hoofdsponsor Orlen en reservecoureur Robert Kubica. Met de typeaanduiding C41 lijkt Alfa een stapje over te slaan, maar constructeur Sauber had de code C40 al vergeven aan de auto voor 2022. Hetzelfde is bij Ferrari gaande, waar de interne code 672 al naar de auto voor het nieuwe reglement was gegaan (dat in 2021 had moeten ingaan) en waar de auto van 2021, de SF21, de interne code 673 heeft gekregen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet