Formule 1

Formule 1: Kort nieuws week 2

SI202010290964 news

Deze week in het Formule 1-nieuws: kalender 2021 alweer aangepast, Cyril Abiteboul verlaat Renault/Alpine, juridische problemen voor organisatie achter GP op Interlagos.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

Eerste aanpassingen aan F1-kalender 2021
Dat de coronacrisis nog lang niet voorbij is, merkt ook de autosportwereld. In het najaar van 2020 werd nog vol vertrouwen een traditionele F1-kalender met 23 races gepresenteerd, maar 2021 is nog maar net van start gegaan of de eerste veranderingen zijn alweer een feit. De GP's van Australië en China zijn verplaatst, waarbij Imola de plaats van China inneemt, terwijl Portimão mogelijk op de al eerder opengevallen plek van Vietnam wordt ingeroosterd. De Australische GP heeft al een plek in november gevonden, waardoor de Arabische races een week moesten opschuiven en de Braziliaanse race moet aanhaken bij de twee andere op het Amerikaanse continent. China keert pas terug op de kalender als er een andere race wordt afgelast.

Abiteboul ruimt het veld bij Renault/Alpine
Cyril Abiteboul zal het F1-team van Renault (nu Alpine) volledig verlaten. Dat maakte Renault eerder deze week bekend. Het was eerst de verwachting dat hij een nieuwe rol zou krijgen, maar de Fransman blijkt nu volledig het veld te moeten ruimen. Laurent Rossi – voorheen de directeur strategie en nieuwe initiatieven bij Renault – is aangesteld als CEO van Alpine, terwijl Marcin Budkowski mogelijk de nieuwe teambaas wordt. Vorige week vertrok Davide Brivio bij het MotoGP-team van Suzuki, waarbij alom de verwachting was dat hij een nieuwe rol bij Alpine zou aannemen. Waarschijnlijk is een positie tussen Rossi (als algemeen directeur van het gehele merk) en Budkowski (als manager van het F1-team) in.

GP van Brazilië in juridische problemen
Ondanks het nieuwe vijfjarig contract dat de F1 in december met het circuit van Interlagos sloot, staat er tijdelijk een vraagteken achter de GP van Brazilië. F1 ging het contract met Interlagos aan nadat plannen voor een nieuw circuit bij Rio mislukten. Daarbij deed de sport wel zaken met een nieuwe promoter, die de race wist binnen te halen dankzij nieuwe steun van de stad São Paulo. De promoter is nu voor de rechter gesleept vanwege deze overheidssteun en het gebrek aan transparantie daaromheen. De rechter stelde de klager – een lokale advocaat – vervolgens voorlopig in het gelijk. Het is nu aan de promoter om meer inzicht te bieden in de details van het contract.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet