Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: GPX Racing behaalt thuiszege bij Hankook 24H Dubai 2021

2021 Hankook 24H DUBAI - Winner GT Overall


Na een overtuigend optreden dit weekeinde behaalde het team GPX Racing de algehele overwinning bij de Hankook 24H DUBAI. De renstal is pas het tweede team uit de Verenigde Arabische Emiraten, dat de seizoensouverture van de 24H SERIES powered by Hankook wint.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PRDe GPX Racing-Porsche 991 GT3 R (#36, Axcil Jefferies / Frederic Fatien / Mathieu Jaminet / Julien Andlauer / Alain Ferté) nam in de 124e ronde definitief de leiding over en reed na in totaal 600 ronden op het 5,39 kilometer lange Dubai Autodrome met een voorsprong van meer dan drie minuten op de naaste concurrent als winnaar over de eindstreep.

Daarmee is GPX Racing na het dubbele succes voor Abu Dhabi Racing by Black Falcon in de jaren 2012 en 2013 pas het tweede team uit de Verenigde Arabische Emiraten dat de algehele overwinning bij de Hankook 24H DUBAI behaalt. Voor Porsche is het de zesde zege in de historie van de race, een record.

"Dit is geweldig, ik ben heel blij voor het team", zei Axcil Jefferies tegen Ian Salvestrin van Radiolemans.com. "De jongens hebben de hele week zo hard gewerkt, ze hebben de auto twee of drie keer helemaal nieuw opgebouwd en ze hadden altijd vertrouwen in ons. Daarom is het super, dat ze daarvoor nu beloond worden. Natuurlijk hebben alle rijders het goed gedaan. In het begin hebben we hard gepusht om een voorsprong op te bouwen. In de laatste twee uur waren we wat voorzichtiger om er zeker van de zijn dat we de auto aan de finish zouden brengen."

  2021 Hankook 24H DUBAI - Winner GT Overall 2

Na een spannende strijd klom WRT, het winnende team van de Hankook 24H DUBAI in 2016, in het laatste uur nog op naar de tweede plaats. De WRT-Audi R8 LMS GT3 Evo (#31, Dries Vanthoor / Kelvin van der Linde / Louis Machiels / Benjamin Goethe / Frank Bird) kwam al dichter en dichter bij de op de tweede plaats rijdende HRT Bilstein-Mercedes-AMG GT3 Evo (#4, Hubert Haupt / Maro Engel / Patrick Assenheimer / Ryan Ratcliffe / Khaled Al Qubaisi), toen de Mercedes met nog 40 minuten te gaan voor een rijderswissel de pits in kwam. Bij het vallen van de finishvlag bedroeg het verschil tussen de Audi en de Mercedes minder dan 30 seconden.

Met de derde plaats voor de HRT Bilstein-Mercedes eindigden de beide drievoudige Dubai-racewinnaars, teameigenaar Hubert Haupt en Khaled Al Qubaisi uit de Vereinigde Arabische Emiraten respectievelijk voor de zesde en de vijfde keer op het algehele podium van de Hankook 24H DUBAI.

De GRT Grasser Racing Team-Lamborghini Huracán GT3 Evo (#63, Rolf Ineichen / Adrian Amstutz / Mirko Bortolotti / Rik Breukers), die ook gedurende de hele 24-uursrace in de kopgroep reed, kwam als vierde aan de finish, net voor de tweede HRT-Mercedes-AMG GT3 Evo (#5, Khaled Al Qubaisi / Valentin Pierburg / Florian Scholze / Nico Bastian / Patrick Assenheimer).


2021 Hankook 24H DUBAI - Winner GT3-AM


Daarmee won het laatstgenoemde team de GT3-AM-klasse, voor de naaste concurrent, de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS GT3 Evo (#34, Johannes Dr. Kirchhof / Gustav Edelhof / Elmar Grimm / Max Edelhof), die als zesde algemeen geklasseerd werd.
Achter de Racetivity-Mercedes-AMG GT3 Evo (#83, François Perrodo / Charles-Henri Samani / Emmanuel Collard / Matthieu Vaxiviere), eindigde de tweede Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS GT3 Evo (#88, Milan Dontje / Kim Holmgaard / Martin Lechmann / Tim Müller / Johannes Stengel), algemeen winnaar van de Hankook 24H DUBAI in 2019, op de achtste plaats algemeen en completeerde daarmee het podium in de klasse GT3-AM. Voor het Duitse team was dat de beloning voor een sterke opmars, want na een gebroken wielophanging in de vrije training kon het team op donderdag niet deelnemen aan de kwalificatie.

Ondanks een aanrijding met een Porsche-Cup-auto in de beginfase van de race sloot de MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 Evo (#19, Henk de Jong / Daniel de Jong / Bert de Heus / Jaap van Lagen) zijn inhaalrace nog als negende algemeen af. Met de tiende plaats voor de Inception Racing by Optimum-McLaren 720S GT3 (#72, Brendan Iribe / Ollie Millroy / Nick Moss / Joe Osborne) evenaarde het Britse team het tot dusver beste resultaat van een McLaren bij de Hankoook 24H DUBAI, nadat Lapidus Racing in 2013 met een MP4-12 ook als tiende geëindigd was.

Herberth Motorsport, een eerdere algemeen winnaar, beleefde in Dubai een weekeinde om snel te vergeten. In de kwalificatie op donderdag had het Beierse team nog de FXPrimus-GT-pole-position behaald, maar al na twee uur was de eerste van de drie Porsche 991 GT3 R's van het team (#91, Ralf Bohn / Daniel Allemann / Robert Renauer / Alfred Renauer) na een aanrijding met een GT3-concurrent al uit de race. In de beginfase reed de Porsche met het startnummer 92 (Jürgen Häring / Wolfgang Triller / Vincent Kolb / Sven Müller / Klaus Bachler), die vanaf de pole-position gestart was, nog goed voorin mee, maar viel uiteindelijk uit vanwege technische problemen, vermoedelijk een defecte versnellingsbak. De Porsche met het startnummer 93 (Steffen Görig / Antares Au / Daniel Lloyd / John Loggie) werd in ieder geval nog elfde algemeen, maar verloor veel tijd na een aanrijding, waarbij de achterkant van de Porsche flink beschadigd werd.

  2021 Hankook 24H DUBAI - Winner GTX

De Leipert Motorsport-Lamborghini Huracán Super Trofeo (#710, Gregg Gorski / Gerhard Watzinger / Kurt Thiel / Oscar Lee / Fidel Leib) won bij de Hankook 24H DUBAI de GTX-klasse, waarin diverse deelnemers problemen kenden. Zo waren er bij de Vortex V8-Vortex 1.0 (#701, Philippe Bonnel / Lionel Amrouche / Karen Gaillard / Alban Varutti), die als tweede geklasseerd werd, telkens weer defecten aan de ophanging. De ARC Bratislava-Lamborghini Huracán Super Trofeo (#707, Miro Konopka / Mato Konopka / Justas Jonušis / Thomas Padovani / Zdeno Mikulasko) had lange tijd de leiding in de klasse in handen, maar na zonsopkomst ontstond er een brand in het compartiment van de V10-motor. Zelfs de klassewinnende Leipert Motorsport-Lamborghini moest tijdens de nacht een keer naar de pits getransporteerd worden, nadat de auto op de baan was stilgevallen.

  2021 Hankook 24H DUBAI - Winner 991

De NKPP Racing by Bas Koeten Racing-Porsche 991-II Cup (#991, Harry Hilders / Gijs Bessem / Bob Herber / Roeland Voerman), een van de twee auto's met volledig Nederlandse bezetting, behaalde uiteindelijk een onbedreigde zege in de 991-klasse, nadat de DUWO Racing-Porsche 991-II Cup (#909, Andrey Mukovoz / Stanislav Sidoruk / Sergey Peregudov / Dylan Pereira) problemen kende. Het team uit Luxemburg voerde gedurende de eerste helft van de race de klasse aan, maar verloor vanwege problemen in de aandrijflijn 45 minuten in de pits en eindigde zo als tweede. Na een lastige race, waarin de Porsche twee keer op de baan tot stilstand kwam, eindigde MRS GT-Racing (#989, Jeroen Bleekemolen / Timothy Pappas / Saif Alamer / Jukka Honkavuori) toch nog op de derde plaats in de klasse.

  2021 Hankook 24H DUBAI - Winner GT4

Het Canadese team ST Racing behaalde met de BMW M4 GT4 (#438, Samantha Tan / Chandler Hull / Jon Miller / Nick Wittmer) na een fehlerfreien foutloze race in de GT4-categorie de eerste klassezege in de 24H SERIES. Voor het algemene GT-kampioensteam PROsport Racing begon de titelverdediging goed met de tweede plaats in de klasse voor de Aston Martin Vantage AMR GT4 (#401, Nico Verdonck / Rodrigue Gillion / Stephane Lemeret / Patrik Matthiesen / Constantin Schöll). Het team Dragon Racing uit de Verenigde Arabische Emiraten, vorig jaar in zijn thuisrace winnaar van de GTX-klasse, eindigde nu met de Mercedes-AMG GT4 (#488, Denis Remenyako / Adam Christodoulou / John Hartshorne / Ollie Hancock) als derde in de GT4-klasse.


UITSLAG

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet